Parama dėkojame




Sprogimas

Naujos Prezidentės iniciatyvos – teisingumui ir kovai su korupcija stiprinti

 

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė į Seimo pavasario sesijos darbotvarkę siūlo įtraukti 7 naujas įstatymų iniciatyvas,  kurios prisidės prie teisingumo didinimo,  užkirs kelią žmonių apvaginėjimui, pažabos korupciją, giminaičių, draugų ir partijos bičiulių įdarbinimą viešajame sektoriuje.

Tęsdama korupcijos naikinimo, kovos su piktnaudžiavimu ir nepotizmu liniją, Prezidentė siūlo užtikrinti, kad pagal darbo sutartis viešajame sektoriuje įdarbinamiems asmenims būtų organizuojamos ir viešai skelbiamos atrankos. Dabar net 70 tūkst. darbuotojų valstybės ir savivaldybių įmonėse, institucijose ir įstaigose bei valstybių ir savivaldybių valdomose įmonėse yra į darbą priimami be jokių konkursų. Prezidentės siūlomos Darbo kodekso pataisos padės užkirsti kelią bet kokioms galimoms korupcijos landoms, kuomet valstybės tarnybos reformą numačiusi Vyriausybė padidins darbo sutartininkų skaičių.

Užkertant kelią žmonių skurdinimui ir pasipelnymui sunkiausiai gyvenančių žmonių sąskaita Prezidentė iš esmės imasi priemonių antstolių savivalei pažaboti. Dabar antstolių pajamos nėra viešos, o vykdymo išlaidos kelis kartus viršija pačią skolą. Tyrimai rodo, kad Lietuvoje kas 10-tas žmogus turi reikalų su antstoliais. Net menkas sumas įsiskolinę žmonės dėl didelių antstolių įkainių nepajėgia ištrūkti iš skolų rato ir yra stumiami į skurdą, kai antstolis vidutiniškai per mėnesį gauna 10 tūkst. eurų. Prezidentės siūlomos Antstolių įstatymo ir Civilinio kodekso pataisos numato skolos išieškojimo vykdymo išlaidų sumažinimą, skaidresnę antstolių veiklą, griežtinti drausminę antstolių atsakomybę.

Siekdama pažaboti žmonių apgaudinėjimą, Prezidentė siūlo stiprinti vartotojų teisių apsaugą, stabdyti klaidinančią reklamą ir griežtinti baudas už Reklamos įstatymo pažeidimus. Dabar nustatytos baudos už klaidinančią reklamą įmonių neatgraso nuo pažeidimų, o žmonės susiduria su apgavystėmis net pirkdami gyvenamąjį būstą, kai statytojai kaip butus mėgina išparduoti viešbučius ir komercinius biurus.

Tarp šalies vadovės iniciatyvų – Konkurencijos įstatymo pataisos, kuriomis siūloma užtikrinti, kad nesąžiningai rinkoje konkuruojantys verslininkai neišvengtų jiems paskirtų baudų. Dabar verslininkai per teismus gali vilkinti Konkurencijos tarybos paskirtos baudos mokėjimą, o bylinėjimosi metu perkelia savo verslą į užsienį, subankrutuoja ir taip išvengia atsakomybės už pažeidimus.

Kad būtų apsaugoti vaikai ir sėkmingai įgyvendinama globos reforma, Prezidentės iniciatyva nuo šių metų pradėjo veikti budintys globėjai. Užtikrinant galimybes rūpintis į šeimą laikinai priimtais tėvų globos netekusiais vaikais, Prezidentė siūlo Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisomis nustatyti budintiems globėjams teisę gauti ligos išmoką už globojamus vaikus.

Siekdama užtikrinti didesnį visuomenės pasitikėjimą teisingumu, Prezidentė inicijuos Baudžiamojo proceso kodekso pataisas, kurios neleis vilkinti bylų, sutrumpins ikiteisminio tyrimo atlikimo terminus bei griežtins jų laikymosi kontrolę.

Efektyviai teismų veiklai užtikrinti Prezidentė teiks Seimui Teismų įstatymo pataisas, kurių tikslas didinti visuomenės pasitikėjimą teismais, stiprinti teismų bendruomenės autoritetą, puoselėti tik aukštos kvalifikacijos ir nepriekaištingos reputacijos teisėjų korpuso formavimą.

Seimo valios laukia kovai su korupcija, neteisėtu praturtėjimu ypač svarbios Mokesčių administravimo įstatymo pataisos, kurios numato didesnes baudas asmenims, negalintiems pagrįsti turimų pajamų kilmės, ir tiems, kurie mokestinius pažeidimus daro pakartotinai. Šias pataisas Prezidentė Seimui teikė dar rugsėjį.

Prezidentės spaudos tarnyba

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode