Parama dėkojame




Sprogimas

Finansų ministrė G. Skaistė: „Mokesčių sistemos teisingumas – vienas svarbiausių mūsų tikslų“

skaisteŠiandien vykusiame trečiajame tematiniame Mokestinių lengvatų peržiūros darbo grupės susitikime „Specialiųjų apmokestinimo sąlygų ir lengvatų peržiūra“, finansų ministrė Gintarė Skaistė pažymėjo, jog kalbant apie sektorinių mokesčių lengvatų klausimus, labai svarbus mokesčių sistemos teisingumo aspektas.

„Kalbant apie pokyčius, ta tema, kurią analizuosime šiandien – sektorinių įvairių mokesčių lengvatų klausimus – labai svarbu ir mokesčių sistemos teisingumo aspektas. Teisingesnė mokesčių sistema padėtų surinkti daugiau pajamų į biudžetą būtent iš tų žmonių, kurie tikrai gali prisidėti prie mūsų valstybės kūrimo. Natūralu, jog didesnės pajamos reikalingos kokybiškesnėms viešojo sektoriaus paslaugoms apmokėti, viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio gerinimui, taip pat pensijų didinimui, kas yra numatyta šios Vyriausybės programoje“, – teigė finansų ministrė G. Skaistė.

Ministrė G. Skaistė taip pat pažymėjo, jog labai svarbus vienodas reglamentavimas, kadangi yra atskirų sričių, kur pelnas apskaičiuojamas skirtingai pagal sektorius. Anot jos, pelno mokesčio apskaičiavimas ir sumokėjimas turėtų būti tapatus nepriklausomai nuo sektoriaus, kuriame dirbama, o apskaita – turėtų būti išties reali. Privatūs poreikiai, anot ministrės, būtų apskaitomi kaip privatūs ir apmokestinami atitinkamai, siekiant išvengti gudravimo ir bandymo susimažinti mokėtinus mokesčius įmonės kišenės sąskaita.

Ministrė taip pat atkreipė dėmesį į būtinybę paprastinti verslo sąlygas ir mažinti administravimo naštą smulkiam ir vidutiniam verslui.

„Šiandien labai svarbu kalbėti apie smulkaus ir vidutinio verslo sąlygų tobulinimą, išgryninant jo formas, suvienodinant skirtingų formų apmokestinimo sąlygas bei supaprastinti buhalterinę apskaitą ir mokesčių administravimą. Būtina siekti, kad visgi smulkiam ir vidutiniam verslui mokesčių sumokėjimas, jų administravimo paslauga, kurią verslas gauna, būtų patogesnė vartotojui. Tokiu būdu būtų sumažinama administracinė našta būtent smulkesniam verslui“, – sakė finansų ministrė G. Skaistė.  

Anot finansų viceministrės ir darbo grupės pirmininkės Rūtos Bilkštytės, siekiant užtikrinti savarankiškų mokesčių mokėjimą – labai svarbus mokestinių lengvatų pagrįstumas ir aiškumas.

„Vienas svarbiausių mokesčių teisingumo kriterijų yra esamų mokestinių lengvatų pagrįstumas. Todėl peržiūrint sektorines pelno mokesčių lengvatas ir mokestinius režimus, labai svarbu užtikrinti, ar pasiekiami lengvatai keliami tikslai. Tikimės, kad siūlomi pakeitimai užtikrins didesnes valstybės pajamas per gyventojų savanorišką mokesčių mokėjimą“, – pažymėjo  viceministrė R. Bilkštytė.

Išsamioje darbo grupės, į kurią savo atstovus delegavo tiek Prezidentūros, Vyriausybės, Seimo, Lietuvos banko, nevyriausybinių organizacijų, ekonominių partnerių – Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos, mokslo tarybos, kūrybinių ir kultūrinių industrijų – tiek ir verslo sektoriaus organizacijos, diskusijoje išnagrinėtos sektorinių ir kitų lengvatų bei smulkiojo verslo apmokestinimo sąlygos.

Finalizuojant susitikimą, R. Bilkštytė pažymėjo, kad ketvirtajame teminiame darbo grupės susitikime, kuris planuojamas liepos 14 d., vyks žaliojo kurso peržiūra.

Kitų numatomų diskusijų eilė:

rugsėjo 8 d. – Savivaldos finansinio savarankiškumo stiprinimas;

rugsėjo 22 d. – Pajamų nelygybės mažinimas;

spalio mėn. – Baigiamasis darbo grupės susitikimas, kuriame būtų pristatyti Vyriausybei teiktini sprendimai.

Pristatymą peržiūrėti galite čia.

Prezentaciją rasite čia.

Papildoma informacija:

Vyriausybės programoje keliami didesnio mokestinio teisingumo ir geresnių viešai prieinamų paslaugų kokybės tikslai padiktavo būtinybę pradėti kompleksinę visų mokesčių lengvatų ir tarifų peržiūrą. Anot finansų ministrės, suprantant mokesčių sistemos visapusiškumą ir dabartinį neapibrėžtumą dėl ateities, visi galimi sprendimai dėl visos mokesčių sistemos bus planuojami holistiškai ir priimami in corpore.

Finansų ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode