Parama dėkojame




Sprogimas

Svarbiausi savaitgalio įvykiai

Svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalga:

Prezidento blokavimas. Socialinis tinklas „Twitter“ visam laikui užblokavo kadenciją baigiančio JAV prezidento Donaldo Trumpo paskyrą, teigdami, kad tai daroma siekiant užkirsti kelią tolesnio smurto kurstymo rizikai. D. Trumpas vėliau skelbė žinutes per oficialiąją prezidento paskyrą, tačiau šios buvo ištrintos, blokuota ir jo rinkimų kampanijos paskyra. Kiek anksčiau D. Trumpo paskyras neribotam laikui blokavo ir „Facebook“ bei „Instagram“. 

Koronaviruso situacija:

* Penktadienį ir šeštadienį Lietuvoje nustatyti daugiau nei 3,1 tūkst. naujų koronaviruso atvejų, mirė dar 62 žmonės. Iš viso per savaitę nustatyta daugiau nei 13 tūkst. naujų susirgimų, tai yra beveik penktadaliu mažiau, nei savaitę prieš tai. COVID-19 vakcina Lietuvoje paskiepyta jau 22,5 tūkst. žmonių. 

*Johno Hopkinso universitetas paskelbė, kad penktadienį JAV fiksuotas rekordinis naujų koronaviruso atvejų skaičius – beveik 290 tūkstančių. 

*Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II ir jos sutuoktinis princas Filipas šeštadienį buvo paskiepyti vakcina nuo COVID-19. 

*Sveikatos apsaugos ministerija leido gydymo įstaigoms naudoti šeštą „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos dozę. Iki šiol iš vieno buteliuko buvo panaudojamos penkios dozės, norint panaudoti ir šeštąją, turi būti naudojami specialūs švirkštai ir adatos. 

Tyrimai dėl nesąžiningo vakcinavimo. Šeštadienį pasirodžius informacijai, kad Šilalėje vakcinomis nuo COVID-19 pasiskiepijo GMP stotį valdančios įmonės „Ambulansas“ vadovas su šeima, Sveikatos apsaugos ministerija pradėjo tyrimą dėl šio ir panašaus atvejo VUL Žalgirio klinikoje, Specialiųjų tyrimų tarnyba nusprendė atlikti vakcinavimo organizavimo antikorupcinį vertinimą, o Generalinė prokuratūra STT pavedė ištirti keturis galimus piktnaudžiavimo atvejus. Prezidentas Gitanas Nausėda iš sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio pareikalavo greitų ir ryžtingų sprendimų bei pranešė ketinantis su juo ir premjere Ingrida Šimonyte susitikti pirmadienį. 

Nedalyvaus J.Bideno inauguracijoje. JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad nedalyvaus sausio 20 dieną vyksiančioje jo įpėdinio Joe Bideno inauguracijos ceremonijoje. Nuo 1869 metų nei vienas JAV vadovas dar nėra praleidęs išrinktojo prezidento inauguracijos. 

Lėktuvo katastrofa Indonezijoje. Šeštadienį Indonezijoje praėjus kelioms minutėms nuo pakilimo iš Džakartos Soekarno-Hattos oro uosto nukrito bendrovės „Sriwijaya Air“ lėktuvas „Boeing 737-500“, kuriuo skrido 62 keleiviai. Sekmadienį narai jūroje netoli sostinės aptiko žmonių palaikų ir drabužių bei nuolaužų. 

Rinkimai Kirgizijoje ir Kazachstane. Dviejose centrinės Azijos valstybėse sekmadienį prasidėjo rinkimai. Kirgizija renka prezidentą, čia pergalė prognozuojama Sadyrui Žaparovui, paleistam iš kalėjimo per ginčijamų rinkimų išprovokuotą politinę suirutę. Kazachstano gyventojai sekmadienį renka parlamento žemųjų rūmų deputatus. 

Taivano pripažinimas. JAV diplomatijos vadovas Mike'as Pompeo pranešė, jog nutraukiami dešimtmečius galioję ribojimai dėl oficialių amerikiečių pareigūnų kontaktų su Taivanu. Jis teigė, kad ribojimai buvo įvesti „bandant nuraminti Pekino komunistinį režimą“ ir pabrėžė, kad jų daugiau nebus. 

REUTERS-Scanpix nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode