Sprogimas

Didėja geriamojo vandens kaina

 Nuo rugpjūčio 1 d. Mažeikiuose keičiasi geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo bei paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugų bazinės kainos, kurias UAB „Mažeikių vandenys“ prašymu patvirtino Mažeikių rajono savivaldybės taryba. Remiantis atitinkamais teisės aktais, nuspręsta kainas didinti.

 

Pateikė prašymą

Gegužės 9 d. UAB „Mažeikių vandenys“ Mažeikių rajono savivaldybės merui Antanui Teniui pateikė prašymą, kuriuo prašė patvirtinti geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų, paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugų bei atsiskaitomųjų apskaitos prietaisų priežiūros ir vartotojų aptarnavimo paslaugos bazines kainas (be pridėtinės vertės) trejų metų laikotarpiui nuo įsigaliojimo dienos ir UAB „Mažeikių vandenys“ mokesčio už padidintą ir specifinę taršą tarifo taikymo tvarkos aprašą. Taip pat prašyme nurodytos prašomos patvirtinti kainos, kurios yra didesnės, nei dabar galiojančios.

      Prašymas buvo svarstomas Ekonomikos, finansų ir vietinio ūkio komitete ir perduota sprendimą priimti Taryboje.

Svarstė Taryboje

Pristatydamas sprendimo projektą Savivaldybės tarybos nariams, Mažeikių rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vedėjas Alfonsas Žiulpa informavo, jog pateiktas tvirtinti kainas jau patvirtino Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija ir, jeigu Taryba nepriims sprendimo ir kainų nepatvirtins, kas jau turėjo būti padaryta per 30 dienų, tada jos bus taikomas vienašališkai, laikantis Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nutarimo.

Pasak A. Žiulpos, bazinė kaina didėja nedaug: „Nuotekų ir vandens bazinė kaina tiek vartotojams, tiek abonentams vidutiniškai didėja 11,06 proc., tačiau iš Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos balandžio mėnesį peržiūrėtų ir ir pateiktų 37 įmonių „Mažeikių vandenys“ yra 34-oje vietoje pagal brangumą ir 14-toje vietoje nuo galo pagal pigumą visoje Lietuvoje. 1,87 Eur bazinė kaina nėra didelė palyginus su kitomis savivaldybėmis. Didžiausia kaina – 3,51 Eur, antroje vietoje – 3,26 Eur, mažiausia Druskininkų savivaldybėje – 1,24 Eur.“

      Tarybos nariams pasidomėjus, kokį poveikį turės planuojamos investicijos į vandentvarkos sektorių, atsakė, jog investicijos bet kokiu atveju gerins paslaugų kokybę.

      Kiti Tarybos nariai domėjosi, kaip mažinamos sąnaudos, koks būtų įmonės rentabilumas, pakeitus kainas. Pasak laikinai einančio pareigas UAB „Mažeikių vandenys“ direktoriaus Vytauto Mažeikio, sąnaudos mažinamos, bet daugiau nebeįmanoma sumažinti, todėl tam, kad įmonė išgyventų ir teiktų kokybiškas paslaugas, būtina kainas didinti.

Didinti būtina

     UAB „Mažeikių vandenys“ administracija, atsakydama „Būdui žemaičių“ į klausimą dėl būtinumo keisti geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo bei paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugų bazines kainas, nurodė, kad pagrindinė kainų keitimo priežastis – 2014 m. įsigaliojęs LR geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo pakeitimo įstatymas, kuriame nustatytas įpareigojimas savivaldybių taryboms nustatyti geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo bei paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugų bazines kainas. Dabar galiojančios geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainos nustatytos Mažeikių rajono savivaldybės tarybos 2012 m. birželio 29 d. sprendimu ir galioja nuo 2012 m. rugpjūčio 1 d., kurios suderintos trejų metų laikotarpiui.

     „Tiekiamo geriamojo vandens kokybė užtikrinta pagal Lietuvos higienos normos reikalavimus. Nuo 2016-08-01 3 asmenų šeimauž šaltą geriamąjį vandenį mokės – 0,98 Eur brangiau (įvertinus nustatytą šalto geriamojo vandens normą vienam gyventojui)“, – teigė bendrovės administracija.

Patvirtinti didesni mokesčiai

Savivaldybės taryba nusprendė nustatyti Valstybinės kainų energetikos kontrolės komisijos suderintas UAB „Mažeikių vandenys“ geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų, paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugų bei atsiskaitomųjų apskaitos prietaisų priežiūros ir vartotojų aptarnavimo paslaugos bazines kainas (be pridėtinės vertės) trejų metų laikotarpiui nuo įsigaliojimo dienos: geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų bazinę kainą vartotojams, perkantiems geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugas bute – 1,81 Eur/kub. m; vartotojams, perkantiems geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugas individualių gyvenamųjų namų ar kitų patalpų, skirtų asmenims, šeimos ar namų reikmėms, įvaduose – 1,64 Eur/kub. m; atsiskaitomųjų apskaitos prietaisų priežiūros ir vartotojų aptarnavimo paslaugos bazinę kainą vartotojams, perkantiems geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugas bute: kai bute įrengtas atsiskaitomasis apskaitos prietaisas – 1,01 Eur butui per mėn., kai dėl techninių ar kitų priežaščių nėra galimybės įrengti atsiskaitomojo apskaitos prietaiso – 0,64 butui per mėn.; atsiskaitomųjų apskaitos prietaisų priežiūros ir vartotojų aptarnavimo bazinę kainą vartotojams, perkantiems geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo paslaugas daugiabučio gyvenamojo namo įvade – 4,03 Eur namui per mėn.; atsiskaitomųjų apskaitos prietaisų priežiūros ir vartotojų aptarnavimo paslaugos bazinę kainą vartotojams, perkantiems geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugas individualių gyvenamųjų namų ar kitų patalpų, skirtų asmeninėms, šeimos ar namų reikmėms, įvaduose: kai įrengtas atsiskaitomasis apskaitos prietaisas – 0,86 Eur apskaitos prietaisui per mėn., kai dėl techninių ar kitų priežasčių nėra galimybės įrengti atsiskaitomojo apskaitos prietaiso – 0,60 Eur namui per mėn.

Taip pat didinamos kainos ir abonentams.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode