Sprogimas

Patvirtintos ir paskelbtos i.SAF taisyklės

2016 m. kovo 30 d., Vilnius.Valstybinė mokesčių inspekcija prie LR finansų ministerijos (toliau – VMI) informuoja, kad VMI kartu su verslo atstovais parengė Pridėtinės vertės mokesčio sąskaitų faktūrų registro duomenų tvarkymo ir pateikimo taisykles bei i.SAF duomenų rinkmenos aprašymą. Šios taisyklės reikalingos kuriant Išmaniosios mokesčių administravimo sistemos (i.MAS) vieną iš posistemių, kuris skirtas PVM sąskaitų faktūrų registrams pateikti bei analizuoti. PVM mokėtojai duomenis per i.SAFturėtų pradėti teikti VMI nuo 2016 m. spalio 1 d.

Taisykles galima rasti VMI interneto svetainėje, adresu http://www.vmi.lt/cms/pvm-saskaitu-fakturu-registru-duomenu-tvarkymo-ir-pateikimo-taisykliu-projektas. Mokesčių mokėtojų patogumui šioje vietoje skelbiami ir dažniausiai užduodami klausimai – atsakymai, susiję su i.SAF, kurie nuolat atnaujinami, taip pat pateikiama kita naudinga informacija, padėsianti mokėtojams tinkamai ir laiku pasiruošti i.SAF startui.

VMI primena, kad kuriant i.SAF posistemį bus įdiegtos techninės/programinės priemonės PVM sąskaitų faktūrų duomenų pateikimui mokesčių administratoriui. Mokesčių administratorius, įdiegus sistemą, galės automatiškai analizuoti sąskaitų faktūrų duomenis, lyginti juos su kita VMI turima informacija, o nustačius neatkitimus -informuoti mokėtojus apie klaidas ir trūkumus. Siekdama mažinti administracinę naštą VMI sukurs papildomas elektronines paslaugas, leidžiančias mokesčių mokėtojams pateikti įvairią VMI informaciją programiniu būdu, verslas galės užsisakyti PVM preliminarias deklaracijas, o smulkus verslas galės tiesiogiai i.SAF sistemoje išrašyti ir patvirtinti PVM sąskaitos faktūros gavimą.

„PVM sąskaitų faktūrų projekto (PSF projektas), kurio metu dalis Lietuvos įmonių yra įpareigotos teikti VMI PVM sąskaitų faktūrų registrus, rezultatai parodė, kad į sąrašus patekusios įmonės deklaruoja kur kas didesnes mokėtinas PVM sumas: šiemet per pirmus du mėnesius jų mokėtina PVM suma, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, išaugo 67,5 %, o kitų mokesčių mokėtojų – tik 5,5 %. Tai parodo, kad dalis įmonių nesąžiningai bando konkuruoti su kitomis bendrovėmis, todėl i.SAF sistema ne tik padės geriau administruoti PVM, bet ir labiau užtikrins sąžiningą verslo konkurenciją“, - pažymi VMI prie FM viršininko pavaduotojas Vygantas Ivanauskas.

VMI suprasdama, kad šiuo metu įmonės ne visada patogiai ir greitai gali pateikti informaciją Mokesčių administratoriui, i.SAF taisyklėms kurti pasitelkė visą būrį ekspertų iš verslo asociacijų, verslo konsultantų, buhalterių, auditorių atstovų tarpo. Kuriant taisykles VMI specialistus kompetentingai konsultavo Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos, Investuotojų forumo, Naftos prekybos įmonių asociacijos, Lietuvos pramonininkų asociacijos, Lietuvos laisvosios rinkos instituto, Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos, asociacijos INFOBALT atstovai. Darbo grupės nariai, verslo atstovai bei kiti mokesčių mokėtojai dėl i.SAF taisyklių pateikė apie 160 pastabų, pasiūlymų ir klausimų. Netrukus patvirtintos taisyklės bus išverstos ir į anglų kalbą.

VMI primena, kad i.MAS tikslas — mažinti administracinę naštą mokesčių mokėtojams, padėti užtikrinti sąžiningą verslo konkurenciją, didinti mokesčių mokėtojų pajamų apskaitymą, mokesčių surinkimą ir mokesčių administratoriaus veiklos efektyvumą, diegiant išmaniąsias elektronines paslaugas ir perkeliant mokesčių mokėtojų ūkinių operacijų duomenų rinkimą, tvarkymą, valdymą ir teikimą į elektroninę erdvę.        

Daugiau informacijos apie i.MAS—http://www.vmi.lt/cms/imas.

Valstybinė mokesčių inspekcija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode