Sprogimas

Ką reikia žinoti apie mikozę (grybelį)

 

Grybelis arba mikozė – tai lėtai, bet užtikrintai progresuojanti liga. Kaip atpažinti priešą ir jį nugalėti?

Grybelių sukeliamos infekcijos – plačiai paplitusi problema. Dažniausiai pažeidžiama pėdų oda ir nagai – mes avime avalynę uždarais galais, todėl kojos nuolat drėksta ir šyla. „Šiltnamio efektas“ sudaro idealias sąlygas daugintis grybeliams ir vystytis mikozei, tačiau tai – ne vienintelė priežastis. Ligą galima pasigauti nusilpus imunitetui, lankantis saunoje, baseine, apsiavus svetimą avalynę, padidėjus prakaitavimui ir patyrus pėdos mikrotraumą.

Grybelinė infekcija – ne juokai

„Grybelis? Kas jau kas, bet aš su šia problema nesusidursiu“, galvoja daugelis žmonių ir ignoruoja prasidedančios ligos simptomus. Mikozę sukelia patogeniniai grybeliai, pažeidžiantys pėdų odą (dermatomikozė) ir nagus (onichomikozė). Jeigu nekreipsite dėmesio į tai, kad pasikeitė nagų spalva, prasidėjo šerpetojimas ir niežulys, rezultatai jūsų tikrai nenudžiugins: netgi pačios gražiausios ir labiausiai išpuoselėtos kojos praras sveiką išvaizdą.

Grybelinės infekcijos simptomai

Kada galima įtarti mikozę? Kartais ją sunku atpažinti. Liga gali pasireikšti kankinančiu pėdų ir tarpupirščių niežuliu; nagai tampa matiniai, ima sluoksniuotis ir lūžinėti, deformuojasi nago plokštelė. Šie simptomai reiškia tiek ligos pradžią, tiek progresuojančią ligą. Grybelio pažeista pėdų oda ima trūkinėti ir skilinėti, padidėja kojų prakaitavimas, atsiranda aštrus ir nemalonus kvapas, kurio neina pašalinti jokiais įprastais būdais. Jeigu norite laiku pradėti gydymą, turite įdėmiai sekti savo sveikatą, prižiūrėti pėdas ir neignoruoti prasidedančios ligos simptomų.

Sveikata.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode