Sprogimas

Iki vidurdienio Seimo rinkimuose balsavo 12 proc. rinkėjų, su išankstiniais balsais – beveik 19 procentų

 

Seimo rinkimuose sekmadienį iki vidurdienio balsavo 12,06 proc. rinkėjų, o kartu su išankstinio balsavimo duomenis tai sudaro 18,74 proc. rinkėjų.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas sekmadienį per spaudos konferenciją pažymėjo, kad šie rinkimai – pirmieji, kuomet aktyvumas skelbiamas kas valandą, o ne tik 10, 14 ir 19 val., kaip visuose ankstesniuose rinkimuose.

Tuo tarpu palyginti su praėjusių rinkimų aktyvumu, sekmadienį iki 10 val. savo valią buvo pareiškę šiek tiek mažiau rinkėjų nei 2012 metais, bet bendras aktyvumas su išankstiniai balsais šiemet šiek tiek didesnis, rodo VRK skelbiami duomenys.

Seimo rinkimuose sekmadienį iki 10 val. balsavo 4,8 proc. rinkėjų, o iš anksto – savivaldybėse, specialiuose paštuose bei namuose – balsavo 6,66 proc. rinkėjų, užsienyje esančiuose kariniuose vienetuose balsavo dar 202 piliečiai. Kartu su sekmadienio balsais, bendras aktyvumas 10 val. siekė 11,48 procento.

Praėjusiuose rinkimuose savo valią iki 10 val. rinkimų dieną buvo pareiškę 5,35 proc. rinkėjų, bet išankstiniame balsavime dalyvavo šiek tiek mažiau – 5,51 proc. rinkėjų, dar 199 kariniuose daliniuose užsienyje esantys piliečiai, ir bendras aktyvumas siekė per 10,8 procento.

Bendras aktyvumas per praėjusius rinkimus siekė 52,93 procento, o rinkimų dieną iki 14 val. buvo balsavę 25,85 proc., iki 19 val. – 44,62 proc. rinkėjų.

VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė sakė, kad iki šios dienos policijoje yra gauti 57 pranešimai apie galimus rinkimų pažeidimus, pradėti du ikiteisminiai tyrimai – Druskininkų ir Alytaus apskrityse.

Pasak jos, sekmadienį policija gavo penkis pranešimus apie galimus pažeidimus, Anykščiuose pranešta apie galimą balsų pirkimo atvejį. „Anykščiuose gautas pranešimas, kad dvi moterys ir vyras siūlė balsuoti už vieną partiją ir siūlė 10 eurų už balsavimą, informaciją tikrina policijos pareigūnai“, – sakė VRK pirmininko pavaduotoja.

Lietuvoje sekmadienį vyksta Seimo rinkimai. Balsavimas rinkimų apylinkėse prasideda 7 ir baigsis 20 valandą. Seimo rinkimuose dalyvauja per 1400 kandidatų, dešimt į vieną vietą. Dvylika partijų savarankiškai dalyvauja rinkimuose, o keturios yra sudariusios dvi koalicijas.

Rinkėjų sąrašuose šiemet įrašyti 2 mln. 504 tūkst. 267 rinkėjai, maždaug 75 tūkst. mažiau nei per 2012 metų rinkimus.

Seimą sudaro 141 Seimo narys – Tautos atstovai renkami ketveriems metams vienmandatėse ir daugiamandatėje rinkimų apygardose slaptu balsavimu tiesioginiuose mišrios sistemos rinkimuose. Daugiamandatėje apygardoje iš partijų ir koalicinių sąrašų renkami 70 Seimo narių, o vienmandatėse apygardose, kur žmonės balsuoja už konkretų kandidatą – 71.

Vilnius, spalio 9 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode