Parama dėkojame




Sprogimas

Ministras L. Kukuraitis: „Šeimoms padėti reikia jau dabar“

 

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis Šiauliuose šiandien susitinka su savivaldybės, nevyriausybinių organizacijų atstovais, vietos bendruomene. Ministras lankosi Šiaulių miesto sutrikusio vystymosi kūdikių namuose, taip pat Kuršėnų vaikų namuose.

Susitikimo metu pristatyta vykdomos institucinės vaikų globos pertvarkos eiga, paslaugų šeimoms plėtra, įvairiapusė parama šeimai ir vaikams, kompleksinės paslaugos. Ministras L. Kukuraitis pasidžiaugė susitikime dalyvaujančių šeimų atstovų gausa.

Pasak jo, reikia plėsti paslaugų šeimai pasiūlą, o reikiama pagalba turi būti lengvai prieinama kiekvienai šeimai. Akcentuota, kad galimos krizės šeimoje atveju būtina objektyviai įvertinti situaciją ir vaiko saugumą. Svarbu atsižvelgti, kad tam tikrais atvejais galima suteikti visą įmanomą pagalbą šeimai, nepaimant vaiko iš tėvų. Ministras paminėjo, kad naujai priimtame LR šeimos stiprinimo įstatyme įvertintos galimybės šeimoms dalyvauti sprendimų priėmime visais lygmenimis.

Iki šiol įvairiapusės paslaugos šeimoms dažnai būdavo neprieinamos ar sunkiai prieinamos dėl didelio atstumo iki paslaugų teikimo vietų ar specialistų bei pačių paslaugų trūkumo. Tačiau šiais metais šalies savivaldybėse pradedamos teikti SADM inicijuotos priemonės „Kompleksinės paslaugos šeimai“ projektų paslaugos. Jais siekiama sudaryti sąlygas šeimai gauti kompleksiškai teikiamas paslaugas: tai pozityvios tėvystės mokymas, psichosocialinė pagalba, šeimos įgūdžių ugdymas, mediacija, vaikų priežiūros, pavėžėjimo ir kitos paslaugos šeimoms. Susitikime ministerijos atstovai konstatavo, kad kompleksinės paslaugos šeimai pasiteisina. Kiekviena savivaldybė turi galimybę pati identifikuoti, kurios paslaugos jos gyventojams yra pačios populiariausios ir jas įtvirtinti baziniame paslaugų šeimai pakete.

Lankydamasis Šiaulių miesto sutrikusio vystymosi kūdikių namuose, ministras L. Kukuraitis teigė, kad didelė dalis čia esančių sveikų vaikų galėtų gyventi ne institucijoje, o šeimoje, kur jais būtų ir tinkamai pasirūpinta, ir duota daugiau dėmesio bei meilės, o tai turėtų lemiamos įtakos teigiamai vaikų raidai.

Tradiciškai kiekvieną penktadienį ministras su komanda lankosi skirtingose savivaldybėse, kur susitinka su merais, skyrių darbuotojais, nevyriausybinių asociacijų atstovais, vietos bendruomene, lankosi vaikų globos namuose, bendruomeniniuose, grupinio gyvenimo namuose, kitose globos institucijose. Tokių vizitų tikslas – nuodugniai ir praktiškai susipažinti su kiekvieno rajono socialinėmis problemomis, iniciatyvomis, stiprybėmis, iššūkiais.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode