Parama dėkojame




grupeJungtinė Karalystė ketina uždrausti Rusijos samdinių bendrovę „Wagner“ kaip teroristinę organizaciją, antradienį pranešė žiniasklaida, cituodama vidaus reikalų sekretorę Suellą Braverman (Sjuelą Breiverman).

JK ketina „Wagner“ paskelbti uždrausta organizacija pagal kovos su terorizmu įstatymus ir prilyginti ją „Islamo valstybei“ (IS) ir „al Qaeda“, teigiama „Daily Mail“ pranešime.

„Wagner“ yra smurtinė ir destruktyvi organizacija, veikianti kaip Vladimiro Putino Rusijos karinis įrankis užsienyje“, – sakė laikraščio cituojama S. Braverman.

„Kol V. Putino režimas sprendžia, ką daryti su savo sukurtu monstru, „Wagner“ toliau vykdo destabilizuojamą veiklą, toliau tarnaudama Kremliaus politiniams tikslams“, – pridūrė ji.

Pagal 2000 metų Terorizmo aktą vidaus reikalų sekretorius turi teisę uždrausti organizaciją, jei mano, kad ji susijusi su terorizmu.

Dėl šio draudimo parama grupei laikoma nusikalstama veika.

„Jie paprasčiausiai yra teroristai, ir šiuo draudžiamuoju įsakymu tai aiškiai nurodoma JK teisėje“, – sakoma transliuotojo BBC pranešime, kuriame cituojama vidaus reikalų sekretorė.

„Wagner“ dalyvavo plėšikavimuose, kankinimuose ir barbariškose žmogžudystėse“, – sakė S. Braverman dienraščiui „Daily Mail“.

Pasak jos, „Wagner“ operacijos Ukrainoje, Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje kelia grėsmę pasaulio saugumui.

„Todėl mes draudžiame šią teroristinę organizaciją ir toliau padedame Ukrainai visur, kur tik galime, kovoti su Rusija“, – teigė ji.

Pranešimuose teigiama, kad trečiadienį parlamentui bus pateiktas priemonių projektas, kuriuo siekiama uždrausti „Wagner“ veiklą pagal šį įstatymą.

Liepą JK paskelbė sankcijas 13 asmenų ir įmonių, kurios, jos manymu, yra susijusios su „Wagner“ veikla Afrikoje. JK nurodė, kad šiame žemyne „Wagner“ vykdė nusikaltimus, įskaitant žudymus ir kankinimus. 

Įtariama, kad asmenys ir subjektai, kuriems taikomos sankcijos ir kurie nebegali bendrauti su JK piliečiais, įmonėmis ir bankais, o jų turtas JK yra įšaldytas, dalyvavo „Wagner“ veikloje Malyje, Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR) ir Sudane.

Tarp jų yra „Wagner“ vadu Malyje laikomas Ivanas Maslovas, „Wagner“ vadovas CAR Vitalijus Perfilevas ir ten vykdomų grupės operacijų vadovas Konstantinas Pikalovas.

„Wagner“ įkūrėjui Jevgenijui Prigožinui, kuris praėjusį mėnesį žuvo per lėktuvo katastrofą, JK jau buvo pritaikiusi sankcijas, kaip ir keliems pagrindiniams jo vadams, dalyvavusiems Rusijos kare Ukrainoje.

J. Prigožinas buvo V. Putino sąjungininkas, tačiau po maišto, kai įsakė savo kariams nuversti Rusijos karinę vadovybę, savo šalyje yra laikomas išdaviku. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode