Antroji veganų mugė – jau gruodį

Rugsėjį Vilniuje šurmuliavo pirmoji veganų mugė „Vegfest LT“, o lygiai už mėnesio – gruodžio 3 d. augalinės mitybos mėgėjai rinksis į dar vieną renginį – „Vegfest LT“ kalėdinę mugę. „Ji bus dar didesnė ir gausesnė nei pirmoji“, - žadėjo mugės sumanytoja Ventė Viteikaitė.

Mėsos ir kaulų sultinys uždarytoms sriuboms

½ kg mėsos su kaulais, 2 svogūnai, 1 morka, ½ petražolės, truputis poro ar saliero, 5–10 pipirų, 1 lauro lapelis, 3 l vandens, druskos.

Mėsos sultinį galima virti iš visų rūšių mėsos su kaulais.

Mėsa šaltu vandeniu nuplaunama, kaulai sukapojami, viskas sudedama į puodą, užpilama šaltu vendeniu, uždengus užvirinama ant kaitrios ugnies, nugraibomos putos, ir viskas toliau verdama ant mažos ugnies. Verdant sultinį, kelis kartus nugraibomi atsiradę riebalai, nes jie ilgai verdami sultiniui suteikia šarminį skonį. Nugriebtus riebalus galima panaudoti daržovių spirginimui.Nuvalytos, stambiai supjaustytos prieskoninės daržovės, o paskui pipirai, lauro lapeliai ir druska sudedami baigiant virti, kad mažiau išgaruotų kvapiųjų medžiagų. Verdama mažiausiai 2–3 valandas.

Trys sriubos rudeniui

Morkų sriuba-piurė

Svarbu, kad morkos būtų itin kokybiškos, nes nuo to priklauso ir sriubos skonis, ir spalva. Jei šią sriubą gaminsite vasarą, iš šviežių jaunų morkyčių, sriubos spalva bus ryškiai oranžinė, o skonis – saldokas. Jei gaminsite iš subrendusių šviežių morkų, sriuba išeis labiau geltona nei oranžinė ir ją teks šiek tiek pasaldinti.

Baklažanų suktinukai

 

Gaminimo eiga:

  • Baklažaną supjaustome išilgai, per visą ilgį, maždaug 5 mm storio griežiniais.
  • Sudedame į pasūdytą vandenį ir paliekame maždaug 10-15 minučių. Išimame ir nusausiname.

Kopūstų rauginimas: kaip pasirinkti, kuo pagardinti, kokia nauda

Jei dar neužsiraugėte žiemai kopūstų – pats laikas tai padaryti dabar. Prekybos vietose šiuo metu rasite pačių tinkamiausių, rauginimui vėlyvųjų veislių kopūstų, kurie dar visai neseniai pūpsojo Lietuvos ūkininkų laukuose.

Vėlyvųjų ir vidutiniškai vėlyvųjų rūšių kopūstai raugimui tinka geriausiai, nes yra patys tvirčiausi.

Pipirai – ir nuo peršalimo, ir nuo sodo kenkėjų

Anglų rašytojo Luiso Kerolio apysakoje vaikams „Alisa stebuklų šalyje“ mergaitė apsilankiusi pas hercogienę išgirdo keistą dainelę: „Gerai į kailį reikia įkrėst, Jei čiaudėt ima vaikas, Bet jei pipirų jis norės, Reik duot, teuosto sveikas!“ Literatūriniame kūrinyje šie žodžiai skamba labai beprotiškai, tačiau ir juose galima įžvelgti pagiriamąjį žodį pipirams.

Kaip nesuklysti gaminant trintą sriubą?



Dažno vaikystėje nemėgtos, bet suaugus įvertintos sriubos šiandien išgyvena kulinarinį atgimimą. Net ir tie, kurie išsijuosę kartoja, kad mamos sriuba skaniausia, kartais džiugiai nustemba restorane paragavę iš pirmo žvilgsnio keisto ingredientų derinio trintos sriubos dubenėlyje. Deja, eksperimentuoti gaminant sriubas namuose drįsta ne kiekvienas – bijo suklysti ir nuvilti namiškius ne kokiu rezultatu. Yra vos kelios pagrindinės taisyklės, kurių laikantis, kiekviena trinta sriuba bus gardi.
Ką reiškia – žiupsnelis druskos?

Blynų receptai

 

Blynai. Vien nuo šio žodžio paminėjimo daugeliui žmonių sužimba akys. Šis patiekalas yra komfortiško maisto sinonimas, nesvarbu ar juos valgysite jaukiai ryte įsispyrę į šlepetes, ar mėgausitės jais vakarieniaudami su klegančiais draugais. Blynai vis tiek išliks universaliausiu maistu, užtikrinančiu gerą savijautą.

Naujausios kepimo ant grilio mados: skonių įvairovė ir pagardinimas vaisiniais glajais bei džemais

Kartais atrodo, kad kepti ant grilio yra paprasta ir kiekvienas iš mūsų geba iškepti gardų kepsnį, traškią vištieną ar žuvį, iškepti ant grilio daržoves ar net grilio desertą. Tačiau grilio meistrai kasmet atranda vis naujesnių būdų, kaip kepti ant grilio, kad kepsniai, daržovės būtų skanesni, o pats kepimo procesas reikalauja ne tik meistriškumo, bet ir papildomų priemonių.

Biskvitas

Reikės:

2 kiaušiniai,

200 g cukraus,

200g saldaus sutirštinto pieno

200g grietinės,

2a.s. kepimo miltelių,

230-250g miltų

Rudens klasika – bulvės: kaip nustebinti šeimą netikėtais deriniais?

Jeigu vyktų nuobodžiausių daržovių rinkimai, tikėtina, juos be konkurencijos laimėtų bulvės. Šeimininkės jų paprastai griebiasi tada, kai šaldytuve nebelieka jokių kitų produktų. Tačiau kulinarai neskuba šios daržovės nurašyti. Pasak jų, yra daug bulvių paruošimo būdų bei nemažai pagardų, kuriais paskanintos bulvės nustebins netikėtu skoniu. Kokie jie?

„Gefiltefiš“ – įdaryta žuvis ar kukulis? Domimės litvakų virtuvės paslaptimis

Kulinarijos, kaip ir žmonijos, istorijoje aktualus yra išlikimo klausimas. Išlieka stipriausi ir skaniausi?! Bet kaip paaiškinti pilkai rausvos masės su morkos griežinėliu ant viršaus, sūraus ar saldoko skonio, kartais rožiniuose, o kartais nenusakomos spalvos drebučiuose įrėminto kukulio sėkmę? „Gefiltefiš“ – pasaulio virtuvėse įsitvirtinęs patiekalas: košerinio maisto lentynose galima rasti net kelis jo pavyzdžius ir nė viena šventė europiečių žydų namuose neapseina be šio valgio.

Arbūzų žievelių cukatai

 

Paruošimo laikas: Apie 20 min..

Ingredientai:

Arbūzai, žievelės su baltu sluoksniu, 1 kilogramas

Cukrus, 1,5 kilogramo

Vanduo, 9 stiklinės

Soda, 1,5 arbatinio šaukštelio

Vanilinas, 0,5 arbatinio šaukštelio

 Arbūzų žievelių cukatai

Rekomenduojame

„Ramenburgeriai“ – pamėgti mėsainiai be bandelės

Lietuvos restoranų virtuves jau kurį laiką užkariavę amerikietiškieji „burgeriai“ – suvožtiniai su bandele ir įvairiais įdarais viduryje. Tačiau tie patys Jungtinių Amerikos Valstijų piliečiai, ko gero ieškodami naujų skonių, prieš kelis metus išbandė šiuos pamėgtus užkandžius gaminti kitaip. Ir jeigu greitai paruošiami makaronai šiam patiekalui neatrodo labai tinkami, „Ramenburgeriai“ šiandien laužo visus standartus ir pateikia dar vieną priežastį, kodėl verta pamilti šį lengvai paruošiamą gaminį.

Moliūgų, perlinių kruopų nauda

Uždaryti meniu

Moliūgai - super daržovė! Padės ne tik atsikratyti papildomų kilogramų, bet ir sustiprins sveikatą bei padės atjaunėti. Jie pakankamai sotūs – iš moliūgų galima pagaminti daugybę skanių bei naudingų patiekalų.

Moliūgai padės pamažu iš organizmo pašalinti skysčių perteklių. Tai turės teigiamos įtakos kepenų bei inkstų veiklai, pagerins veido spalvą.

 

Žalumynus derėtų vartoti visus metus

Petražolių, bazilikų, rozmarino ir kitų prieskoninių žolelių panaudojimas kulinarijoje labai įvairus – nuo maisto paskaninimo iki padažų, užtepėlių ar net aliejaus gamybos. Tačiau, pasak sertifikuotos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, dar svarbiau atkreipti dėmesį ne tik į skonines, bet ir organizmui naudingąsias žalumynų savybes. Dėl galimai gydomųjų bei įvairių ligų simptomus mažinančių savybių, prieskonines žoleles patariama naudoti ne tik sezono laikotarpiu, bet ir visus metus.

Rudens desertų karalius – obuolių pyragas kitaip

Jei reiktų rinkti rudensdesertų karalių, neabejotinai tai būtų obuolių pyragas. Šio skanumyno receptųgalima suskaičiuoti galybes. Įsipilkite šiltos arbatos į termo-puodelį ir įsidėkite obuolių pyrago į priešpiečių dėžutę – o ko ne tobulas planas po darbo ar savaitgaliui pasivaikščioti su draugais.

Kiekviena šeimininkė turi savo mėgstamų receptų, tačiau siūlome įvertinti ir galbūt niekada negamintų pyragų. Ar teko kada ragauti nesaldaus obuolių pyrago? Anot įvairių šaltinių, senovėje cukrus būdavo labai brangus, tad jis į kepinius pradėtas dėti šik šiais laikais.

Kaip nulupti ir supjaustyti svogūną be jokių ašarų

Visi žino, kad svogūno pjaustymas – ne itin malonus procesas. Šį kartą papasakosime, kaip tą padaryti neišliejus nė vienos ašaros.

Naudokite šaltą vandenį. Naudoti jį galima keliais būdais: sušlapinti peilį prieš pjaustymą ir jo metu arba tiesiog kelioms minutėms užmerkti nuluptą svogūną.

Pasinaudokite šaldytuvu arba šaldikliu. Iš anksto bent valandą palaikykite šaldiklyje svogūną. Taip pat patartina palaikyti šaldytuve peilį (apie 15 minučių).

Powered by BaltiCode