Sprogimas

Neįgalieji piktinasi nesudarytomis sąlygomis balsuoti rinkimuose

 Net 60 proc. balsavimo vietų nėra pritaikytos judėjimo negalią turintiems asmenims, tad šiems Lietuvos piliečiams nėra sudarytos galimybės balsuoti, sako neįgaliųjų organizacijų atstovai.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) teisinasi, kad tinkamų patalpų nesuteikia savivaldybės.

Prieš Seimo rinkimus išplatintame pareiškime Lietuvos neįgaliųjų forumo atstovai teigia, kad beveik trečdalis rinkimų apygardų apskritai neturi nei vienos žmonėms su judėjimo negalia pritaikytos apylinkės. Neįgaliųjų organizacijos pateikiamais duomenimis, Iš 1987 rinkimų apylinkių pritaikytą aplinką siūlo 799 balsavimui atrinktos vietos, tuo metu net 20-tyje iš 71 apygardos nėra nei vienos judėjimo negalią turintiems žmonėms pritaikytos apylinkės. Tarp tokių apygardų yra Utenos, Alytaus, Lazdijų, Gargždų, Vilniaus – Justiniškių, Antakalnio, Lazdynų ir kitos.

„Svarbu suprasti, jog aplinkos pritaikymas atsižvelgiant į įvairias negalias yra būtina žmonių su negalia integracijos sąlyga, įgalinanti juos ne tik balsuoti, bet ir mokytis, dirbti, dalyvauti visuomenės gyvenime. Jei žmonės su negalia turi galimybę balsuoti tik namuose, tai rodo jų izoliaciją ir diskriminaciją visuomenėje. Per artėjančius rinkimus vis dar didelė dalis žmonių su negalia neturės alternatyvos ir tai yra nepateisinama“, - sako Lietuvos neįgaliųjų forumo prezidentė Dovilė Juodkaitė.

Organizacijos pažymi, kad judėjimo negalią turintiems žmonėms pritaikytų apylinkių skaičius, lyginant su praėjusiais Seimo rinkimais, paaugo daugiau nei 10-čia procentų, tačiau bendra situacija išlieka kritiška, o VRK kaltinama, jog nepateikia jokios informacijos apie konkrečių apylinkių pritaikymą neįgaliesiems. Neįgaliųjų forumo atstovai atkreipia dėmesį, kad į kai kurias apylinkes, pažymėtas pritaikymo ženkliukais, įprastai patekti galima tik laiptais. Kaip ir per kokius įėjimus jų prieinamumas bus užtikrintas rinkimų dieną – informacijos nėra, nors ją pateikti Komisija yra įsipareigojusi.

Šių metų balandį Jungtinių Tautų (JT) Neįgaliųjų teisių komiteto pateiktose išvadose ir rekomendacijose Lietuvai pabrėžiama, jog šalis ir teisiškai, ir praktiškai neužtikrina lygių galimybių dalyvauti rinkimuose žmonėms su negalia. JT atstovai ragina Lietuvą per metus parengti priemonių planą, kuris šias spragas ištaisytų.

Organizacija taip pat džiaugiais, jog per televizijas transliuojami rinkimų debatai yra verčiami į gestų kalbą, tačiau pasigenda neregiams pritaikytos su rinkimais susijusios informacijos brailio raštu, taip pat tinkamai pateiktos medžiagos intelekto sutrikimų turintiems žmonėms. VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matjošaitytė pripažįsta problemą, tačiau sako, kad sąlygas balsuoti neįgaliesiems turėtų sudaryti savivaldybės.

„Vyriausioji rinkimų komisija prieš kiekvienus rinkimus kreipiasi į savivaldybes, kad būtų suteiktos patalpos balsavimui ir visada prašoma, kad ir neįgaliesiems būtų sudarytos galimybės balsuoti. Situacija gerėja, bet problemos išspręsti nepavyksta (...). Darome, kas įmanoma - jei neįgalieji atvyksta į rinkimų apylinkes ir jos nėra pritaikytos, galima informuoti apie tai apylinkių komisijų narius, padėsime patekti į patalpas. Savivaldybė turėtų mums suteikti patalpas, atitinkančias tam tikrus reikalavimus, bet ne visada tokias patalpas suranda“, - sako L.Matjošaitytė.

Trečiadienį prasideda išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose. Seimo rinkimai vyks šį sekmadienį.

Vilnius, spalio 5 d. (BNS).

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode