Sprogimas

Telšių rajone aptiktas vienas didžiausių Lietuvos riedulių



Į Aplinkos ministerijos Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Telšių rajono agentūrą liepos viduryje kreipėsi Tryškių miestelio, Telšių r., gyventojas ir pranešė, kad tvarkydamas senos sodybos teritoriją atkasė didžiulį riedulį.
Vyras pasakojo matęs, kad šalia seno namo kyšo akmuo.

Norėdamas išlyginti sklypą, ėmė akmenį atkasinėti, tikėdamasis jį patraukti, tačiau kasant akmuo vis didėjo ir didėjo. Po kelių dienų, kai riedulys pasirodė esąs išties įspūdingo dydžio, sklypo savininkas nutarė apie radinį informuoti aplinkosaugininkus.
Lietuvos geologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos specialistai atliko lauko tyrimus bei nustatė, kad milžiniškas riedulys tūno 1,5 m gylyje. Jis sudarytas iš rausvai pilko granito gneisio uolienos. Tikslai nustatyti riedulio tūrį ir svorį geologams sudėtinga, nes dalis šio akmens vis dar tūno po žeme. Tačiau jo atidengtoji dalis taip pat įspūdinga: riedulio ilgis 6,5 m, plotis 4,2 m, aukštis 2,8 m, horizontali apimtis (perimetras) – net 17,75 m. Apytikris riedulio tūris – 40 kubinių metrų, o sveria jis ne mažiau kaip 100 tonų.
Geologai teigia, kad vien pagal atkastą dalį šis akmuo patenka į Lietuvos žinomų didžiausių riedulių dvidešimtuką. Tiksliau įvertinti riedulio parametrus bus galima jį visiškai atkasus. Tryškių gyventojai juokauja, kad naujasis radinys Puntuko gal ir nenurungs, tačiau neabejoja, kad jis gali tapti miestelio traukos centru.
Netoli vietos, kur rastas šis riedulys, Kultūros vertybių registre nurodytas objektas „buvusi Tryškių alkakmenio vieta“. Galima spėti, kad atkastas riedulys taip pat susijęs su šia pagonių sakraline vieta, todėl informacija apie riedulį perduoda Kultūros paveldo departamentui prie Kultūros ministerijos.
 

LR Aplinkos ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode