Parama dėkojame




Kaip išsirinkti kavą? Kavos pupelių rūšys ir mišiniai

Kava – neatsiejama šiuolaikinio pasaulio gyvenimo būdo dalis. Bent jau kas antram pasaulio gyventojui kava – pagrindinis ryto akcentas, padedantis prabusti, žvaliai pradėti darbus bei aktyviai siekti tikslų. Kava – lyg mūsų pagalbininkas, be kurio mūsų gyvenimas nebūtų toks šviesus ir gyvybingas. Tai ne tik karšta,tonizuojanti dienos pradžia, bet ir gurmanų degustuojamas, vertinamas gėrimas.

Anot specialistų bei gurmanų, kava – tai gėrimas, kuris skirtas ne tik žvalumui suaktyvinti, bet mėgautis ypatingais skoniais bei aromatais. Kava skirta ragauti, įvertinti, skanauti. Galiausiai ji skirta tam, kad suprastume, jog ne viskas, ką mes vartojame, skirta tik funkciniam veiksmingumui. Būtent kava geriausiai lavina žmogaus skonio bei kvapo pojūtį, renkantis mėgstamiausią kavos rūšį, kuri kas rytą verdama ir ragaujama su didžiuliu malonumu. Naudinga kas rytą patiems susikurti kavos gėrimo ritualą, kai visi rūpesčiai tampa mažiau svarbūs ir atsiduodama kavos teikiamiems skonio bei aromato pojūčiams.

Vis labiau imama suprasti, jog tikrai gero skonio kavą ne visuomet galima rasti prekybos centre, o šiam žmonių lavėjimui daugiausiai įtakos turi įvairios kavos skrudintojų kavinės, kavos barai, kuriuose galima paragauti viso pasaulio regionų kavos, pasižyminčios išskirtinėmis skonio savybėmis ir gali būti degustuojama tartum vynas.Taigi tam, kad išsirinktume gerą kavą, visų pirma reikia sužinoti keletą esminių dalykų.

Tik dvi pagrindinės kavos rūšys – šimtai skirtingų skonių, aromatų bei poskonių.

Kavos pupelių rūšių pasaulyje galybė, bet tik 2 iš jų yra plačiausiai naudojamos komerciniais tikslais: „Arabika“ (Coffea Arabica) ir „Robusta“ (Coffea Canephora). Kokios yra šių kavos pupelių pagrindinės charakteristikos ir skirtumai? Kodėl apskritai verta jais domėtis? Šie požymiai svarbūs, nes leidžia geriau suprasti, kokių skonio ir aromato savybių tikėtis iš kiekvienos kavos, bei padeda tapti geresniam ir laimingesniam kavos ragautoju.

Tiek Arabika, tiek Robusta turi šimtus kavos porūšių, kadangi šių kavų medeliai yra daugybės skirtingų veislių bei rūšių, auga skirtinguose regionuose.

Arabika

Tai populiariausia, labiausiai vertinama ir didžiausią paklausą turinti kavos pupelių rūšis. Ši kava pasižymi ypatinga skonio atspalvių gausa. „Arabika“ iš viso sudaro apie 60 proc. visos pasaulio kavos rinkos.

„Arabika“ labiausiai vertinama visų pirmiausia dėl skonio savybių – švelnumo, saldumo, išbaigtumo, jaučiamo riešutų, uogų ir vaisių poskonio. Taip pat dėl mažesnio kofeino kiekio ir rūgštumo. Visgi, nors „Arabika“ skonis subtilus, šių pupelių aromatas intensyvus ir sodrus, dvelkia šokoladu ir džiovintais vaisiais.

Arabika kavos medeliams užauginti reikia nepaprastai daug pastangų, kadangi šios rūšies kavos medeliai labai lepūs ir išrankūs augimo sąlygoms. „Arabika“ rūšies kavos pupelės kur kas brangesnės (kartais net trigubai), nei „Robusta“. Robusta kavamedžiai dažniausiai puikiai prisitaiko atšiauresnėmis klimato sąlygomis, kuriomis Arabika rūšies kavamedžiai net nepaprastai puoselėjami neužaugtų. Dar vienas „Arabika“ kavos privalumas bei kainų skirtumą lemiantis veiksnys, yra tai, jog „Arabika“ laikoma geresnio skonio kava nei „Robusta“. „Arabika“, beje, turi kur kas mažiau kofeino, taigi – dar ir sveikesnė.

Robusta

„Robusta“ kavos pupelės ne tokios populiarios kaip „Arabika“, tačiau paplitę šių dviejų kavos pupelių mišiniai. Ši kavos rūšis sudaro apie 40 proc. visos pasaulyje gaminamos kavos.

„Robusta“ kavos pupelės turi daugiau kofeino, yra kartesnės ir rūgštesnės. Iš šių kavos pupelių pagaminta kava būna sodresnio, aštresnio skonio ir mažiau aromatinga. Kavos pupelės laikomos ne tokiomis vertingomis kaip „Arabika“. Ši kava būtent dėl išgaunamo sodresnio skonio labiausiai tinka paskrudintos kavos mišiniams, pavyzdžiui, „Espresso“ kavai gaminti.

Kaip jau minėta anksčiau, Robusta (Coffea Canephora) rūšies kavamedžiai mažiau lepūs, todėl gali laisvai užaugti bet kokiose sąlygose. Tuo ši kavos rūšis smarkiai skiriasi nuo Arabika (Coffea Arabica) rūšies kavamedžių ir būtent dėl to, „Robusta“ (Coffea Canephora) kava pasaulinėje rinkoje kur kas pigesnė nei „Arabika“ kavos rūšys.

„Robusta“ kavos pupelės ne tokios populiarios, kaip „Arabika“, tačiau paplitę šių dviejų kavos pupelių mišiniai. Iš „Robusta“ kavos pupelių dažniausiai ruošiamas „Espresso“.

Kavos mišiniai

Žinoma, kiekvienas nori išsirinkti geriausio skonio kavą, tačiau kavos pasirinkimas yra labai asmeniškas dalykas. Gera kava vienam yra švelni, kitam – stipri ar su švelnia rūgštele.  

Daugumoje kavos pupelių pakuočių galima rasti „Arabika“ ir „Robusta“ kavos pupelių mišinius. Visgi įprasta, kad labiausiai vertinama kava, ant kurios pakelio matome magišką užrašą 100 proc. „Arabika“ kavos pupelės, tačiau, atsižvelgiant į kavos pupelių skonio ir aromato savybes, nesunku pastebėti, kad mišiniai kuriami ne veltui.

Šimtaprocentiniai „Arabika“ mišiniai turi stiprų aromatą, ryškų gėlių ir uogų skonį, todėl aštresnė ir kartesnė „Robusta“ puikiai praturtina tokį mišinį. Kuo daugiau „Robusta“ pupelių, tuo tirštesnė bus kava, susidarys kreminė kavos puta. Tuo tarpu 100 proc. „Arabika“ kavos mišinyje tai pasiekti įmanoma tik su itin aukštos kokybės pupelėmis.

Kava, paruošta vien tik iš „Arabika“ kavos pupelių, bus itin aromatinga, tačiau jai trūks skonio sodrumo ir tirštumo, kurį gali suteikti „Robusta“. Kita vertus, kava, pagaminta vien tik iš „Robusta“ pupelių, būtų per stipri ir rūgšti. Vaizdžiai tariant, kavos mišiniuose pupelės atlieka skirtingus vaidmenis: „Robusta“ tartum suteikia tvirtą pagrindą, padeda pasiekti norimą stiprumą, o „Arabika“ subalansuoja kavos skonio profilį.

Apibendrinant galima pasakyti, kad kavos pupelių mišiniai kuriami tam, kad skirtingos kavos pupelių rūšys papildytų ir paryškintų geriausias viena kitos savybes. Galų gale, svarbiausia ne tai, kokios pupelės panaudotos mišinyje, tačiau tai, ar jūs mėgavotės kava.

Į ką atkreipti dėmesį, renkantis kavą?

Renkantis kavą parduotuvėje, reikėtų atsižvelgti į keletą pagrindinių veiksnių.

Visų pirma, vienas pagrindinių aspektų – kavos pagaminimo data. Kuo šviežesnės perkamos kavos pupelės, tuo jos bus kokybiškesnės.

Antras aspektas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį – kokiam kavos gėrimui bus naudojamos kavos pupelės. Nuo to labiausiai priklauso kavos pupelių skrudinimo stiprumas ar malimo rupumas – kaip smulkiai maltos pupelės. Juk kiekvienas kavos gėrimas turi turėti tik jam būdingą, teisingai išgautą kavos skonį bei aromatą. Taigi, reikia ir skirtingai – atitinkamai – ruoštų kavos pupelių.

Skonio ir aromato požymiai taip pat keisis priklausomai nuo skrudinimo lygio ir regiono, kuriame išaugo kavos pupelės.Teigiama ir tai, jog tikrai gera kava turi būti skani geriant ją ir be jokių kavai skirtų priedų: cukraus, grietinėlės, pieno.

Taigi, vadovaudamiesi šiais patarimais, atsižvelgdami į išvardintus aspektus, sugebėsite išsirinkti ir nusipirkti tikrai gerą, skanią bei kokybišką kavą.

KavosDraugas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode