Parama dėkojame




Mokėsi verslumo ir lyderystės

Račaliuose, kaip ir kituose kaimuose, kasmet didėja bedarbių kiekis, daugėja rizikos ir socialiai remtinų šeimų, kurios, turėdamos daug laisvo laiko, galėtų rasti naujus būdus socialinėms problemoms spręsti. Siekdama paskatinti savo narius kurti smulkų verslą ir taip pagerinti savo gyvenimo sąlygas, Račališkių bendruomenė pateikė paraišką Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos paskelbtam Bendruomeninės veiklos stiprinimo projektų finansavimo 2016 metais atrankos konkursui ir įgyvendino projektą „Račališkių bendruomenės gyventojų užimtumo ir verslo sukūrimo skatinimas“.

Susidomėjo vaistažolėmis

Projekto vykdytojos, bendruomenės pirmininkės Vidos Abrasonienės teigimu, atlikus apklausą, paaiškėjo, jog račališkiai norėtų rinkti aplink augančias vaistažoles, jas apdorojus realizuoti, nes tam yra palankios sąlygos, auga ekologiškos daugiametės pievos, miškai. Bendruomenė turi susiremontavusi nemažą ūkinį pastatą, kurį gali panaudoti vaistažolių džiovinimui.

Taip pat numatyta apsilankyti rajone gyvenančios žolininkės JadvygosBalvočiūtės ūkyje, kur turės galimybę praktiškai ir teoriškai paruošti įvairias gydomąsias ir maistines arbatas.

„Ketiname pasigaminti savo bendruomenės arbatą, kurią galėsime reprezentuoti kitiems renginių metu. Gaminsime įvairius žolelių užpilus, žaliuosius kokteilius, druskos mišinius pirtims, vonioms, vantas su vaistažolėmis ir t.t. Kad viskas vyktų sklandžiai pasikviesime nemažai lektorių iš Šiaulių darbo rinkos mokymo centro Mažeikių filialo, kurie praves paskaitas apie verslo organizavimą ir administravimo skatinimą, smulkaus verslo paslaugų teikimą. Pasikviesime floristą ir etiketo žinovą“, – rašoma paraiškoje.                          

Pasiekė rezultatą

Pasak V. Abrasonienės, projektas jau baigiamas, per tą laiką atlika nemažai darbų: sutvarkytos vaistažolės, jos pakuojamos į maišelius, dėžutes, kurias paruošė benruomenės moterys. Ruošiami eteriniai aliejai. Produktai buvo reklamuojami įvairiuose renginiuose. Projektas pristatytas seniūnijos gyventojams seniūnijos Derliaus šventės metu. Visi susirinkusieji išgirdo apie projekto gaires ir perspektyvas bei laukiamus rezultatus. Šventės dalyviai ir svečiai gavo dovanų račališkių paruoštos vaistažolių arbatos.

Projekto dalyviai apsilankė pas žolininkę J. Balvočiūtę, kur turėjo galimybę susipažinti su vaistažolių paruošimo procesu nuo jų rinkimo iki fasavimo. Išklausė daug paskaitų apie verslo kūrimą, darbų organizavimą, jo administravimą, paslaugų teikimą ir t. t. Taip pat račališkiai mokėsi floristikos meno, kaip kurti floristines puokštes, kompozicijas. Vyrai mokėsi rišti vantas su vaistažolėmis. Tikimasi, kad gautos žinios ir praktiniai įgūdžiai padės patiems kaimo gyventojams kurti savo smulkųjį verslą.

Ugnė MILAŠAUSKIENĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode