Sprogimas

VTEK ėmėsi tirti buvusios ministrės A.Pitrėnienės interesus

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) imasi tirti buvusios Švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės galimą interesų konfliktą skiriant patalpas mokymo centrui, kuriame vėliau pati įsidarbino.

VTEK taip pat nusprendė tirti Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro (KMPMC) direktorės Laimutės Anužienės interesus.

Komisija tirs BNS skelbtą informaciją, jog 2016 lapkričio 16-ąją centrui Vyriausybės nutarimu skirtos patalpos Palangoje, nutarimą teikė tuometinė Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė, vėliau ir įsidarbinusi šio centro padalinyje Palangoje.

A.Pitrėnienė sprendimą dėl 1 tūkst. kv. metrų skyrimo parengė ir Vyriausybei pateikė jau būdama laikinąja ministre.

Komisija aiškinsis, ar ministrė, įsidarbinusi KMPMC sektoriaus vadove, nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo numatyto draudimo vienerius metus dirbti įmonėje, kurios priežiūrą vykdė eidama ankstesnes pareigas.

„Klausimas, ar tai nėra laikytina kaip moralinė skola, įsipareigojimas, asmeninis suinteresuotumas priimant A.Pitrėnienę į darbą“, - posėdyje sakė VTEK Tyrimų skyriaus vedėja Areta Miškinienė.

Ji taip pat pažymėjo, jog KMPMC yra valstybinė viešoji įstaiga, kurios direktorius į pareigas skiriamas švietimo ir mokslo ministro nustatyta tvarka, t.y. rengiant konkursą.

VTEK atstovė atkreipė dėmesį, kad Švietimo ir mokslo ministerija atlieka platų auditą dėl centro ir kitų su juo susijusių aplinkybių, o naujoji ministrė Jurgita Petrauskienė esą jau yra užsiminusi apie šiuo metu matomus piktnaudžiavimo atvejus.

Balandžio pradžioje 15min.lt skelbė, kad iš dalies valstybės valdomame KMPMC dirba bei įvairių struktūrinių padalinių vadovų pareigas eina KMPMC direktorei artimi asmenys - du sūnūs bei marti. Komisija nurodo, kad kyla pagrįstų abejonių, kad L.Anužienė galėjo priimti sprendimus, susijusius su savo šeimos nariais: priimti juos į darbą, pasirašyti įsakymus dėl atlyginimo, priedų skyrimo, komandiruočių.

VTEK taip pat  aiškinsis informaciją, jog L.Anužienė KMPMC vardu taip pat pasirašė šimtatūkstantines pirkimo-pardavimo ar paslaugų sutartis su bendrove „Ortopedijos klinika“, kurios valdymo organo nariai yra jos sūnus ir brolis.

15min.lt taip pat skelbė, kad A.Pitrėnienės vadovavimo metu KMPMC ministerijai pateikė prašyma dėl 10,3 mln. eurų ES paramos - pusė sumos numatyta pritaikyti patalpų Vilniaus centre, kuriose šiuo metu veikia Juozo Tallat-Kelpšos konservatorija, pritaikymui KMPMC reikmėms. Sutartis su centru nebuvo pasirašyta. VTEK vertins ir šią informacija.

Komisija tyrimą pradėjo savo iniciatyva, įvertinusi žiniasklaidoje pateiktą informaciją.

Autorius: Ignas Jačauskas

Vilnius, balandžio 12 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode