Parama dėkojame




Gyventojai nesusigrąžino beveik 0,8 mln. eurų GPM permokos už 2015 metus

 Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) duomenimis, už 2015 metus negrąžinamos gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM) permokos 9 tūkstančiams gyventojų, kurie turi pradelstų mokestinių prievolių, t. y., nėra pateikę ar patikslinę ankstesnių laikotarpių privalomų deklaracijų – nekilnojamojo turto, pridėtinės vertės mokesčių ar kito mokestinio laikotarpio gyventojų pajamų mokesčio deklaracijų. Negrąžinta jiems deklaruotų permokų suma sudaro apie 792 tūkst. eurų.

„Permokos bus grąžintos, tereikia minėtiems gyventojams įvykdyti savo prievoles: pateikti ar patikslinti ankstesnių laikotarpių privalomas deklaracijas, – paaiškina ir problemos sprendimą nurodo VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė – Šnirienė. – Sakykime, mokesčių mokėtojas pateikė metinę gyventojo pajamų deklaraciją, kurioje nurodė jam grąžintiną gyventojų pajamų mokesčio permoką. Tačiau nustatyta, kad jis nėra pateikęs privalomos pateikti praėjusio mokestinio laikotarpio nekilnojamojo turto mokesčio deklaracijos, taip pat nepatikslino ankstesnio mokestinio laikotarpio pajamų deklaracijos. Vadinasi,  nepašalino nustatytų šios deklaracijos trūkumų, nors apie tai bei terminus juos pašalinti buvo informuotas pagal nustatytą tvarką. Tokiu atveju mokesčių administratorius, atsižvelgdamas į tai, kad sprendimui dėl mokesčio permokos grąžinimo priimti trūksta duomenų, nusprendžia negrąžinti mokesčio permokos iki mokėtojas pateiks nekilnojamojo turto mokesčio deklaraciją bei atitinkamai patikslins metinę pajamų deklaraciją.“

Virš 200 tūkst. gyventojų, jeigu būtų pateikę pajamų deklaracijas už 2015 m., galėjo susigrąžinti apie 16 mln. eurų GPM permokos. GPM permoka susidarė dėl per didelio jiems pritaikyto metinio nepamokestinamųjų pajamų dydžio (MNPD) ar metinio papildomo nepamokestinamųjų pajamų dydžio (MPNPD), ar dėl nepasinaudotos galimybės iš pajamų atimti gyventojo patirtas išlaidas – mokėję gyvybės draudimo ar pensijų įmokas, palūkanas už būsto kreditą, mokesčius už studijas.

„Atkreipsiu visų dėmesį į šiemet mūsų interneto svetainėje atsiradusią Metinio neapmokestinamojo pajamų dydžio ir Metinio papildomo neapmokestinamojo pajamų dydžio skaičiuoklę 2012–2016 metams, – sako VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė S. Aliukonytė – Šnirienė. – Ji aktuali tiems gyventojams, kurie dirbo ne visus metus ir gali susigrąžinti dalį GPM dėl pritaikyto per didelio NPD. Ši skaičiuoklė ypač praverčia studentams, moksleiviams,  dirbusiems   keletą mėnesių, pvz., per vasaros atostogas. Neteikdami deklaracijos jie gali pasitikrinti, kokia suma grįžtų į jų sąskaitas. Be abejo, tam reikalingi duomenys iš darbdavio, kuris kas mėnesį privalo pateikti informaciją darbuotojui apie jam sumokėtą darbo užmokestį ir išskaičiuotus mokesčius.“

Šią MNPD ir MPNPD skaičiuoklę galima rasti adresu http://www.vmi.lt/cms/metinio-neapmokestinamojo-pajamu-dydzio-skaiciuokle?rqtj

Mokesčių mokėtojai, kurie naudojasi e. bankininkystės paslaugomis ar turi VMI suteiktus slaptažodžius, gali sužinoti, kiek jiems bus grąžinta permokos, ar reikia mokėti GPM, prisijungus prie EDS bei peržiūrėjus jiems suformuotą preliminariąją pajamų deklaraciją.

„Jei ji užpildyta ne visa – reikia užpildyti. Tam, kad sistema leistų sužinoti tikslią sumą: turite permoką ar esate pats skolingas“, – sako S. Aliukonytė – Šnirienė, primindama, kad gyventojai, deklaruosiantys pajamas ir turtą, visuomet gali konsultuotis paskambinę trumpuoju Mokesčių informacijos centro telefonu 1882, konsultacijos telefonu įrašomos ir lygiavertės rašytinėms.

Išsamią informaciją apie pajamų ir turto deklaravimą VMI patalpino interneto svetainėje www.vmi.lt  (Apie VMI -> Svarbu -> 2016 m. gyventojų pajamų ir turto deklaravimas).   

VMI primena, kad savarankiškai aktualią informaciją mokesčių klausimais, seminarų dalijamąją medžiagą, paaiškinimus ir komentarus galima rasti adresu www.vmi.lt. Pasikonsultuoti su VMI specialistais mokesčių klausimais galima  paskambinus telefonu 1882 arba +370 5 255 3190. Telefonu suteikta konsultacija yra lygiavertė rašytinei, nes pokalbiai yra įrašomi bei saugomi 5 metus.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode