Tradiciniai patiekalai pavasarį – ir lengvesni, ir skanesni

Atėjus pavasariui imame galvoti apie liesesnį maistą, nes rūpinamės savo savijauta ir figūra. Tačiau nepulkite maitintis tik salotomis ar žaliavalgiškais kokteiliais. Mėgstamus patiekalus, neretai gaminamus iš riebios ir sočios mėsos, gaminti galima ir kitaip – parinkti jiems liesesnius ingredientus, pavyzdžiui liesesnę mėsą.

Žinoma virtuvės šefė ir grilio meistrė Halina Bovševič, net ir sukdamasi prie grilio, labai dažnai siūlo gaminti liesesnius patiekalus ir jiems naudoti liesesnę mėsą – pavyzdžiui, smulkintą vištieną. Mūsų šalyje iš maltos mėsos dažniausiai gaminami kotletai, kibinai, įvairūs kukuliai, balandėliai, o jų įdarui naudojamas kiaulienos faršas. Tačiau Halina teigia, kad net ir šiems tradiciniams patiekalams tinka malta vištiena, jei ji tinkamai paruošta.

Gaminti iš maltos vištienos geriau dėl kelių dalykų: visų pirma, tai liesesnė mėsa, o pavasarį daugelis susirūpina figūra ir dietomis. Antra, vištiena yra geriau virškinamas produktas, todėl maltos vištienos patiekalai tinka tiems, kas turi skrandžio problemų. Be to, iš maltos vištienos taip pat patogu gaminti patiekalus vaikams, kurie dar patys negali gerai sukramtyti mėsos.

Halina Bovševič pasakoja, kad sultingumas bei patiekalų skonis priklauso ir nuo to, iš kokios vištienos dalies gaminsite –vištienos filė ar šlaunelių mėsos. Smulkinta šlaunelių mėsa yra šiek tiek riebesnė, labiau tinkanti kepamiems patiekalams, be to, jos išraiškingesnis skonis. Ji tinkama, pavyzdžiui, kibinams, įvairioms tortilijoms ar koldūnams įdaryti, na o pačiai vištienai pagardinti tinka ne tik tradiciniai prieskoniai, bet ir egzotiškieji, tokie kaip šafranas.

Pati šefė labai mėgsta gaminti chinkalius, kurie yra su maltos vištienos įdaru – labiau dietiniu, taip pat chačapuri.

Na, o smulkinta vištienos filė – yra šiek tiek sausesnė, be to, yra liesesnė už šlaunelių mėsą. Tiesa, gaminant iš vištienos filė, ji pataria daugiau naudoti padažų. Smulkinta vištienos filė geriau formuojama, geriau sulimpa, tad tinkama gaminti įvairius kukulius, taip pat zrazus.

Halina neslepia, kad mėgsta ir eksperimentuoti, iš smulkintos vištienos ji gamina net keksiukus:

„Receptas labai paprastas: į vištieną reikia įdėti smulkiai pjaustytų cukinijų, paprikų, kitų daržovių, kurias turite, taip pat įpilti grietinėlės, įdėti krakmolo. Pati masė turi būti nei per tiršta, nei per skysta. Tuomet sudėti ją į keksiukų formeles. Kepti orkaitėje 185 laipsnių temperatūroje 15-20 min. Tokius keksiukus galite valgyti ir karštus, ir jau atvėsusius, o prie jų labai tiks įvairūs padažai ir salotos. Pats paprasčiausias padažas - iš trintų žolelių ir alyvuogių aliejaus. Tereikia sutrinti turimas prieskonines žoleles, įpilti alyvuogių aliejaus, įspausti citrinos, įpjaustyti česnako, įdėti druskos ir pipirų. Viską išmaišę patiekite šalia keksiukų,“ – teigia Halina.

Kitas populiarus ir mėgstamas patiekalas – liulia kebabai, kuriuos ji taip pat siūlo gaminti iš smulkintos vištienos. Ruošiant masę reikėtų nepamiršti įdėti kiaušinio, grietinėlės ir labai gerai išmušti pačią masę. Tuomet ji geriau laikysis ant iešmelio. Į pačią masę galite įdėti ir smulkinto svogūno, geriau sumalto. Ant iešmelių suformuotus lulia kebabus Halina kepa arba orkaitėje, padėjusi ant sviestinio popieriaus ir įjungusi grilio rėžimą, arba ant grilio. Dalindamasi patirtimi, grilio meistrė pasakoja apie naujovę – specialius silikoninius kepimo kilimėlius, dedamus ant grilio, tai priemonė, padedanti iškepti ne tik liulia kebabus, bet ir mėsainius, daržoves.

Užsukus svečiams virtuvės šefė gamina arba Kijevo kotletus, arba zrazus, na o kibinai – patiekalas, kuris yra labai praktiškas. Jis lengvai gaminamas, galima paruošti įvairius įdarus, juos galima valgyti ir šiltus, ir atvėsusius, o kai kurios šeimininkės jų pagamina daugiau ir paskui užšaldo.

Kitas patiekalas, kurį Halina siūlo pasigaminti – vištienos kukuliai. Tai gan paprastas, tradicinis patiekalas, tačiau kas kartą jį galima paruošti vis kitaip.

Halinos Bovševič receptai šiam pavasariui

1. Smulkintos vištienos filė kukuliai troškinti grietinėlėje su čiobreliais, morkų patale

4 porcijų kukuliams paruošti reikės:

450 g smulkintos vištienos filė
1 vnt. svogūno
1 vnt. saldžios raudonos paprikos
3 vnt. didelių morkų
50 g sviesto
200 g grietinėlės
2 vnt. kiaušinių
Poros riekelių batono
20 g šviežių čiobrelių (jei neturite, tiks ir džiovinti)
Druska, pipirai

Gaminame kukulius:

Į vištienos filė įmuškite kiaušinius, sudėkite porą batono riekelių, druskos, pipirų, čiobrelių lapelių, kubeliais pjaustytos paprikos ir pusę svogūno. Gerai išminkykite. Kitą pusę svogūno smulkiai supjaustykite, apkepkite svieste, kai jis suminkštės, dėkite ilgomis juostelėmis pjaustytą morką, įpilkite šlakelį vandens ir troškinkite apie 10 min. Sudėkite čiobrelių šakeles ir maišant po truputį pilkite grietinėlę. Įberkite pipirų, druskos, sudėkite kukulius. Užvirus troškinkite ant mažos ugnies 15-20 minučių. Kukulius patiekite kartu su troškintomis morkų juostelėmis.

2. Naminiai kibinai su viščiukų šlaunelių mėsos įdaru

Kibinų tešlai paruošti reikės:

500 g miltų
1/2 arb. šaukštelio druskos
250 g šalto sviesto
200 g grietinės
2 didelių kiaušinių

Vištienos įdarui paruošti reikės:

450 g smulkintos viščiukų šlaunelių mėsos
2 vnt. didelių svogūnų
1 valgomojo šaukšto sviesto
125 ml vandens arba sultinio
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
2 valgomųjų šaukštų grietinės
Maltų juodųjų pipirų

Kibinų paviršiui reikės:

1 didelio kiaušinio

 

Gaminame kibinus:

Į miltus įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Sudėkite mažais gabaliukais supjaustytą sviestą (galite įtarkuoti). Įtrinkite sviestą pirštais į miltus taip, kad neliktų sviesto gabalėlių.

Viduryje sviesto ir miltų mišinio padarykite duobutę. Kiaušinius gerai išmaišykite su grietine ir supilkite į duobutę. Viską gerai išmaišykite.

Suspauskite rankomis tešlą, kad neliktų sausų miltų ir susiformuotų tešlos rutulys. Porą kartų perminkykite, bet ne daugiau. Padėkite tešlą 30-40 minučių į šaldytuvą.

Svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais. 3/4 svogūnų apkepkite svieste, likusius sudėkite į mėsą nekeptus. Paskui į maltą vištieną sudėkite apkeptus svogūnus, taip pat supilkite sultinį, grietinę, įberkite druskos, daug maltų juodųjų pipirų ir gerai išmaišykite. Palikite pusvalandžiui pastovėti.

Atvėsusią tešlą padalykite į 20 vienodo dydžio gabaliukus, kiekvieną gabaliuką iškočiokite ant miltuoto paviršiaus, kad gautųsi kuo apvalesnė forma.

Ant iškočiotos tešlos gabaliuko dėkite kupiną šaukštą įdaro ir suspaudę tešlos kraštus, juos užraitykite.

Išplakite kiaušinį su trupučiu vandens. Kibinus dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, atidžiai aptepkite kiaušinio ir vandens plakiniu. Kepkite iki 185 C įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes, kol gražiai apskrus.

Nuotraukos Vytauto Skuodo

Komentarai  

0 #175 Christy 2019-01-18 23:00
Fonts should be rendered with consistency to make your
site look more inviting and professional. Start letting planet knows a person way before your launch.
Customers like these and motors do much too.

Check out my blog: mega888
casino: http://918.credit/downloads/83-download-mega888-for-android-and-ios
Cituoti
0 #174 Paulina 2019-01-18 21:36
Fastidious response in return of this question with real arguments and telling all on the
topic of that.

Here is my website ... live
casino employment center: http://Www.Leadershipiq.ms/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.i-altai.ru%2Fbitrix%2Frk.php%3Fgoto%3Dhttp%3A%2F%2Fkasino.vin%2Fdownloads%2F75-download-ace333
Cituoti
0 #173 Dave 2019-01-18 21:07
When you're not in cosmetic treatments go for a swim within center's swimming pool.

But, you can define risk parameters by using stops or even methods like hedging.
What anyone say an individual talk to yourself?



my site - casino malaysia: https://cuci.today/
Cituoti
0 #172 Dann 2019-01-18 19:38
Online Blackjack has the perfect odds within online casinos market.

For that, you have a lot of places in the websites.

This e-book gives information on "how perform and win the game".


Also visit my web-site: new
live casino uk: http://800Loshechos.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=Www.kingsandqueensonline.com%2F918kiss-most-popular-online-slot-game
Cituoti
0 #171 Justin 2019-01-18 06:01
That is, if you are posting to quality article directories
with fairly good pagerank. This is often a strong connected with linking, since all four websites get something out laptop or computer.


Also visit my web-site newtown ntc33: https://918kiss.host/74-ntc33-newton-casino
Cituoti
0 #170 Phil 2019-01-18 05:56
After doing this vegetables and fruit focus on your
landing page. May be a trial and error basis. Tracking extra part of blog marketing you need to
have to record.

Feel free to visit my web site: mobile sim card slot broken: http://wong.ru/bitrix/redirect.php?event1=&event2=&event3=&goto=http://latinamerica.brother.com/LeavingOurSite.aspx?goto=http://918kiss.poker/downloads
Cituoti
0 #169 Arnold 2019-01-18 03:03
As for the season ender psyche episodes, Shawn and Gus need to deal
with a devious master criminal. Many people claim excellent
customer service with their satellite television providers.


My web page: sky77737-5: http:///info.php?a%5B%5D=%3Ca+href%3Dhttps%3A%2F%2FWin88.today%2Fdownload-sky777-android-ios%2F%3Esky777+casino%3C%2Fa%3E
Cituoti
0 #168 Fred 2019-01-18 00:22
Instead your newsletter with all of the important links goes to
rubbish bin or stays unopened permanently. It destroys hair color,
allowing it to be practically invisible. Many beginners start to build
a website without a policy.

my page :: m&m slot dispenser: http://mx2.radiant.net/redirect/win88.today%2Flpe88%2F/wiki/gm_vortec_engine
Cituoti
0 #167 Edwardo 2019-01-16 22:33
I'm really enjoying the design and layout of your site.

It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for
me to come here and visit more often. Did you hire
out a developer to create your theme? Superb work!

Here is my web-site; joker 123: https://918.network/downloads/81-joker123
Cituoti
0 #166 Carl 2019-01-16 18:29
It's really a cool and helpful piece of info. I am glad that you simply shared this useful info with us.
Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.


Feel free to surf to my weblog: ntc33
login: https://kasino.vin/downloads/68-download-ntc33
Cituoti
0 #165 Joanne 2019-01-16 17:39
Awesome! Its in fact amazing post, I have got much clear idea concerning from this article.


Feel free to visit my blog post rollex11 download: https://918.network/downloads/90-rollex11
Cituoti
0 #164 Lemuel 2019-01-16 14:40
This is a method of advertising prone to have time.
It offers you with a specific pair of audiences. They don't
obtain the reader squirming in his seat graciously.

Here is my page malaysian casino malaysia
gamble: http://www.ezyget.com/keno.html
Cituoti

Komentuoti

Apsaugos kodas
Atnaujinti

Powered by BaltiCode