Sprogimas

5 dažniausiai girdimi mitai apie skalbinių džiovykles

 

Nors daugelis supranta, kad džiovyklė gali itin palengvinti buitį, ne kiekvienas ryžtasi ją įsigyti. Įsišakniję įpročiai skalbinius džiovinti klasikiniu būdu retą priverčia susimąstyti, kad šį procesą galima sutrumpinti ir supaprastinti: išvengti džiaustymo, lyginimo, o išskalbtą rūbą nešioti daug greičiau nei po ilgo džiūvimo proceso. Net ir tuos, kurie ima svarstyti įsigyti džiovyklę, dažnai stabdo įvairūs jas supantys mitai, bet ar visi jie teisingi?

1. Džiovyklėje džiovinami drabužiai stipriai susiglamžo.

Netiesa. Šiandieninių technologijų džiovyklės ne tik nesuglamžo rūbų, bet atvirkščiai: sumažina ar net visiškai panaikina rūbo susiglamžymą.

 „Dauguma šiuolaikinių džiovyklių džiovinimo programų turi papildomą veikimo ciklą, kurio metu sumažinamas arba visiškai panaikinamas rūbo susiglamžymas, priklausomai nuo audinio tipo. Be to, renkantis džiovyklę svarbu atkreipti dėmesį į tokias išskirtines programas kaip „Vilnos“, „Šilko“ ar specialią „Lauko drabužių“. Šie audiniai yra labiausiai linkę glamžytis, o jiems pritaikytas funkcijas turinčios džiovyklės rūbus ne tik išdžiovina, bet kartu ir neleidžia jiems susiglamžyti. Svarbu žinoti, kad išskirtinėmis rūbų nesuglamžymo savybėmis pasižymi tos džiovyklės, kuriose yra papildomos garų programos“, – pasakoja „Electrolux“ buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis.

2. Džiovyklėje drabužiai praranda ir spalvą, ir formą.

Netiesa. Džiovyklės visiškai negadina rūbų, atvirkščiai – padeda ilgiau išsaugoti jų geriausias savybes. Džiūdami klasikiniu, natūraliu būdu drabužiai kenčia nuo saulės ar per didelės drėgmės, tuo tarpu šiuolaikinių džiovyklių technologijos leidžia parinkti skirtingiems audiniams tinkamiausias programas, sureguliuoja temperatūrą ir džiovinimo laiką taip, kad rūbai neperdžiūtų ir išsaugotų savo spalvas bei formas.

„Dauguma šiuo metu parduodamų džiovyklių turi šilumos siurblio džiovinimo technologiją. Dėl šios technologijos jau galima džiovinti ir šiam procesui jautrius drabužius – šilko ar vilnos audinius, lauko rūbus. Džiovyklėse džiovinami rūbai išlieka nauji ilgesnį laiką, mažiau susivelia ar susiglamžo, į drabužius taip pat neįsigeria nepageidaujami aplinkos kvapai, kas itin būdinga džiovinant skalbinius įprastu būdu“, – mitą paneigia buitinės technikos ekspertas.

3. Džiovyklės talpa – maža.

Netiesa. Naujausios džiovyklės gali talpinti iki 9 kg drabužių, tam įtakos turi ir būgno talpa, kuri yra didesnė už skalbimo mašinų. Tad mitas, jog džiovyklėje telpa labai mažai rūbų, yra klaidingas. Ekspertas pataria renkantis džiovyklę atkreipti dėmesį į jos techninius parametrus, kuriuose nurodoma, kiek gali būti talpinama skalbinių. Šios taisyklės laikytis reikėtų, mat kitu atveju, jei į džiovyklės būgną dedama per daug rūbų, jie gali susiglamžyti ar neišdžiūti tinkamai.

4. Džiovyklės reikalauja specialaus pajungimo. 

Netiesa.  Džiovyklės nereikalauja jokių specialių techninių sprendimų, tad namuose ją statyti galima kur panorėjus.

„Džiovyklių nebūtina jungti prie vandentiekio ar kanalizacijos, todėl jas galima statyti bet kurioje patogioje vietoje ar net ant plačios iš priekio pakraunamos skalbimo mašinos. Tiesa, tokiu atveju tereikia pritaikyti tam tikrus tvirtinimo elementus. Be to, dauguma šiuolaikinių džiovyklių jau naudoja šilumos siurblio technologiją, todėl joms nebūtinos gerai vėdinamos, vėsios patalpos. Kai kuriuose džiovyklėse taip pat galima pakeisti durelių ar net rankenos kryptį, todėl įdėti ar išimti skalbinius būna dar patogiau“, – pataria P. Gendvilis.

5. Džiovyklės – neekologiška.

 

Netiesa.  Šiuolaikinės džiovyklės su šilumos siurblio technologija sunaudoja daug mažiau elektros energijos nei senesni modeliai, todėl yra draugiškos aplinkai. Be to, naudodami džiovyklę saugote savo drabužius, tad juos keisti ir pirkti naujus tenka daug rečiau – tai darydami taip pat saugote savo aplinką.

„vipcommunications“

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode