Sprogimas

Ar galime diagnozuoti ligą patys?

 

„Antėja laboratorija“ – viena pirmųjų akredituotų laboratorijų Lietuvoje, turinti net 40 paslaugų centrų visoje Lietuvoje! Šios laboratorijos paslaugų kokybe pasitiki Kauno „Žalgiris“, kuris jai suteikė oficialios krepšinio klubo kraujo tyrimų laboratorijos statusą.

Tobulėjant technologijoms, tobulėja ir žmonės, kurie vis labiau domisi ne tik kraujo tyrimais, bet ir skiepais ir įvairiomis ligomis. Būtent dėl savišvietos žmonės pas gydytojus apsilanko su jau nustatyta diagnoze, kuri dažniausiai būna neteisinga. Apie tai, kodėl kraujo tyrimus turėtų interpretuoti TIK reikiamą kompetenciją turintis specialistas, kalbame su Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos prezidente, „Antėja laboratorija“ laboratorinės diagnostikos gydytoja Dangira Babenskiene.

– Kodėl kraujo tyrimus turėtų interpretuoti TIK reikiamą kompetenciją turintis specialistas?

– Atlikus kraujo tyrimus, svarbiausia yra tinkamai juos įvertinti. Mūsų organai veikia kaip visuma: jie visi susiję tarpusavyje. Nėra vien kepenų ar širdies, šie organai priklauso organų sistemoms, kurios reguliuoja jų darbą. Tai yra visa grandinė biocheminių reakcijų, kurios daro įtaką visoms sistemoms. Gydytojas supranta šį veikimo principą, todėl organizmą mato kaip visumą, ir nevertina tik vieno kraujo rodiklio, o laboratoriniai tyrimai padeda lengviau rasti sutrikimų priežastį, nes tik gydant priežastį, mes pašalinsime ir simptomus.

– Kokios pasekmės gali laukti, jei tyrimus imsime interpretuoti patys?

– Dabar vis dažniau pasitaiko atvejų, kai žmonės, gavę kraujo tyrimų rezultatus, nenori eiti pas gydytoją specialistą, o pasirenka, jų manymu, lengvesnį kelią – naudoja „Google“ paiešką, ir įvertina savo rezultatus patys, - teigia D. Babenskienė. „Dar vienas fenomenas – aptarti savo tyrimus su draugais arba artimaisiais. Dažnai pas mane ateina pacientai, kurie sau diagnozuoja mirtinas ligas, kaip onkologinius susirgimus, arba kitas itin retas ligas. Pasižiūrėjus į jų gautus tyrimus, gydytojas supranta, jog vienas nuokrypis dar nieko nereiškia, nes svarbiausia yra vertinti visumą. Taip pat pasitaiko ir tokių pacientų, kurie jaučiasi puikiai, neturi jokių nusiskundimų, tačiau gavus jų kraujo tyrimus, net ir vertinant normos ribose esančius rodiklius, mes matome svyravimus, kurie parodo tam tikrus pokyčius organizme. Tik sekant kraujo tyrimų atsakymus, mes galime matyti, ar reikalingi papildomi tyrimai, kurie suteiktų daugiau informacijos, ar tiesiog pakanka sekti tam tikras organų funkcijas“.

– „Svarbiausia pabrėžti, jog norint objektyviai įvertinti savo sveikatą, reikalingi tinkami tyrimai ir gydytojo konsultacija, nes ligos diagnozavimas sau gali ne tik išvarginti, bet ir sukelti tam tikrų psichologinių problemų pačiam žmogui, juk sveikata yra itin jautri tema kiekvienam“, – sako gydytoja.

– Kodėl brangiausias tyrimas – neatliktas laiku?

Laboratorinės diagnostikos gydytoja Dangira Babenskienė pasakoja, jog daugelis pas ją ateinančių pacientų nori pasidaryti vieną, „pagrindinį“ kraujo tyrimą, tačiau medicinoje tokio tyrimo nėra. Kiekvienas tyrimas yra savaip svarbus. Kepenų funkciją atspindi 6 skirtingi kraujo rodikliai, todėl svarbu atlikti juos visus, o ne kelis. Atlikus tik dalį tyrimų, mes negalėsime teigti, kad organas yra sveikas, arba, kad jis dirba tinkamai. Neatlikus tam tikrų kraujo tyrimų, galima pro akis praleisti svarbius nuokrypius, kurie mums galėtų suteikti daugiau reikalingos informacijos. Gydant – tiksli diagnozė yra svarbiausias dalykas, nes tik ji gali padėti išgydyti ligą. Nežinant tikslios diagnozės, ir gydant ne tą, ką reikia, galime žaloti sveikatą ir nepamatyti rimto sutrikimo“.

„Antėja laboratorija“ laboratorinės diagnostikos gydytoja Dangira Babenskienė siūlo nepamiršti rūpintis savo sveikata, nes kraujo tyrimai yra pagrindinis informacijos šaltinis, parodantis apie organizmo veiklos sutrikimus.

Daugiau informacijos apie „Antėja laboratorija“ atliekamus kraujo tyrimus rasite ČIA: Tyrimų programos.

Sveikata.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode