Sprogimas

Nuo koronaviruso skiepytųsi tik kas antras lietuvis

Atsiradus vakcinai, nuo koronaviruso skiepytųsi kas antras Lietuvos gyventojas, tiek pat lietuvių vakcinos atsisakytų, rodo naujienų agentūros BNS užsakymu „Vilmorus“ atlikta visuomenės nuomonės apklausa.

Tyrimo metu tūkstančio Lietuvos gyventojų buvo teiraujamasi, kaip jie elgtųsi, jei bus sukurta ir prieinama vakcina nuo koronaviruso.

42,9 proc. apklaustųjų teigė, kad skiepytųsi, 42,5 proc. sakė, kad nesiskiepytų, o 14,7 proc. neturėjo nuomonės.

Labiausiai skiepytis yra linkę Vilniaus gyventojai ir didesnes pajamas gaunantys žmonės. Mažesnių miestų ir kaimų gyventojai, mažesnes pajamas gaunantys žmonės dažniau nurodė, kad nesiskiepytų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Rolanda Lingienė sako, kad šiuo metu dar neįmanoma tiksliai įvardyti, kokia visuomenės dalis turėtų pasiskiepyti, kad susidarytų reikiamas kolektyvinis imunitetas, kuris neleistų toliau virusui imti visuomenėje – tai priklausys nuo vakcinos efektyvumo.

„Pavyzdžiui, jei vakcinos efektyvumas bus 80 proc., užtektų, kad pasiskiepytų bent 75 proc. populiacijos. Svarbu žinoti, kad neegzistuoja 100 proc. efektyvių vakcinų. Vienos iš efektyviausių, tymų vakcinos efektyvumas siekia 97 proc. įskiepijus dvi jos dozes“, – BNS sakė R. Lingienė.

Lietuva dalyvauja bendrame Europos Sąjungos projekte dėl vakcinų įsigijimo. Šiuo metu šalis yra prisijungusi prie Europos Komisijos inicijuotų sutarčių su „AstraZeneca, „Johnson & Johnson“ dėl jų kuriamų vakcinų.

Visos ES šalys vakcinas turėtų gauti vienu metu, dauguma ekspertų prognozuoja, kad masinis skiepijimasis galės prasidėti ne anksčiau kaip kitais metais. 

Vyriausybė teigia, kad sieks įsigyti 70 proc. šalies gyventojų paskiepyti reikalingą vakcinų kiekį, skiepijimas nuo koronaviruso bus savanoriškas.

Dalies koronaviruso vakcinų kūrimas yra pasiekęs plačios apimties trečios fazės klinikinių tyrimų stadiją. Šiuose tyrimuose dalyvauja dešimtys tūkstančių savanorių. 

----------

Tikslūs tyrimo rezultatai:

Klausimas: „Jei bus sukurta ir prieinama vakcina nuo koronaviruso, ar Jūs skiepysitės, ar nesiskiepysite?“

Atsakymai: tikrai skiepysiuosi – 16,6 proc., greičiau skiepysiuosi – 26,6 proc., greičiau nesiskiepysiu – 18,2 proc., tikrai nesiskiepysiu – 24,3 proc., neturiu nuomonės – 14,7 proc.

Spalio 9–18 dienomis dienomis apklaustas 1001 18 metų ir vyresnis Lietuvos gyventojas, interviu respondentų namuose 27 miestuose ir 44 kaimuose.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode