Sprogimas

Akmenė tampa naujų karjeros galimybių centru

 

Panašu, kad Akmenė sėkmingai kratosi bedarbių krašto titulo. Nors nedarbas Akmenės rajono savivaldybėje vis dar aukštesnis už šalies vidurkį, kraštas tampa patraukliu verslo investicijų objektu. Rugpjūčio pradžioje viena didžiausių Baltijos šalyse medienos ir baldų gamybos grupių – Vakarų medienos grupė (VMG) – čia pradėjo 140 mln. eurų vertės medžio drožlių plokščių gamyklos statybas. Planuojama, jog įgyvendinus visus įmonės plėtros etapus, Akmenėje bus sukurta daugiau nei 1000 naujų darbo vietų.

Medžio drožlių plokščių gamyklos statybas Akmenės rajono Menčių kaime ketinama baigti iki 2019 metų pabaigos, o gamybos darbus pradėti 2020 metų I ketvirtyje. Vėliau planuojama investuoti į baldų ir klijuotos masyvo medienos konstrukcijų gamyklas. Įgyvendinus visus investicijų etapus gali reikėti per 1000 naujų darbuotojų.

Priims nuo gamybos vadovo iki elektriko

Pasak VMG personalo direktorės Indros Jankauskės, komandos formavimo etapas jau prasidėjo ir jau galima kandidatuoti į pagrindines darbo pozicijas: „Dėl būsimų darbuotojų atrankų ir mokymų bendradarbiaujame su Šiaulių, Akmenės, Mažeikių darbo biržomis. Jos pasiruošusios savo lėšomis apmokyti ir suteikti reikiamus pažymėjimus tam, kad darbuotojai turėtų galimybę kandidatuoti į mūsų paskelbtas darbo vietas. O mes būsimiems darbuotojams galėsime pasiūlyti motyvuojantį darbo užmokestį, geras socialines garantijas, sveikatos draudimą, atvežimą iki darbo vietos ir kt.“

Šiuo metu formuojama administracijos komanda, kurią sudaro gamybos vadovo, vyriausiojo technologo, technikos vadovo, energetiko ir darbų saugos specialisto pozicijos. Statyboms įsibėgėjus, naujojoje gamykloje reikės mechanikų, automatikų, aplinkosaugininkų, krovikų, medienos apdirbimo įrenginių operatorių, laborantų, šaltkalvių, elektrikų, sandėlininkų, krautuvų vairuotojų, apskaitininkų ir daugybės kitų specialistų.

Rajonas taikosi prie gyventojų poreikių

Privilioti kuo daugiau jaunų specialistų yra ne tik stambių investuotojų užduotis. Tuo aktyviai rūpinasi ir Akmenės rajono savivaldybė. Meras Vitalijus Mitrofanovas pasakoja, jog siekdama ne tik pritraukti, bet ir išlaikyti jaunus specialistus rajone savivaldybė prisideda prie darbo paieškų ir stengiasi prisitaikyti prie jų poreikių, yra parengusi specialių paramos programų.

„Stengiamės sudaryti tokias sąlygas, jog gyventi Akmenės rajone būtų patogu. Vaikų darželiuose veikia grupės, kurios prisitaiko prie dirbančių šeimų. Tėvai savo vaikus gali atvesti ir pasiimti iš darželio pagal savo darbo grafiką, steigiama grupė neįgaliems mažyliams. Moksleiviai į mokyklas pavežami, jiems siūloma ir gausybė užklasinės veiklos: nuo sporto būrelių iki muzikos mokyklų ir dailės užsiėmimų. Naujosios Akmenės „Saulėtekio“ progimnazija – visos dienos mokykla, užtikrinanti moksleivių užimtumą nuo ryto iki vakaro. Akmenės rajonas yra idealus jaunai šeimai“, – teigia V. Mitrofanovas.

Savivaldybės vadovo teigimu, manyti, kad mažame mieste nėra ką veikti – klaidinga. Akmenės rajono savivaldybės meras sako, jog kiekvienas ras užsiėmimų pagal savo poreikius: intensyvesnės kultūrinės veiklos pasiilgę žmonės gali lankytis Kultūros centro organizuojamose veiklose, o propaguojantys aktyvų ir sveiką gyvenimo būdą – žaisti futbolą, krepšinį, lankyti aerobikos treniruotes, užsiimti sunkiąja atletika ar baidarių sportu. Jauniems ir mobiliems akmeniškiams ranka pasiekiamos pramogos ir veiklos Šiauliuose, Klaipėdoje ar Rygoje, iki kurios tik daugiau nei šimtas kilometrų.

Netolimoje ateityje pramogų Akmenės rajone tik daugės – čia planuojama įrengti sveikatingumo kompleksą su plaukimo baseinu. Kol kas tiksli statybos darbų pradžia dar nenumatyta, tačiau projektą planuojama įgyvendinti iki 2021 metų.

Investicijos kilstelėjo ir būstų kainas

Būstų kainos Akmenėje yra vienos žemiausių visoje Lietuvoje. Vis dėlto ekspertai pastebi, kad stambus investuotojas rajone turėjo įtakos ir regiono nekilnojamojo turto rinkai. Nekilnojamojo turto agentūros „Capital“ brokerio Karolio Simučio teigimu, būstų kainos Akmenės rajone šiuo metu sparčiai auga.

„Rinkos kainą bando diktuoti patys žmonės: praėjusiais metais buvo nesudėtinga rasti neremontuotą butą už 2000–2500 eurų, o šiuo metu minimali kaina prasideda nuo 3500 eurų ir tokį butą reikia visiškai restauruoti. Taip pat pastebima, kad žmonės šiuo metu vengia parduoti savo nekilnojamąjį turtą, nes tikisi, jog kainos atidarius VMG gamyklą dar labiau kils“, – apie padidėjusį susidomėjimą Akmene sako K. Simutis.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode