Sprogimas

Lietuvos kariuomenė kurs batalioną Šilalėje

Antrą kariuomenės brigadą Vakarų Lietuvoje kuriantys pareigūnai šio vieneto artilerijos batalioną steigs Šilalės rajone, Pajūryje.

Vyriausybė pritarė beveik 12 hektarų teritorijos perėmimui iš Šilalės rajono savivaldybės. Pirmieji bataliono kariai Pajūrio miestelyje įsikurs kitąmet. Ilgainiui vienetą turėtų sudaryti apie 600 karių.

„Čia yra didelis žingsnis, rodantis visos krašto apsaugos sistemos plėtrą“, – BNS sakė krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas.

Besikuriantis Brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos batalionas yra priskirtas Lietuvos kariuomenės brigadai „Žemaitija“. Šauktinių pagrindu komplektuojama brigada veikia nuo pernai.

Lietuvos kariuomenei bus perduoti Pajūryje esantys bendrabučiai, garažas, mokomosios dirbtuvės, valgykla, stadionas, kitos patalpos.

Pareigūnai dar nežino, ką darys su perduodamomis patalpomis. Krašto apsaugos viceministras teigia, kad infrastruktūra bataliono teritorijoje bus vystoma pagal viešojo ir privataus sektorių partnerystės modelį.

„Tokio dydžio projektus geriau yra pasiruošęs vykdyti privatus verslas, nes kariuomenė nėra daug stačiusi“, – sakė G. Jeglinskas.

Šilalės savivaldybės pareigūnai mato naudą dėl įsikuriančio bataliono. Pasak vicemero Valdemaro Jasevičiaus, iš to išloš ir vietos verslininkai, ir likę gyventojai, nes kariuomenė sukurs jiems darbo vietas.

„Aišku, perkamoji galia didės, bus šimtai žmonių, kurie norės valgyti. Avarinės būklės pastatai irgi bus suremontuoti, o tai reiškia, kad čia dirbs statybininkai“, – BNS teigė politikas.

Brigadai „Žemaitija“ taip pat yra priskirti Tauragėje esantis kunigaikščio Kęstučio mechanizuotasis pėstininkų batalionas ir Klaipėdoje įsikūręs kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalionas.

Ši brigada turės dar vieną pėstininkų batalioną, pavadintą kunigaikščio Margirio vardu. Pareigūnai žada artimiausiu metu apsispręsti ir dėl būsimos šio bataliono vietos.

Tarp svarstomų vietovių – Telšiai, Kelmės rajone esantys Tytuvėnai, taip pat Radviliškis ir Šiaulių rajone esantys Mumaičiai. Pastarosiose dvejose vietose jau yra karinės teritorijos.

„Turime apsispręsti, kas logistiškai infrastruktūros prasme bus pats geriausias variantas“, – sakė G. Jeglinskas.

Lietuvos kariuomenėje yra trys brigados, jose tarnauja apie 9,3 tūkst. karių profesionalų ir beveik 1,8 tūkst. šauktinių.

Autorius: Saulius Jakučionis

Vilnius, spalio 28 d. (BNS). 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode