Sprogimas

Svarbiausi ketvirtadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Per parą Lietuvoje registruota 2360 naujų COVID-19 atvejų, mirė 36 sirgusieji. Ligoninėse šiuo metu gydomi 2429 COVID-19 pacientai, 216 iš jų – reanimacijoje.

* Ruošiantis Naujųjų metų nakčiai, policija sugrąžino kontrolės postus keliuose, taip pat žada stebėti viešąsias erdves ir prekybos centrus, kad būtų vengiama susibūrimų. Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla įspėjo, kad dėl karantino reikalavimų neužtikrinimo nubaustos gali būti ir savivaldybės. Apribojimai dėl COVID-19 įvedami visame pasaulyje: šventinius fejerverkus gyventojai stebės televizorių ekranuose, įvedami griežti judėjimo ribojimai.

* Europos vaistų agentūra teigia, kad Jungtinėje Karalystėje patvirtinta „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto kuriama vakcina nuo COVID-19 Europos Sąjungoje sausį patvirtinta dar nebus, nes laukiama papildomos mokslinės informacijos. Jungtinės Valstijos svarsto, kad ši vakcina patvirtinta galėtų būti nebent balandį, nes iki tol vyks jos klinikiniai tyrimai.

* Kinijoje suteiktas leidimas platinti COVID-19 vakciną, sukurtą valstybinės įmonės „Sinopharm“. Tai pirmoji vakcina, kurią leista plačiai vartoti Kinijoje.

* Jungtinėse Valstijose trečiadienį fiksuotas didžiausias paros mirčių skaičius nuo pandemijos pradžios (mirė 3,9 tūkst. žmonių), kaimyninėje Latvijoje – rekordinis paros atvejų skaičius (1 861 užsikrėtimo atvejis).

Atšauktas draudimas. Vyriausybė nuo sausio 1 dienos atšaukė skrydžių iš Jungtinės Karalystės draudimą. Jį Lietuva ir kitos Europos šalys praėjusią savaitę įvedė dėl šalyje plintančios naujos koronaviruso atmainos. Atvykstantiems ir toliau bus taikomi izoliacijos arba neigiamo testo reikalavimai. Sausio 1-ąją numatomi septyni skrydžiai tarp Lietuvos ir Jungtinės Karalystės. 

Įšaldytos lėšos. Užsienio reikalų ministerija kreipėsi į „Swedbank“ banką, prašydama leisti naudoti dėl Europos Sąjungos sankcijų įšaldytas Druskininkų sanatorijos „Belorus“ lėšas darbuotojų atlyginimams išmokėti. Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio teigimu, lėšos būtų naudojamos išskirtinai tik darbuotojų reikmėms. Pasak sanatorijos atstovų, dėl sprendimo įšaldyti lėšas pajamų netekti gali beveik 400 sanatorijos darbuotojų, kurių dauguma – lietuviai. „Swedbank“ sanatorijos sąskaitas įšaldė gruodžio 18 dieną. 

Opozicionieriaus įkalinimas. Honkongo žiniasklaidos magnatui, demokratijos šalininkui Jimmy Lai buvo nurodyta sugrįžti į kalėjimą, kai miesto aukščiausios instancijos teismas patenkino prokurorų skundą. 73 metų magnatas už grotų praleido 20 dienų, o praėjusį trečiadienį griežtomis sąlygomis buvo paleistas už užstatą. Jam skirtas namų areštas, uždrausta viešai pasisakyti, taip pat ir per tviterį.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode