Sprogimas

Didžiausios daromos klaidos ruošiantis brandos egzaminams

Tris kovo šeštadienius Kauno technologijos universiteto Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakultete (KTU SHMMF) vyko pirmosios trys nemokamo paskaitų ciklo „Pasiruošk brandos egzaminams su KTU“ paskaitos. Jose 11-12 klasių moksleiviai supažindinti su didžiausiomis lietuvių kalbos ir literatūros, užsienio (anglų) kalbos ir matematikos brandos egzaminuose daromomis klaidomis.

Paskaitas vedė lietuvių kalbos ir literatūros ekspertė Jūratė Slavinienė, anglų kalbos ekspertė Rasma Stuokienė ir matematikos ekspertė Zita Mockutė. Paskaitose su moksleiviais ekspertės kalbėjo apie dažniausiai pasitaikančias klaidas ir į ką labiausiai reikia kreipti dėmesį besiruošiant konkrečiam egzaminui.

Pamiršta elementarias rašinio taisykles

Mokykloje 33 metus dirbanti J. Slavinienė teigia, kad mokiniai egzamino metu dažnai neprisimena elementarių rašinio taisyklių.

„Tikiu, kad mokytojai mokiniams apie egzaminus pasako viską, tik, kad mokiniai ne visada girdi. Juk visi žino, kad rašinyje argumentuojant reikia remtis vienu (samprotaujamajame) arba dviem (literatūriniame) pravalomais literatūros kūriniais, tačiau daug moksleivių neskaito kūrinių. Mokytojai moko, kad reikia labai gerai išsiaiškinti, apie ką reikia rašyti rašinyje (išsiaiškinti raktinius žodžius), tačiau mokiniai dažnai pro pirštus pasižiūri į pavadinimą ir rašo apie bet ką. Mokiniams dažnai reikia priminti dalykus, kurie, atrodo,  yra ir taip aiškūs“, – pažymėjo mokytoja.

Po intensyvios paskaitos mokiniai dar ilgai nepaleido ekspertės. „Mokiniai prašė, kad parodyčiau,  kaip mokinius mokau temos išplėtimo (netgi braižėme schemą). Mokiniai dar kartą norėjo pasitikrinti, ar suprato gerai vieną ar kitą mano pasakytą mintį. Džiaugiuosi,  kad mokiniai klausia, pasitikslina vieną ar kitą tezę“, – kalbėjo lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja ekspertė J. Slavinienė.

Turi išmokti suvaldyti stresą

Anglų kalbos ekspertė R. Stuokienė 20 metų moko įvairaus amžiaus moksleivius anglų kalbos, o abiturientus egzaminams ruošia daugiau kaip 10 metų. Pasak jos, pamokose dalyko mokytojas padeda tobulinti kalbos įgūdžius, bet kartais pamiršta priminti principus, kuriais vadovaujantis sudaromos užduotys.

„Pirmiausia, būtina žinoti, ko tikimasi iš egzaminuojamojo. Suprantama, kad mokome kalbos gyvenimui, tačiau, ruošiantis egzaminui, nemažiau svarbu žinoti ir užduočių pobūdį bei joms keliamus konkrečius reikalavimus. Vadinasi, supažindinant moksleivius su užsienio kalbos brandos egzamino programa, nepamirškime ir programos priedo apie reikalavimus užduotims.

Kitas svarbus pasiruošimos egzaminui aspektas yra streso valdymas. Net patys geriausieji mokiniai dėl didelės įtampos nesugeba suvaldyti emocijų ir pasirodo blogiau nei įprastai, ypač kalbėjimo dalyje. Vadinasi, mokytojas turėtų pasidalinti su mokiniais ir streso suvaldymo būdais“, – sakė R. Stuokienė.

Svarbiausia – per anksti neatsipalaiduoti

„Jei kalbėtume atskirai apie skaitymo ir rašymo užduotis, tai pamokose ir atliekant namų darbus yra svarbu išmokti atlikti užduotis per nustatytą laiko trukmę. Taip pat svarbu atidžiai perskaityti ir suprasti ko reikalauja užduoties sąlyga.

Norint sėkmingai atlikti klausymo užduotis būtina treniruoti „ausies raumenis“, t.y. kiekvieną dieną klausytis anglų kalbos ne mažiau kaip 10 minučių. Tikintis sėkmės skaitymo dalyje, kasdien reikėtų perskaityti bent vieną trumpą originalų tekstą.

Be to, nepamirškite, kad teisingame  atsakyme dažniausiai pateikiamos sinoniminės konstrukcijos, o ne tie patys žodžiai kaip įraše ar tekste. Gali suklaidinti tokie žodžiai, kaip „dažnai“, „visada“, „kartais“, „pagrindinis“ arba „vienas iš svarbiausių“, dėl šios priežasties pasibraukite reikšminius žodžius užduotyje ir tekste bei pastebėkite klaidas neteisinguose pasirinkimuose, nes jie visi yra panašūs.

Neskubėkite klausydami parašyti atsakymo arba jį parašius atsipalaiduoti, būtina atsakymą pasitikrinti klausant antrą kartą ir tikėtis, kad vėliau įraše jis gali būti pakeistas. Rašykite įskaitomai, nedarykite rašybos klaidų, nes jos keičia žodžio tarimą ir reikšmę. Atkreipkite ypatingą dėmesį į jungtukus, modalinius veiksmažodžius, įvardžius, nes jie gali parodyti prasmines ir gramatines žodžių ar sakinių sąsajas“ – atkreipė dėmesį R. Stuokienė.

Eiti į egzaminą kaip į loteriją – klaida

Dvidešimt metų su 11-12 klasių mokiniais dirbanti matematikos ekspertė Zita Mockutė, teigia, kad pagrindinės klaidos kartojasi metai iš metų ir mokiniai nepasimoko iš jų.

„Viena iš problemų – suprastėjusi mokinių atmintis (juk dabar nebūtina mokytis didžiosios dalies formulių, nebūtina gaišti laiką, jei ko nesupranta, juk yra visagalis internetas). Dėl perkrautų programų nebelieka laiko tinkamai įtvirtinti temą, parodyti kiekvienos temos uždavinių įvairovės, parodyti ryšius tarp temų.

Egzaminuose mokiniai dažniausiai daro klaidų spręsdami nelygybes (įvairias), spręsdami įrodymo uždavinius (geometrinius, trigonometrinių reiškinių). Kai kurie net nesuvokia nuo ko pradėti įrodymą. Taip pat labai sunkiai sekasi spręsti tekstinius uždavinius. Reikėtų pamokoje didesnį dėmesį skirti mokyti skaityti uždavinio sąlygą, ją analizuoti, mokyti mokinį planuoti sprendimą (tai reikia daryti nuo 5 klasės, dvyliktoje klasėje jau gali būti per vėlu)“, – kalbėjo matematikė.

Mokytoja abiturientus paragino spręsti visų rūšių uždavinius. „Šių  ir visų kitų metų abiturientams linkiu iki egzamino bent minimaliai pakartoti kursą (neiti į egzaminą kaip į loteriją), o egzamino metu susikaupti, atidžiai perskaityti sąlygą, porą kartų paskaityti klausimą ir tiksliai į jį atsakyti. Taip pat reikia tinkamai planuoti egzamino laiką“, – kalbėjo Z. Mockutė.

Užsiėmimuose dalyvavo 500 mokinių

KTU Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakultetodekanės Eglės Butkevičienės teigimu, pirmieji trys nemokamų paskaitų ciklo „Pasiruošk brandos egzaminams su KTU“ užsiėmimai sulaukė didelio moksleivių susidomėjimo.

„Sulaukėme virš 600 registracijų į pirmuosius tris užsiėmimus. Dėl įvairių priežasčių juose apsilankė apie pusę tūkstančio moksleivių. Džiugina tai, kad būsimieji abiturientai noriai semiasi žinių ir po ekspertų paskaitos neišsiskirsto, o noriai bendrauja su mokomojo dalyko korepetitoriumi“, – pažymėjo E. Butkevičienė.

Paskaitų metu buvo dalinama ir dalomoji medžiaga su geriausiais samprotavimo ir literatūriniais rašiniais, anglų kalbos rašinėliais bei matematikos uždaviniais, kuriuose moksleiviai dažnai daro klaidas. Užsiėmimų dalyviai gavo ir ekspertų rodytas pristatomąsias skaidres, kurios leido pasikartoti išgirstą medžiagą.

Po paskaitų – tik teigiami atsiliepimai

Po paskaitų buvo išsiųsta anketa, kviečianti moksleivius išsakyti savo nuomonę apie vykusias paskaitas, norint sužinoti ar juos tenkino paskaitos turinys, mokytojo kompetencija. Moksleivių atsiliepimai tik teigiami: „Paskaita buvo iš tikrųjų išsami ir naudinga. Esu patenkinta mokytojo kompetencija. Paskaitos turinys buvo aiškus ir suprantamas.“

Projekto dalyviai gyrė ir patį projektą: „Labai gera idėja ir puikus jo pristatymo laikas. Kiekvienam brandos egzaminai yra aktualūs , o tokios paskaitos tik tai duoda supratimą ko mes galime tikėtis. Ypač gerai, kai dėstytojas pats yra iš egzaminų centro ir pats gali pasakyti kaip yra iš tikrųjų, ko mums nedaryti/daryti. Paskaita praėjo sklandžiai ir produktyviai.“

Moksleiviai anketose taip pat teikė savo pasiūlymus: „Manau, jog reiktų daugiau tokių renginių, kurie padeda pasiruošti egzaminams. Renginiai galėtų būti ir kitų pamokų, pavyzdžiui, istorijos ar biologijos. Manau, kad tai daug kam padėtų.“

Paskaitos tęsiasi

Intensyvus paskaitų ciklas, skirtas moksleiviams pasiruošti brandos egzaminams, tęsiasi ir vyks darbo dienomis (ketvirtadieniais/penktadieniais). Be specialistų-korepetitorių komandos pagalbos paskaitas toliau ves KTU lektoriai – edukologai ir psichologai, kurie supažindins vyresniųjų klasių mokinius su įvairiomis metodikomis, padedančiomis susikaupti egzaminams, efektyviai mokytis, valdyti stresą ir patars, kokį karjeros kelią pasirinkti.

Paskaitų ciklas vyksta Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakultete (A. Mickevičiaus g. 37), KTU didžiojoje auloje (202 aud.), kurioje telpa iki 200 žmonių.

Vyresniųjų klasių (11-12 kl.) mokiniai kviečiami aktyviai registruotis į šiuos užsiėmimus. Vietų skaičius ribotas, tad būtina išankstinė registracija.

KTU

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode