Parama dėkojame




Sprogimas

Diena be parduotuvių – galimybė sutaupyti ir mažiau teršti

Šiandien, lapkričio 24-ąją, žmonės visame pasaulyje kviečiami nieko nepirkti ir taip pažymėti Nieko nepirkimo dieną. Prie šios iniciatyvos skatina jungtis ir Aplinkos ministerija. Ji atkreipia gyventojų dėmesį, kad įsibėgėjantis kalėdinis dovanų pirkimo vajus atsisuka prieš juos pačius.

„Nieko nepirkimo diena skatina stabtelėti ir pagalvoti, ar iš tiesų žmogui reikia tiek daug daiktų, – sako aplinkos viceministras Martynas Norbutas. – Dažnas neatsilaiko prieš prekybininkų viliones – išpardavimus. O artėjant šventiniam laikui, prasidės visuotinė pirkimo karštinė. Tačiau po švenčių liks krūvos atliekų, dovanotų nereikalingų menkniekių, kurie lentynose rinks dulkes ir galiausiai atsidurs šiukšliadėžėse.“

Nieko nepirkimo diena – tik viena iš pilietinių iniciatyvų siekiant kasdieniame gyvenime mažinti susidarančių atliekų kiekį. Jau nuo praėjusio šeštadienio daugumoje ES šalių, tarp jų ir Lietuvoje, vyksta Europos atliekų mažinimo savaitei skirti renginiai. Jie skatina atliekoms suteikti naują gyvenimą – jas perdirbti, o geriausia – pakartotinai panaudoti. Būtent antrinis daiktų panaudojimas ir jų pritaikymas buityje, pasak viceministro, – geriausias būdas mažinti atliekų susidarymą ir taupyti energiją, naudojamą perdirbant.

Europos atliekų mažinimo savaitės renginius Lietuvoje koordinuoja Aplinkos ministerija. Šiemet dalyvauti akcijoje buvo užsiregistravę 120 šalies įmonių, įstaigų ir organizacijų. Suplanuota arti 400 renginių. Tai didžiausias tokių renginių skaičius per pastaruosius trejus metus, kai prie Europos atliekų mažinimo savaitės akcijos prisijungė ir mūsų šalis.

Renginių metu jų dalyviai susipažįsta su pagrindinėmis atliekų susidarymo ir tvarkymo problemomis, ieško galimybių mažinti susidarančių atliekų kiekį, tinkamai tvarkyti jau susidariusias atliekas, keičiasi idėjomis apie antrinį jų panaudojimą. Jie iš atliekų gamina žaislus, interjerui ar buičiai skirtus daiktus, siuva daugkartinio naudojimo maišelius, keičiasi nebereikalingais daiktais ir t. t.

Nors Europos atliekų mažinimo savaitė ir baigsis lapkričio 26 d., aplinkosaugininkai kviečia šią akciją tęsti visus metus. Visus metus stengtis, kad susidarytų kuo mažiau atliekų ir kad jos būtų kuo mažesnė našta mūsų aplinkai.

Aplinkos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode