Šaltibarščių kokteilis

Šaltibarščiai pati populiariausia vasaros sriuba! Dažniausiai juos gaminame su dar pernykščiais marinuotais burokėliais ir riebiu kefyru. Šiame recepte juos siūlau ne tik sutrinti į kokteilį, bet ir gaminti iš šviežių, visai jaunų burokėlių su visais koteliais ir lapeliais, liaudiškai vadinamais batviniais, o užbalinti mažiau riebiomis raugintomis pasukomis. Jei jaunus burokėlius citrinų sultyse užmarinuosite iš vakaro, tai tokius šaltibarščius pasiruošite vos per kelias minutes ir nereikės nieko pjaustyti. Šie šaltibarščiai-kokteilis savo skoniu mažai kuo skiriasi nuo tradicinių šaltibarščių, tik dėl pasukų yra mažiau riebūs. Jie saldžiarūgščiai ir labai gaivus, o jauni švieži burokėliai su visais lapeliais jiems suteikia dar daugiau vitaminų. Dabar pats batvinių burokėlių sezonas, nepralesiskite jo, o pernykščius burokus drąsiai išmainykite į šviežius.

Stulbinantys maisto švaistymo mastai: patarimai, kaip maisto išmesti kuo mažiau

Kiekvienas lietuvis kasmet vidutiniškai išmeta 37,5 kg nesuvartoto ar sugedusio maisto. Europos Komisijos duomenimis, kasmet išmetame 105,9 tūkst. tonų maisto atliekų. Viena tokio maisto švaistymo priežasčių – neapskaičiuotas vartojimas, būdingas visoms išsivysčiusioms valstybėms. Minint Pasaulinę maisto dieną, „Maisto bankas” kartu su viena didžiausių maisto gamintojų pasaulyje „Nestlé” primena, kad kiekvienas gali prisidėti prie efektyvesnio maisto vartojimo, ir dalinasi 8 paprastais patarimais, kaip maisto išmesti kuo mažiau.

Makaronai su moliūgų kremu

 

Reikės:

  • 600 g moliūgo be žievės
  • 1/2 svogūno
  • 1 šaukštelio ciberžolės
  • 1/2 kumino miltelių
  • žiupsnio uoginės paprikos
  • 1-2 šaukštų pieno
  • 2 šaukštelių moliūgų ar saulėgrąžų sėklų
  • 4 šviežio šalavijo lapelių
  • kelių šaukštų sviesto
  • 400 g linguinne ar fettucine tipo makaronų
  • druskos, pipirų

Keksiukai su uogomis

 

Reikės:

  • 1 apelsino
  • 120 g cukraus
  • 100 g sviesto
  • 190 g miltų
  • 2 kiaušinių
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • Kremui:
  • 250 g maskarponės sūrio
  • 200 ml plakamosios grietinėlės
  • 40 g miltelinio cukraus
  • 100 ml per sietelį pertrintos aviečių tyrės
  • saujos mėtų lapelių ir aviečių uogų keksiukams papuošti

Varškinės spurgos

 

Recepto autorius: Būtina laikytis produktų proporcijų ir tešlos gaminimo eigos! Spurgos išėjo labai purios ir minkštos viduje, o plutelė plona ir traški. Jurgitos receptai

Paruošimo laikas: Apie 45 min..

Grikių desertiniai pusryčiai

 

Gaminimo eiga:

  1. Grikius užpilkite 4- 5 stiklinėmis vandens ir bent valandai palikite išbrinkti.
  2. Smulkia tarka sutarkuokite morką ir padėkite atskirai.
  3. Elektriniu maišytuvu suplakite visus kitus ingredientus.
  4. Prieš patiekiant sumaišyti grikius, morkas ir pieno mišinį. 

Pesto padažas, kuriam daugiau nei 200 metų

 

Itališkas žodis „pestare“ verčiamas kaip „mindyti, minkyti, trinti“, nuo to ir kilęs pavadinimas pesto. Klasikinis pesto padažo receptas gyvuoja daugiau nei 200 metų! Šis padažas gali varijuoti ir būti tiek raudonas, tiek žalias – priklausomai nuo ingredientų. Tačiau populiariausias ir tikrasis – žaliasis pesto genovese, kilęs iš Genujos miesto.  

Slaptas ingredientas, kuris makaronus pavers delikatesu

 

Italija - šalis žinoma dėl savo turtingos istorijos, kultūrinio paveldo bei nepaprastai gardaus maisto. Vienas iš daugybės italų virtuvės patiekalų, tapusio tikrų tikriausiu šalies pasididžiavimu, tai burnoje tirpstantys makaronai (kurių jie turi apie 350 rūšių!) su visą pasaulį sužavėjusiais padažais. Tradicinis padažų skonis nejučia perkelia į siauras Italijos miesto gatveles persmelktas  miesto centre augančių apelsinmedžių ir citrinmedžių kvapo bei į kultūros židinį kartu jungiantį tikėjimą, meną ir tradiciją. Tačiau modernus pasaulis diktuoja savo madas bei spartesnį kasdieninio gyvenimo tempą, dėl to kartais pritrūksta laiko gurmaniškiems patiekalams. Tad siūlome alternatyvą, kuomet norisi greitai ir skaniai paįvairinti tradicinį patiekalą, rekomenduojame vietoje paprastų makaronų (pastos), naudoti greitai paruošiamus makaronus, o visą dėmesį sutelkti į padažą. Pateikiame tris populiarus padažų receptus, kuriuos vėstančiais rudens vakarais galėsite nesudėtingai pasigaminti namuose.

Pikantiški pomidorai su cinamonu

 

Gaminimo eiga:

  1. Pomidorus, salierus ir svogūną supjaustyti. Sudėkite į stiklainius.
  2. Puode užvirti vandenį su cukrumi, Dr Oetker Pikant Fix aštrus mišiniu marinavimui, cinamonu, anyžiais, actu. Pavirkite 3 - 5 minutes, nuolat maišant.

Keptas kalakutas

 

Gaminimo eiga:

Išdarinėtas kalakutas iš išorės įtrinamas druska, o iš vidaus — druska su pipirais. Ištraukomos kojų sausgyslės. Krūtinėlė ir šlaunelės prismaigstomos lašiniukų. Kalakutas dedamas į keptuvą, užpilamas 2 stiklinėmis karšto vandens ir 30 min. troškinamas nuolat palaistant. Paskui užpilamas ištirpintu sviestu ir kepamas 2—3 val. Iš slyvų išverdamas kompotas. Iškepęs kalakutas supjaustomas, sudedamas į pusdubenį ir puošiamas petražolių lapeliais. Atskirai tiekiamas slyvų kompotas.

Atsargų ruošimas žiemai: greita, sveika, skanu

 

Maistą žiemai ruošiantys lietuviai vis dažniau išbando naujus konservavimo būdus, o pastaraisiais metais ypač didelio dėmesio sulaukia vaisių ir daržovių marinavimas be cukraus ar druskos bei šaldymas. Šie būdai ne tik leidžia išlaikyti tikrąjį maisto produktų skonį, yra sveikesni, bet ir pigesni bei paprastesni už tradicinius konservavimo būdus, pastebi prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos meistrai.

Kokoso pyragaičių receptas

 

Gaminimas:

Na bet ir šokolado kaina mūsų parduotuvėse… Šiam kokosų pyragui šiandieną turėjau visų reikiamų produktų išskyrus baltojo šokolado. Išskubėjau į parduotuvę įsigyti ir teko nustebti: baltojo šokolado radau dviejų rūšių ir abiejų 100 g kaina –  1 €. Tuomet supratau ir galiu Jums pasakyti atvirai – šio pyrago savikaina nėra maža ir laiko jį pagaminti užtruksite, tačiau PYRAGAS VERTAS kepti ypatingomis progomis!

Grybų užkandis

 

Gaminimo eiga:

Grybus plonai supjaustykite. Svogūnus smulkiai sukapokite. 
Įkaitinkite keptuvėje 2-3 šaukštus aliejaus ir pakepinkite svogūnus 3-4 minutes. Suberkite grybus ir patroškinkite dar 2-3 min. Įmaišykite grietinę.
Įmaišykite prieskonių ir nukelkite nuo ugnies. 
Į indelius įtieskite foliją ir supilkite grybų masės. 
Viršų apibarstykite sutarkuotu sūriu ir žalumynais, jei patinka. :)
Kepkite 180-200° C orkaitėje 10 minučių.


receptai.lt

Powered by BaltiCode