Reklama 2

Kavos ekologija: elektrą įmanoma gaminti ir iš kavos tirščių


 

 

Perdirbus kavos tirščius būtų galima gaminti elektros energiją, o tirščius panaudoti kaip trąšas, LRT RADIJUI sako „Paulig Professional“ atstovė Dovilė Baltrukėnienė. Vis dėlto, jos teigimu, norint užvirinti litrą vandens, reikia maždaug 23 puodelių tirščių. O elektros kiekiui, kurį šeima suvartoja per mėnesį, reikėtų apie 300 kg kavos.

Daugkartiniai kavos čempionai

Kavos ruošimo čempionas ir „Taste Map“ įkūrėjas Domas Ivonis pasakoja, kad šio populiaraus gėrimo tradicija prigijo po kavos čempionatų: „Žmona Ieva yra piešimo ant kavos, o aš esu baristų čempionas. Šioje rungtyje reikia paruošti 4 espreso, 4 kapučino puodelius ir 4 firminius gėrimus. Skamba paprastai, bet reikalauja daug pastangų. Esu ir kavos ragavimo čempionas – ši rungtis įdomiausia, nes reikia suprasti, kuri kava išsiskiria iš kitų.“

D. Baltrukėnienė prisipažįsta, kad iš pradžių kava jai buvo ryto dalis, tačiau viskas pasikeitė pradėjus dirbti kavos įmonėje.

„Dirbdama dalyvavau baristų čempionate ir užėmiau antrą vietą. Tai davė postūmį domėtis toliau, nes kol ruošiausi čempionatui, reikėjo sužinoti, kaip kokybiškai pateikti kavą. Iš pradžių buvau trenerė, mokiau kitus ruošti kavą. Dabar esu marketingo koordinatorė ir skleidžiu žinią kitiems“, – apie pomėgį ir darbą pasakoja D. Baltrukėnienė.

Ar Lietuvoje įmanoma gyventi iš kavos verslo? Abu „Taste Map“ vadovai sutinka, kad reikia daug dirbti ir mylėti savo veiklą. D. Ivonis teigia, Lietuvoje yra mažai gyventojų, bet jie išgeria daug kavos: „Pačios kavos kultūra Lietuvoje klesti ir auga, manau, lenkiame net Baltijos šalių kaimynus.“

Paklaustas, kaip iš tikrųjų reikėtų gerti kavą, D. Ivonis ragina ją gerti be pieno ir cukraus, nes tik tada galima atrasti tikrą kavos skonį. „Visi sirupai paverčia kavą kavos gėrimu. Aišku, žmonės nepradeda pažinties su kava nuo espreso. Gal vėliau barista jums pasiūlys kavos su mažiau priedų ir pamėgsite tą skonį. Lietuvoje žmonės dabar pratinasi prie tikros kavos“, – teigia specialistas.

Kavos ekologija

Ievos Ivonės teigimu, „Taste Map“ palaiko kavos ekologijos idėją ir džiaugiasi, kad atsiranda tam pritariančių žmonių.

„Labai džiugu, kad vis daugiau klientų ateina su savo puodeliais. Tada jiems taikome 10 proc. nuolaidą kavai. Mes stengiamės tai skatinti, bandome sugalvoti naujų būdų perdirbti produktus. Todėl jau per Kalėdas mūsų kavos pakuotės bus perdirbamos“, – sako I. Ivonė.

D. Baltrukėnienė sako, kad kavos kelionė neturėtų baigtis su išgertu puodeliu: „Vienas iš būdų yra perdirbti kavos tirščius. Surinkus juos galima laikyti, jie fermentuojasi, išskiria biodujas ir taip gaminama elektra. Po šio proceso tirščiai yra panaudojami kaip trąšos, nelieka jokių atliekų. Bet reikia nepamiršti, kad kavos ekologija prasideda nuo pupelių auginimo, medžių priežiūros, pupelių skrudinamo. Visas kelias turi būti tvarus ir draugiškas aplinkai.“

Anot jos, buvo daryti skaičiavimai, kokią energiją galima išgauti iš kavos tirščių: maždaug 23 puodelių tirščių užtenka užkaisti 1 litrui vandens. O tokiam kiekiui elektros pagaminti, kokį šeima suvartoja per mėnesį, reiktų apie 300 kg kavos.

Dar viena opi ekologinė problema – popieriniai kavos puodeliai, kurių per metus suvartojamas kiekis vis auga.

„Lietuvoje dabar nėra specialių konteinerių kavos puodeliams. Šiemet per kavos festivalį juos perdirbome. Kadangi tokie puodeliai savo sudėtyje turi tik 5 proc. plastiko, jų negalime perdirbti kaip tetrapakų, bet festivalio metu viena įmonė perdirbo 40 kg kavos puodelių į statybines plokštes“, – sako D. Baltrukėnienė.

Lrt.lt

Komentuoti

Apsaugos kodas
Atnaujinti

Powered by BaltiCode