Sprogimas

Šimtmečiui skirta moneta primins Europai Baltijos valstybių istoriją

 

Šiandien į apyvartą išleidžiama bendra Lietuvos, Latvijos ir Estijos proginė 2 eurų moneta skleis žinią pasauliui apie Baltijos valstybių vienybę ir minimą 100 metų sukaktį. Tai pirmoji proginė eurų moneta, kurią kartu išleidžia trys euro zonos centriniai bankai.

„Naujoji proginė moneta yra legali mokėjimo priemonė visoje euro zonoje ir primins Europai apie tris veržlias bei atkaklias valstybes, šiemet mininčias savo šimtmečius“, – pristatydamas monetą sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Lietuvoje ir Latvijoje moneta išleidžiama 1 mln. vienetų tiražu, Estijoje į apyvartą bus išleista 500 tūkst. šių monetų. Naujosios proginės monetos nacionalinėje pusėje –supinta kasa, kurios galai išsišakoja į Lietuvos, Latvijos ir Estijos herbus. Trijose valstybėse išleidžiama moneta yra vienoda, skiriasi tik nacionalinėje pusėje užrašytas šalies pavadinimas – Lietuva, Latvija, Estija.

„Kurdamas monetos dizainą įkvėpimo sėmiausi iš autentiškų lietuviškų, latviškų ir estiškų liaudies raštų, žiūrėjau šeimos nuotraukas iš Baltijos kelio. Labiausiai man įsiminė ta nuotrauka, kurioje mano mama ir močiutė stovi iškeltomis vėliavomis ir vėjyje besiplaikstančiais plaukais. Ir, žinoma, klausiausi Baltijos kelio dainos“, – apie pirmą laimėtą monetos konkursą pasakojo 26 metų monetos dizaineris Justas Petrulis.

Monetos dizaino konkursas vyko 2017 m. pavasarį – jo metu Lietuvos, Latvijos ir Estijos centriniai bankai kvietė kurti nacionalinės 2 eurų proginės monetos pusės dizainą. Vėliau gyventojai galėjo balsuoti už jiems labiausiai patikusį sprendimą – balsus atidavė daugiau nei 14 tūkst. žmonių iš viso pasaulio, beveik trečdalis balsavo už Justo Petrulio monetą „Baltijos sesės“.

Lietuvos banko informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode