Parama dėkojame




Varžybose Meksikoje Lietuvai atstovaus 14-metė konkūrinio jojimo čempionė

Viena perspektyviausių Lietuvos žirginio sporto atstovių, tituluota jaunučių grupės čempionė Sofija Salatkaitė (14) jau gyvena pasiruošimu kitų metų pradžioje Gvadalacharoje, Meksikoje, vyksiančioms finalinėms konkūrų varžyboms „FEI Children‘s International Classics“. Lietuvė papuolė tarp 16-kos geriausių savo amžiaus grupės sportininkų ir Meksikoje kovos dėl 2016 m. finalinio turo nugalėtojos titulo.

„Atstovauti savo šaliai yra labai didelė atsakomybė, tačiau kartu ir nepamainoma galimybė išbandyti jėgas jojant su skirtingais žirgais, savo akimis pamatyti ir įvertinti, kaip joja mano amžiaus raiteliai iš kitų užsienio šalių ir kaip apskritai organizuojamos tokio aukšto lygio varžybos”, – sakė jaunoji sportininkė. 

Kelia aukštus tikslus

Galimybę atstovauti Lietuvai šiose varžybose S. Salatkaitė iškovojo nugalėjusi birželio mėnesį Žagarėje vykusiame „FEI Children‘s International Classics Gold Tour“ konkūrų varžybų etape, kurį savo iniciatyva organizavo Lietuvos žirginio sporto federacija.

Šios tarptautinei kategorijai priskiriamos varžybos, gavus Tarptautinės žirginio sporto federacijos (FEI) leidimą, buvo surengtos dar 29 pasaulio šalyse. Iš viso šiose varžybose dalyvavo 146 jaunieji raiteliai, o į finalą Meksikoje pateko tik 16-ka geriausiai savo šalyse pasirodžiusių sportininkų, tarp jų ir Lietuvos atstovė. Dar tiek pat raitelių į finalą pakliuvo svečių teisėmis, tad S. Salatkaitei Meksikoje teks varžytis net su 32 pajėgiausiais jaunaisiais raiteliais iš viso pasaulio.

„Dalyvaudama varžybose Žagarėje turėjau tikslą nugalėti varžovus ir pakliūti į finalą, todėl labai apsidžiaugiau sužinojusi, kad man pavyko. Žinoma, tą akimirką atsirado ir daugybė kitų klausimų: kokį žirgą gausiu, ar lemiamu momentu man pavyks susitvarkyti su žirgu ir savimi, kokie bus varžovai ir pan. Tačiau svarbiausia – rasti tarpusavio supratimą su paskirtu žirgu ir iki galo atlikti visus maršrutus”, – atviravo S. Salatkaitė.  

Šiuo pasiekimu džiaugiasi ir jaunučių grupės čempionę treniruojantis Lazdijų sporto centro treneris Gediminas Juknis.

„Tai yra aukščiausias pasiekimas jaunučių amžiaus grupėje visoje Lietuvoje, o apie varžybas Meksikoje dar nenoriu nieko kalbėti – viską parodys rezultatai. Tačiau galimybė varžytis su geriausiais pasaulio jaunučių kategorijos raiteliais jau yra didelė garbė ne tik mums kaip komandai, bet ir visai Lietuvai“, – pabrėžė  G. Juknis, turintis 40 metų darbo su žirgais patirtį ir savo auklėtiniams keliantis tik pačius aukščiausius tikslus.

Žirgą parinks burtų keliu

S. Salatkaitei tai jau ne pirmos varžybos, vykstančios svečioje šalyje, tačiau Meksikoje Sofijos laukia dar vienas iššūkis – duete ji jos ne su savo ištikimu augintiniu Verdžiu, o su prieš pat varžybų startą burtų keliu jai paskirtu vietiniu žirgu.

„Rasti bendrą kalbą duete su žirgu ne visada yra lengva, tačiau Verdis tikrai man padeda, nes moka prisitaikyti prie raitelio. Būtent todėl mintis, jog gausiu visiškai man nepažįstamą žirgą truputį gąsdina, tačiau neabejoju, kad tai bus dar viena neįkainojama patirtis, o iššūkiai man patinka”, – šypsenos neslėpė S. Salatkaitė.

Tam sportininkė intensyviai ruošiasi jau dabar – treniruojasi jodama skirtingais žirgais, tobulina jojimo žinias, taip pat iki starto Meksikoje savo jėgas tikrina dalyvaudama tarptautinėse varžybose.

Sėkmę lemia žirgo ir raitelio sutarimas

S. Salatkaitė pasakoja, jog žirginis sportas jos gyvenime atsirado visai netikėtai, kai būdama aštuonerių metų ir tėvų paraginta Aštriosios Kirsnos dvaro žirgyne (Lazdijų r.) pirmą kartą atsisėdo ant žirgo. Dabar savo gimtojo miesto, Lazdijų, hipodrome ir tame pačiame Aštriosios Kirsnos dvaro žirgyne ji praleidžia didžiąją dalį savo laiko, kur jojimo įgūdžius lavina padedama trenerio G. Juknio.

„Per savaitę dažniausiai jodinėju penkis kartus, o savaitgaliais bent vieną dieną skiriu tik žirgui, jo priežiūrai. Leidžiu jam laisvai pabėgioti manieže ar levadoje, perku papildų, prižiūriu gardą. Taip pat kiekvieną dieną po treniruotės atšaldau jo kojas, pamasažuoju ir visada palepinu sauja skanukų“, – pasakojo jaunoji raitelė.

S. Salatkaitė įsitikinusi, kad jojant duete pasisekimas varžybose lygiomis dalimis priklauso ir nuo žirgo, ir nuo paties raitelio, todėl būtinas apibusis sutarimas.

„Geras žirgas yra tas, kuris atiduoda visas savo jėgas starto metu, o geras raitelis – žmogus, kuris moka suprasti savo žirgą, prie jo prisitaikyti ir vertina kaip lygiavertį partnerį. Tik tuomet galima siekti geriausio rezultato”, – sakė ji. 

„FEI Children‘s International Classics“ finalas vyks 2017 m. sausio 24-29 dienomis Gvadalacharoje, Meksikoje. Varžybose lietuvė varžysis su konkūrų raiteliais iš Meksikos, Brazilijos, Sirijos, Japonijos, Kanados, Naujosios Zelandijos, Vokietijos, Prancūzijos, Argentinos, Kolumbijos ir kitų šalių.

Kristina Sušinskaitė
Projektų vadovės asistentė
„vipcommunications“
Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.">

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode