Saulėta Italija ant vakarienės stalo – trys pesto padažų receptai

 

Genujiečiai jau daug metų stengiasi, kad ryškiai žalias ir kvapnus bazilikų padažas patektų į UNESCO paveldo sąrašą, o kiekviena šeima saugo iš kartos į kartą perduodamą šio padažo receptą, portalui LRT.lt pasakoja Vilniuje gyvenantis italas Federico Baglini. Pirmosios žinios apie genujietišką pesto padažą siekia XIX a., tuomet jis net laikytas afrodiziaku.

Prakalbus apie itališkus padažus, mintyse pirmiausia iškyla kalnuotas Ligūrijos regionas ir ryškiai žalios spalvos genujietiškas pesto padažas (it. pesto alla genovese) – vienas garsiausių padažų pasaulyje. Pirmą kartą jo receptas užrašytas XIX amžiuje ir nuo tada nepakito. Žinoma, kaip įprasta Italijoje, kiekviena šeima turi savo „originalų“ receptą, paveldėtą iš senelės ar prosenelės.

Jeigu norėtumėte tikrą genujietišką pesto padažą, reikėtų įsigyti marmurinę trintuvę (it. mortaio) ir turėti daug kantrybės, nes visas darbas atliekamas rankomis. Iš čia ir padažo pavadinimas – pestare reiškia trinti, mindžioti. Be abejo, šiais laikais galima taupyti laiką ir padažą ruošti elektrinėje trintuvėje.

Beje, Italijoje egzistuoja ne tik genujietiškas pesto padažas – visi trinti padažai vadinami tuo pačiu žodžiu pridedant pagrindinį ingredientą ar vietovę, pavyzdžiui, pesto alla trapanese, pesto alla siciliana ir t. t. F. Baglini siūlo išbandyti tris skirtingus pesto padažų receptus.

Genujietiškas pesto padažas (4 porcijos)

50 g šviežių baziliko lapelių

100 ml alyvuogių aliejaus

60 g tarkuoto parmidžano

30 g tarkuoto pekorino

16 g kedrinių pinijų

1 skiltelė česnako

Šiek tiek stambios druskos

Gaminimas

1. Gaminant tradicinį genujietišką pesto padažą baziliko lapelių neplaukite vandeniu, bet nuvalykite minkšto audinio skiaute.

2. Į trintuvą suberkite česnaką, baziliko lapelius, kedrines pinijas, druską ir sutrinkite. Suberkite likusius ingredientus ir sutrinkite dar kartą. Padažo masė turi būti vientisa.

3. Patiekite su spagečiais.

4. Nesuvartotą padažą galite saugoti šaldytuve 2–3 dienas.

Patarimas. Genujietišku pesto padažu taip pat galite pertepti lazaniją (vietoj mėsos padažo) ar vieno kąsnio užkandžius.   

Sicilietiškas pesto padažas (4 porcijos)

500 g nedidelių šviežių pomidorų

50 g kedrinių pinijų

150 g alyvuogių aliejaus

1 skiltelė česnako

20 šviežių bazilikų lapelių

100 g tarkuoto parmidžano

150 g rikotos sūrio

Šiek tiek smulkios druskos ir maltų juodųjų pipirų

Gaminimas

1. Pomidorus nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite sėklas.

2. Nulupkite česnako skiltelę.

3. Minkšto audinio skiaute nuvalykite baziliko lapelius.

4. Visus ingredientus sudėkite į trintuvę ir plakite iki vientisos masės.

5. Sicilietiškas pesto padažas ypač tinka su casarecce makaronais (trumpi, s formos).

6. Nesuvartotą padažą galite saugoti šaldytuve 2 dienas.

Patarimas. Sicilietiškas pesto padažas turi daugybę variacijų, todėl vietoj kedrinių pinijų riešutų galite naudoti luptus migdolus.

Apulietiškas pesto padažas (4 porcijos)

400 gr džiovintų pomidorų aliejuje

30 gr kedrinių pinijų

20 g luptų migdolų

5 švieži baziliko lapeliai

Šiek tiek maltų juodųjų pipirų, raudonėlio

Šlakelis alyvuogių aliejaus
 

Gaminimas

1. Minkšto audinio skiaute nuvalykite baziliko lapelius.

2. Visus ingredientus sudėkite į trintuvę ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei gaunasi per sausa, įlašinkite kelis papildomus šlakelius alyvuogių aliejaus.

3. Pesto padažas iš džiovintų pomidorų tinkamiausias su rigatoni makaronais (stambūs, trumpi).

4. Nesuvartotą padažą galite saugoti šaldytuve 3 dienas.

Patarimas. Gamindami apulietišką padažą nenaudokite druskos, nes jos jau būna džiovintuose pomidoruose, todėl padažas gali gautis per sūrus. Beje, tradiciškai Apulijoje pomidorai džiovinami ant namų stogų ir terasose, o vėliau konservuojami aliejuje.

Lrt.lt

Komentarai  

0 #10 Dixie 2018-12-11 15:02
sudafed and viagra sildenafil: http://viagrabs.com sildenafil side effects herpes.
Cituoti
0 #9 Stefan 2018-12-06 14:50
herbal viagra gets a synthetic boost http://vagragenericaar.org: http://vagragenericaar.org viagra at tesco online.
Cituoti
0 #8 Hannah 2018-12-02 10:12
siti affidabili tadalafil generico
buy generic cialis: http://www.cialisle.com/
tadalafil en farmacias
buy cialis online: http://cialisle.com/
Cituoti
0 #7 Bradley 2018-11-29 22:13
charlie sheen overdosed on viagra viagra: http://viagrabs.com/ can i
drink alcohol and take sildenafil.

Here is my weblog generic viagra: http://viagrabs.com
Cituoti
0 #6 Imogen 2018-11-28 22:17
tadalafil allergy
buy generic cialis: http://cialisle.com/
is canadian tadalafil safe
buy cialis online: http://cialisle.com/
Cituoti
0 #5 Rickie 2018-11-27 23:33
how long wait after taking viagra: http://viagrabs.com/ http://www.viagrabs.com/ cheap
generic viagra. where is sildenafil located in walmart.
Cituoti
0 #4 Shelton 2018-11-27 06:16
d http://www.cialisps.com: http://cialisps.com// cialis online
assunzione cialis 5 mg prima del rapporto
http://www.cialisps.com/: http://www.cialisps.com/
Cituoti
0 #3 Jessie 2018-11-27 05:30
how do i get sildenafil for free buy
sildenafil: http://viagrabs.com the rise of viagra how the little blue pill.


Also visit my web page viagra without prescription: http://www.viagrabs.com/
Cituoti
0 #2 Michell 2018-11-22 21:47
cialis and molly http://cialisle.com/ cialis online.
drug interaction cialis and warfarin.

my blog buy cialis online: http://cialisle.com/
Cituoti
0 #1 Mathew 2018-10-28 08:12
I have noticed you don't monetize your page, don't waste your traffic, you can earn additional cash every
month. You can use the best adsense alternative for any type of website
(they approve all websites), for more info simply search in gooogle: boorfe's tips
monetize your website

Here is my web site BestSkye: https://CleverLilian.blogspot.com
Cituoti

Komentuoti

Apsaugos kodas
Atnaujinti

Powered by BaltiCode