Parama dėkojame




Sprogimas

Lietuvoje bus populiarinamas vietinis Šv. Jokūbo kelias

 

Lietuvoje numatoma populiarinti vietinį Šv. Jokūbo kelią, jungiantį 11 šio šventojo vardu pavadintų bažnyčių ir dar kelias dešimtis kitų šventyklų bei vienuolynų.

Šv. Jokūbo kelio per Lietuvą objektų sąrašą numato patvirtinti Vyriausybė. Ji taip pat planuoja pavesti Kultūros ministerijai ir Kultūros paveldo departamentui kartu su vyskupijomis rūpintis šių objektų pažymėjimu specialiu ženklu. Ūkio ministerija ir Turizmo departamentas kartu su vyskupijomis turėtų populiarinti šį kelia naudodamos „rinkodaros priemones“.

Kaip nurodo Vyriausybės kanceliarija, Šv. Jokūbo kelio per Lietuvą objektų sąrašą sudarė Lietuvos vyskupų konferencija, o dėl jo oficialaus įteisinimo į Vyriausybę kreipėsi Švento Jokūbo kelio draugų asociacija.

Šios asociacijos prezidentė Laimutė Kurantavičienė BNS pasakojo, kad Šv. Jokūbo kelias Lietuvoje nėra naujas dalykas, tačiau tikimasi jį labiau išpopuliarinti – geriau pristatyti tiek piligrimams iš kitų šalių, tiek ir lietuviams.

„Mūsų asociacija šiuo metu populiarina šiuos kelius ir piligrimystę Lietuvoje, tuo pačiu ir kultūrinių vietų lankymą. Visos tos bažnyčios pastatytos seniai ir yra tikras kultūrinis lobynas. Tikslas yra tai iš naujo atrasti“, – BNS sakė L.Kurantavičienė.

Ji pasakojo, kad Šv. Jokūbo kelių yra daug kur Europoje, ir jie visi yra susiję taip, kad jais galima pasiekti šiaurės vakarų Ispanijos miestą Santjago de Kompostelą, kuris yra svarbus piligrimams. Tačiau jais keliaujama ne tik norint pasiekti Santjago de KomposteIą. Pavyzdžiui, Lietuvoje siūlomu maršrutu renkasi keliauti turistai iš Lenkijos, nors jiems šis maršrutas nėra pakeliui į Ispaniją.

„Lietuvoje tai tiesiog yra paprasti keliai, kurie jungia bažnyčias, nėra padaryto kažkokio atskiro kelio, jis eina esamais keliais. Jais keliauja ir dviračiais žmonės, ir pėsčiomis. Turėjome daug jaunimo iš įvairių mokyklų, gimnazijų, o užsienio turistai, ypač iš Lenkijos pusės, keliauja į Lietuvą šituo keliu“, – sakė L.Kurantavičienė.

Anot jos, iki šiol Šv. Jokūbo kelią Lietuvoje populiarino jos vadovaujama asociacija, susikūrusi prieš porą metų, o padedant Vyriausybei tikimasi jį pristatyti platesniu mastu.

Šv. Jokūbo vardą turi katalikų bažnyčios Alantoje, Jonavoje, Joniškyje, Kurtuvėnuose, Onuškyje, Punioje, Rudiškiuose, Suvainiškyje, Švėkšnoje, Vilniuje ir Žiežmariuose. Be jų, Šv. Jokūbo kelyje per Lietuvą yra Kryžių kalnas, Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblis, Žemaičių Kalvarijos šventovė ir kita – iš viso 32 objektai.

Vilnius, gegužės 29 d. (BNS).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode