Sprogimas

Rezultatai parodė: elektromagnetinės spinduliuotės matavimai neviršijo normų

 

Dažnam gyventojui nerimą kelia ant gyvenamųjų namų ar kitų pastatų sumontuoti radiotechniniai įrenginiai (mobiliojo ryšio bazinės stotys, radijo ir televizijos stotys), todėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) specialistai dažnai sulaukia sunerimusių gyventojų klausimų dėl šių objektų skleidžiamos elektromagnetinės spinduliuotės galimo neigiamo poveikio jų sveikatai.

Saugos reikalavimus nustato teisės aktai

Radiotechninių objektų įrengimo (statybos) ir eksploatavimo visuomenės sveikatos saugos reikalavimus, elektromagnetinio lauko intensyvumo parametrų leidžiamas vertes bei matavimo reikalavimus gyvenamojoje aplinkoje nustato Lietuvos higienos norma HN 80:2015 „Elektromagnetinis laukas  gyvenamojoje aplinkoje. Parametrų normuojamos vertės ir matavimo reikalavimai 10 kHz–300 GHz radijo dažnių juostoje“ (Lietuvos higienos norma HN 80:2015).

NVSC specialistai nurodo, kad elektromagnetinio lauko energijos srauto tankis gyvenamojoje aplinkoje neturi būti didesnis kaip 1 W/m2 arba 100 μW/cm2, t. y. nustatyta vertė, kurios neviršijanti elektromagnetinė spinduliuotė, veikdama neribotą laiką, žmonėms nesukelia sveikatos sutrikimų ar ligų.

Matavimų rezultatai neviršija normų

NVSC vertina ūkio subjektų radiotechninės dalies projektus ir elektromagnetinės spinduliuotės stebėsenos planus bei vykdo radiotechninių objektų valstybinę visuomenės sveikatos saugos kontrolę.

2017 m. sausio 1 d. duomenimis, Klaipėdos apskrityje buvo apie 500 radiotechninių objektų, iš kurių NVSC Klaipėdos departamento specialistai atliko daugiau kaip 30 radiotechninių objektų valstybinę visuomenės sveikatos saugos kontrolę. Patikrinimų metu akredituotų laboratorijų specialistai, atlikę elektromagnetinio lauko energijos srauto tankio matavimus bazinių stočių aplinkoje, nustatė, kad elektromagnetinio lauko energijos tankio dydžiai buvo ženkliai mažesni negu nurodo teisės aktai (nustatyta nuo <0,1 iki 0,97 μW/cm2, norma – 100 μW/cm2).

Ne visi objektai įrengti teisėtai

2017 m. į NVSC Klaipėdos departamentą kreipėsi trys gyventojai dėl radiotechninių objektų skleidžiamos elektromagnetinės spinduliuotės galimo neigiamo poveikio sveikatai. Tačiau pareiškėjų gyvenamosiose patalpose atlikus matavimus, nustatyti dydžiai neviršijo teisės aktų reglamentuojamų ribinių dydžių.

NVSC Klaipėdos departamentas dėl gyventojo pranešimo apie galimai neteisėtai įrengtą radiotechninį objektą Kretingos mieste, atliko operatyviąją valstybinę visuomenės sveikatos saugos kontrolę. Jos metu nustatyta, kad pareiškėjo nurodyti faktai pasitvirtino: operatorius, prieš įrengdamas radiotechninį objektą, su NVSC Klaipėdos departamentu nebuvo suderinęs jo radiotechninės dalies projekto ir elektromagnetinės spinduliuotės stebėsenos plano. Už nustatytą Lietuvos higienos normos HN 80:2015 reikalavimo pažeidimą atsakingam asmeniui buvo taikyta piniginė bauda.

Ekspertai pabrėžia – mobilieji telefonai kelia didesnę riziką

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros mokslininkai atkreipė ypatingą dėmesį į elektromagnetinės spinduliuotės poveikį žmonių sveikatai, o ypač vaikams, kurie naudojasi mobiliaisiais telefonais ir kompiuteriais. Pasak PSO ekspertų, naudojimosi mobiliaisiais telefonais rizika yra didesnė dėl elektromagnetinės spinduliuotės šaltinio artumo negu rizika dėl mobiliojo ryšio antenų, kurios yra ženkliai didesniu atstumu nuo gyvenamųjų patalpų ir jose esančių gyventojų.

Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode