Sprogimas

Sedos biblioteka paminėjo gyvavimo sukaktį

 

Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Sedos filialas gruodžio 5-ąją paminėjo gražią savo gyvavimo sukaktį – 80 metų. Ta proga į miestelio centre esančius jaukius knygos mylėtojų namus susirinko daug vietinių ir svečių. Čia vyko šventinis renginys „Meilė knygai su meilės muzika ir kūryba“.

                     

Supažindino su istorija

Bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė Loreta Mickienė parodė vaizdo medžiagą, supažindindama susirinkusiuosius su bibliotekos veiklos istoriniais faktais. Dar 1923 m. sediškis Krausas įsteigė privačią viešąją biblioteką, kuri 1930 m. pavadinta Simono Daukanto vardu, o jau 1937 m. įsteigtas Valstybinis bibliotekos skyrius, į kurį perkeltos S. Daukanto bibliotekos knygos.

1949 m. bibliotekai vadovavo Viktorija Kriauzienė. Vėliau dirbo bibliotekininkės: Marytė Tarosaitė, Marta Juškaitė, Vitalija Vasilkevičiūtė-Daškevičienė, Eugenija Panovaitė-Timofejevienė, Valė Draukšienė bei kitos.

1975 m. po bibliotekų centralizacijos Sedos biblioteka tapo Mažeikių viešosios bibliotekos filialu. 1992 –2011 m. bibliotekai vadovavo Jovita Petrikienė. 1993 m. biblioteka perkelta į patalpas vaikų darželio pastate, o 1998 m. – į erdvesnes patalpas miesto centre, kuriose yra ir dabar. 1999 m. prie Sedos filialo prijungta buvusio Kalnijų filialo teritorija, Dagių gyvenvietėje įsteigtas knygų išdavimo punktas. Sedos biblioteka ypač pagražėjo po 2012 m. atliktos pastato renovacijos.

Šiuo metu bibliotekoje dirba trys darbuotojos. Vaikų literatūros skyriuje veikia žaisloteka (nuo 2000 metų). Taip pat Sedos bibliotekoje įsikūręs literatų klubas „Varduva“. Vyksta glaudus bendradarbiavimas su Sedos vaikų darželiu ir Vytauto Mačernio gimnazija. Įvairiomis progomis organizuojami įvairūs renginiai: rytmečiai vaikams, Poezijos pavasariai, Gedulo ir vilties bei Laisvės dienų minėjimai, susitikimai su žinomais žmonėmis ir kt.

Knygos niekas nepakeis

Ilgametės Sedos bibliotekos bibliotekininkės Genovaitės Timofejevienės sūnus kunigas Kęstutis Timofejevas džiaugėsi: „Kaip gera sugrįžti į Sedą, kaip gera sugrįžti į gimtus namus, kaip gera sugrįžti į biblioteką.“ Turėdamas mamą bibliotekininkę, Kęstutis skaityti išmoko labai anksti, o vėliau jau savo draugams parūpindavo pačias geriausias knygas. Pasak kun. K.Timofejevo, netgi išvykus į Telšius, ryšys su Sedos biblioteka nenutrūko. Dvasininkas įsitikinęs, kad ir kokie būtų kompiuterizuoti laikai, knygos niekas nepakeis, todėl bibliotekai pati geriausia dovana yra knyga. Kun. K.Timofejevas įteikė Sedos bibliotekai keletą poetės Sofijos Šviesaitės knygelių ir pacitavo ištrauką iš jos dienoraščio: „Galit atimti iš manęs viską, tiktai palikit dvasios alsavimą.“

Sveikinimus, linkėjimus išsakė ir dovanas Sedos bibliotekos vadovei L. Mickienei įteikė Seimo nario Valiaus Ąžuolo padėjėja Reda Šiaulienė, Sedos vaikų darželio direktorė Birutė Radavičienė, jos pavaduotoja Rasa Mileškienė, Vytauto Mačernio gimnazijos direktorės pavaduotoja Dalia Sakalauskienė ir pedagogė Gražina Vainutienė, Sedos kultūros centro režisierius Gediminas Jokubauskas, Sedos kredito unijos vadovė Rima Danilevičienė, buvusios bibliotekininkės Valė Draukšienė ir Jovita Petrikienė.

Pasak Sedos seniūnės Audronės Dipševičienės, didelė laimė, kad žmogus turi kur ateiti ir čia atėjęs ras tai, ko jam reikia. Artėjančių švenčių proga seniūnė linkėjo geriausių, garbingiausių metų ir gero skaitymo.

Mažeikių viešosios bibliotekos direktorė Alina Bernotienė pasveikino visus sediškius, nes biblioteka – tai miesto bendruomenės susiėjimų vieta. A. Bernotienė įteikė visoms buvusioms bibliotekininkėms po raudoną rožę, o bibliotekos vedėjai – paslaptingą dėžę.

                     

Skambėjo „meilės muzika“

                     

Jubiliejiniame renginyje dalyvavo buvusi sediškė dainininkė Andžela Mickutė. Jai talkino kompozitorius, pianistas, pedagogas Kęstutis Paulaitis. Viešnios teigimu, šiandieną jai norisi tik juoktis, nes didelė garbė būti čia: „Matau daug pažįstamų veidų: savo pirmąją mokytoją, buvusią gimnazijos direktorę, savo klasės draugus, režisierių Albertą Vilimą.“

     Dainininkė ne tik dainavo, bet ir labai nuoširdžiai bendravo su publika, o A.Vilimą pakvietė pašokti valsą. Daugiausia skambėjo dainos apie meilę.

     A. Mickutę gėlių puokštėmis apdovanojo jos pirmoji mokytoja Genovaitė Kesminienė, muzikos mokytoja Rasa Mileškienė ir buvusios kaimynės Genovaitė bei Gražina. Po paskutinės dainos dainininkė palinkėjo gražaus Kalėdų laukimo.

Susirinkusieji džiaugėsi biblioteką puošusiais Evaldo Kareivos medžio drožiniais, kuriais bus galima grožėtis iki švenčių.

Valerija KVEDARAITĖ

Janinos Kelerienės ir Loretos Mickienės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode