Parama dėkojame




Paminėjo kaimo jubiliejų

      Antradienį buknaitiškiai ir svečiai rinkosi Buknaičių kaimo parkelyje, kur vyko tradicinė, šiemet jubiliejinė šventė „Prie Vadaksties krantų – Buknaičiams 355“. Renginio metu aplankytas Buknaičių kaimo Kontvainio sodyboje XIX a. veikusios slaptos lietuviškos mokyklos daraktoriaus, liaudies švietėjo Kazimiero Jagmino kapas. Prisiminta kaimo istorija. Skambėjo sveikinimo žodžiai. Susirinkusiuosius linksmino meno kolektyvai.

 

Pagerbė daraktoriaus atminimą

Dar prieš prasidedant šventei, buknaitiškiai, minėdami 170-ąsiams daraktoriaus K. Jagmino gimimo metines, aplankė jo kapą, prisiminė jo gyvenimo ir veiklos faktus.

K. Jagminas gimęs 1846 m. Aukštai­tijoje (tiksli vieta nežinoma), valstiečių šeimoje. Buvęs aukšto ūgio, truputį palinkęs į prie­kį, ramaus būdo, lėtos eisenos. Mokėjęs kelias svetimas kalbas. Spėjama, kad už dalyvavimą slaptuose studentų rateliuose ir lietuviško žodžio pla­tinimą buvo pašalintas iš aukštosios mo­kyklos.

Prieš atvykdamas į Knabikų kaimą, keletą metų daraktoriavo Auksodės ir Purplių kaimuose. Skaityti mokė iš lietuviškų elementorių, kurių jam pa­rūpindavo mažeikiškis knygnešys A. Reivytis.

Per kelis daraktoriavimo dešimtmečius K. Jagminas išleido kelias savo auklėtinių kartas. Jį gerbė ir mylėjo ir vai­kai, ir jų tėvai. Nė karto ne­buvo įskųstas caro žandarams, tad darak­toriaus jiems ir nepavyko sučiupti su įkalčiais. Mirė 1910 m.

Kadangi jis buvo nevedęs, neturėjo artimų giminių, laidotuvėmis pasirūpino buvę mokiniai ir jų tėvai. Palaidojo gra­žiai, iškilmingai Knabikų (kai kas vadi­na Laičių) kapinaitėse prie pat Latvijos pasienio, prižiūrėjo ir puošė jo kapą. 1937 metais buvę daraktoriaus auklėti­niai susidėjo po keliolika litų ir pastatė gražų paminklą, kuris stovi iki šiol. Tai turbūt vienintelis toks paminklas daraktoriui Lietuvoje – mo­kinių dėkingumo ženklas savo mokytojui.

Prisiminė istoriją

        Šventės pradžioje Buknaičių kaimo bibliotekininkė Valerija Beniušienė ir pedagogas, Garbės kraštotyrininkas Antanas Poškus susirinkusiesiems priminė Buknaičių kaimo istoriją: seniausi dokumentai, kuriuose paminėtas Buknaičių kaimas (siolo Buknaycie), yra Viekšnių seniūnijos inventoriai. 1661 m. inventoriuje nurodoma, kad kaime buvo 4 dūmai (kiemai). Kaimas yra Reivyčių seniūnijoje, 7 km į šiaurę nuo Mažeikių, Latvijos pasienyje. Centre – nauja gyvenvietė. Kitos sodybos išsiskaidžiusios tarp Vaidmino (Ašvos intako) ir Vadaksties. Per Buknaičius eina asfaltuotas kelias į Ežerę (Latviją). Vieškeliai į Leckavą ir į Laižuvą. Kaime yrakultūros namaibiblioteka, veikia kaimo bendruomenė.

Po to seniausia Buknaičių k. gyventoja Uršula Dargienė, jauniausia gyventoja Akvilė Buivydaitė su tėveliais bei bendruomenės pirmininkė Gražina Kraulienė uždegė aukurą, prie kurio sukvietė ir pasveikino 9-tą dešimtį skaičiuojančius kaimo gyventojus.

Svečių sveikinimai

Mero Antano Tenio sveikinimą bei pintinę su gardžiomis vaišėmis Buknaičių jubiliejaus proga Buknaičių kaimo bendruomenės pirmininkei G. Kraulienei įteikė Mažeikių rajono savivaldybės direktoriaus pavaduotojas Eimantas Salatka.

A. Tenys dėkojo bendruomenei už darbą, nuoširdų rūpestį čia gyvenančiais žmonėmis, siekį, kad Buknaičiuose gyventi būtų gera ir jauku, taip pat linkėjo didelių siekių, kuo geriausios kloties.

Buknaičių kaimo gyventojus bei svečius jubiliejaus proga sveikino Mažeikių rajono savivaldybės tarybos narys Andriejus Virkutis, Reivyčių seniūnijos seniūnas Stanislovas Putelis, Urvikių kultūros centro direktorė Vita Černookienė, Urvikių, Tulnikių, Leckavos, Reivyčių kaimo Ašvos ir Reivyčių bendruomenės, svečiai iš Latvijos – Ežerės.

Įamžinant 355-erių metų jubiliejaus sukaktį, Buknaičių kaimo parkelyje A. Virkutis, E. Salatka ir S. Putelis pasodino ąžuoliuką – tvirtybės simbolį. Pasak renginio vedėjo, turėtų tapti gražia tradicija kas penkerius metus šiame parkelyje pasodinti po ąžuolą.

Dovanos

Šventėje pasveikinta buvusi aktyvi Buknaičių kaimo bendruomenės tarybos narė Daiva Pocienė, apdovanota 13 tvarkingiausių ir sėkmingiausiai besitvarkančių sodybų Buknaičių ir Knabikų kaimuose šeimininkų.

Dėmesio sulaukė ir poros, santuokoje išgyvenusios 25-erius metus.

Linksmino kolektyvai

Susirinkusiuosius linksmino populiariosios muzikos grupė „Aura“, kantri muzikos grupė „Karčema“, linksmos muzikos ansamblis „Už kūtės“, grupė „Po stogu“, atlikėjai Romualdas Juzukonis ir Jolanta Kriaučiūnienė, atlikėjų Irmos ir Pauliaus bei Ramutės ir Stasio duetai.

Mažieji šventės dalyviai džiaugėsi „Burbuliatoriumi“, piešė ir dalyvavo įvairiose atrakcijose bei žaidimuose.

Vakare dangų nušvietė fejerverko ugnys.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode