RETRO

Nemokamos paslaugos šeimoms savivaldybėse: kokių galima tikėtis?

Krizė gali ištikti kiekvieną šeimą, kuri susiduria su iššūkiais, todėl visose Lietuvos savivaldybėse yra teikiamos nemokamos kompleksinės paslaugos šeimoms: vykdomi pozityviosios tėvystės mokymai, teikiama pagalba asmenims, išgyvenantiems krizę ar netektį, vedami užsiėmimai, skirti stiprinti šeimos įgūdžius, teikiamos mediacijos paslaugos neteisminiuose ginčuose.

Tėvams, kurie lanko minėtus užsiėmimus, bet neturi kur palikti 3-6 metų amžiaus mažylių, iki 4 val. per dieną gali būti teikiama vaikų priežiūros paslauga. O šeimos nariai, kurie neturi, kaip atvykti į užsiėmimus nei asmeniniu automobiliu, nei viešuoju transportu, gali būti pavėžėjami.

Paslaugas šeimoms savivaldybės teikia Europos Sąjungos lėšomis. 2016-2020 m. šiam tikslui iš viso skirta 21,16 mln. eurų.

Labai svarbu pabrėžti, kad minimos paslaugos gali būti teikiamos visoms šeimoms, kurios kreipiasi į savo gyvenamos vietos savivaldybę. Kitaip tariant, tai reiškia, kad šeima neturi atitikti specialių kriterijų ar patirti socialinės rizikos.

Kur šeima turi kreiptis?

Jeigu šeima jaučia, kad jai reikia pagalbos, pirmas žingsnis būtų kreiptis į savo gyvenamos vietos savivaldybės Socialinės paramos ar Socialinių paslaugų skyrių ir pasiteirauti, į kokią konkrečią įstaigą reikėtų kreiptis dėl kompleksinių paslaugų šeimoms.

Pridedame lentelę, kurioje yra informacija, kas konkrečiai teikia paslaugas šeimoms savivaldybėse.

Kokios paslaugos gali būti teikiamos?

  1. Pozityviosios tėvystės mokymai – tai paslaugos, teikiamos šeimoms, norinčioms tobulinti savo tėvystės įgūdžius arba jų įgyti.

Tėvystės mokymams paprastai renkamos tėvų grupės iš 10-15 žmonių, o grupės susitikimų skaičius siekia 8-10 kartų. Vienas tėvų grupės susitikimas trunka apie porą valandų, jų metu suteikiama žinių apie vaiko raidą ir poreikius skirtingais amžiaus tarpsniais, apie ribų nustatymą vaikams, vaiko savivertės ir emocinio intelekto ugdymą.

  1. Individuali pagalba asmenims, išgyvenantiems krizę ar patyrusiems traumuojančius emocinius išgyvenimus, pavyzdžiui ligas, netektis, skyrybas. Pagalba gali būti teikiama ir šeimoms. Tai apima socialinę, psichologinę, psichoterapinę pagalbą, sielovadą, taip pat pagalbą įveikiant priklausomybes nuo psichoaktyviųjų medžiagų, lošimų ir panašiai.

Pastebima, kad individualios pagalbos dažniau siekia moterys, bet kreiptis dėl tokios paramos labai kviečiami ir vyrai, kurie lygiai taip pat patiria išgyvenimus, stresą, netektis, skyrybas ar kitus sunkumus. Individualių konsultacijų ir užsiėmimų metu padedama asmeniui išgyventi traumuojančias patirtis, surasti išeitis iš sudėtingų situacijų, įveikti asmeninius sunkumus, prisiimti atsakomybę už savo gyvenimą.

  1. Šeimos įgūdžių ugdymas – tai įvairūs grupių užsiėmimai, mokymai apie šeimos finansus ir jų valdymą, šeimų klubų veikla, šeimų stovyklos, neformali pagalba.
  2. Mediacijos paslaugos – tai neteisminis civilinių ginčų tarpininkavimas, siekiant taikaus tarpusavio konfliktų sprendimo.

Ši paslauga labai naudinga, kai šeimai ar asmeniui reikia praktinės pagalbos tarpusavio konflikto akivaizdoje. Jeigu teikiant individualias psichologo konsultacijas žmogui patarimai nedalijami, tai teikiant mediacijos paslaugas ieškoma konkretaus sprendimo sutelkus šeimos narius ir kitus padėti galinčius asmenis, tariamasi, kaip išspręsti konkrečią problemą.

  1. Trumpalaikės vaikų priežiūros paslaugos – ne ilgiau kaip 4 valandos per dieną visiems tėvams, auginantiems 3-6 metų amžiaus vaikus (nuo 6 iki 22 val.). Vaikų priežiūra užtikrinama tuo atveju, jei tėvai gauna kitas aukščiau nurodytas paslaugas ir neturi, kur palikti mažylių.
  2. Pavėžėjimo paslauga – teikiama tiems žmonėms, kurie dalyvauja aukščiau nurodytose veiklose ir negali patys atvykti, pavyzdžiui, nėra pakankamų galimybių naudotis viešuoju transportu ar asmeniniu transportu.

Kiekvienoje savivaldybėje teikiamų paslaugų sąrašas gali šiek tiek skirtis pagal tai, kokių paslaugų konkrečioje vietoje daugiau reikia, tačiau vienoje savivaldybėje turi būti ne mažiau nei trys paslaugų rūšys iš aukščiau pateikto sąrašo.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode