Parama dėkojame




Sprogimas

Tuoktuvių giesmininkų misija – šlovinti Viešpatį

 

Vasara – vestuvių metas. Vis dažniau bažnyčiose besituokiančios poros atkreipia dėmesį į muzikinę liturgijos dalį. Tampa vis svarbiau, kas, ką ir kaip pamaldose gros ir giedos. Ir ne veltui. Juk giedoti – tai dvigubai melstis. Apie šlovinimo svarbą santuokos liturgijoje „Magnificat“ kalbasi su šlovintojų grupės „Betliejaus smėlis“ vokaliste Agne Stankevičiene. Ji dvejus metus su pianiste Lina Galvydyte patarnauja giesmėmis Utenos jaunavedžiams.

Jaunų moterų tarnystė prasidėjo tada, kai Agnės bendradarbė išgirdo šlovintojas šventose Mišiose. Jai patiko dueto atliekamos giesmės bei šlovinimo stilius ir paprašė jų patarnauti teikiant Santuokos sakramentą.

„Dažniausiai jauni žmonės mus ir išgirsta per jaunimo Mišias. Jokios reklamos nedarome. Gal todėl per vasarą sulaukiame trijų ar keturių prašymų pašlovinti tuoktuvių dieną“, – šypsosi Agnė.

Duetui malonu, kad gali patarnauti žmonėms tokią svarbią gyvenimo akimirką. Moterys neprašo užmokesčio, jaunavedžiai gali paaukoti norimo dydžio auką. Neretai Agnė ir Lina šlovina ir visai be atlygio.

Jaunoms moterims svarbiausia pagarbinti Dievą ir liudyti apie Jo grožį, gerumą ir meilę. „Giedodama tuoktuvių liturgijoje labiausiai trokštu, kad jaunavedžiai ir jų svečiai pažintų Dievo meilę. Per žodžius, kuriuos girdi, ir muzikos skambesį. Svarbiausia, kad žmonės sutiktų Dievą“, – teigia „Betliejaus smėlio“ vokalistė.

Prieš giedodamos atlikėjos visuomet meldžiasi. Jos siekia neprisiimti laurų sau. „Anksčiau girdėdavau nuomonę, kad gražus šlovinimas išaukština ne Dievą, bet šlovintoją. Vis dėlto taip manyti klaidinga. Dievui reikia teikti viską, kas gražiausia ir nuostabiausia. Norisi grožiu dalytis ir su žmonėmis. Tai pakylėja iki dangaus“, – sako uteniškė.

Kartais giesmininkei per tuoktuves norisi verkti iš džiaugsmo. Mat dviejų jaunų žmonių pažadas vienas kitam yra labai intymus ir jaudinantis gestas.

Pati kuria giesmes

Solistė dažnai atlieka pianistės Linos sukurtas giesmes. „Myliu Viešpatį ir muziką. Nuostabu, kad Jis kviečia mane šlovinti Jį savo talentais“, – apie savo kūrybą kalba Lina.

Pianistė yra baigusi M. K. Čiurlionio menų mokyklą. Agnė niekur nesimokė dainuoti, tačiau savarankiškai ugdo šį talentą nuo mažumės.

„Nuo 19 metų dainavau pop pasaulyje, dalyvaudavau roko ir folkroko koncertuose. Tuomet nesigilinau, ką dainuoju ir ką nešu žmonėms. Prieš ketverius metus patyriau atsivertimą. Po vieno koncerto, kuriame linksminosi daugybė turtingų žmonių, kur alkoholis liejosi laisvai, supratau, kad tai beprasmiška, kad darau tai, kas atitolina nuo Viešpaties. Tuomet atsidūriau Dievo Gailestingumo bendruomenėje ir ėmiau vien tik šlovinti Dievą bažnyčioje“, – savo istoriją pasakoja Agnė.

Jai labiausiai patinka Mergelės Marijos giesmės žodžiai „Mano siela šlovina Viešpatį, mano dvasia džiaugiasi Dievu, savo Gelbėtoju.“

„Šie žodžiai visur yra su manimi. Dievas yra mano Gelbėtojas. Jis išgelbėjo mane, visa garbė ir šlovė tik Jėzui. Dažnai giedu apie Dievo pažinimo troškulį ir dėkoju Jam už viską, ką man padarė“, – pasakoja šlovintoja.

Renkasi jaunavedžiai

Uteniškė ragina jaunavedžius santuokos dieną švęsti ir Mišiomis, ne tik trumpa Dievo Žodžio liturgija. „Nereikėtų taupyti laiko liturgijos sąskaita, nes taip jaunavedžiai praranda galimybę iki galo dalyvauti Dievo puotoje, tinkamai Jį pašlovinti“, – sako Agnė.

Jauna moteris taip pat skatina tuoktuvininkus ieškoti jiems patinkančio šlovinimo. Mat širdžiai nemieli muzikos garsai gali apkartinti svarbią dieną.

„Taip išėjo, kad mūsų vestuvėse prieš dvejus metus grojo ir giedojo parapijos vargonininkė. Šiandien jau suprantu, kad norėčiau kitokio šlovinimo, kad tai rėžė ausį ir nebuvo gerai padirbėta. Muzikinėje dalyje buvo šiek tiek tamsos. Šlovinimas yra dovana, o mūsų gautoje dovanoje buvo mažokai meilės. Ko gero, jei dabar reikėtų rinktis, pasirinkčiau tuoktuves tyloje. Arba paprašyčiau savo šlovinimo grupės, kad jie pagelbėtų“, – prisimena uteniškė.

Ji ragina pasirinkti ir sielai artimus instrumentus. „Tarkime, pianinas ir smuikas mano širdį pasiekia labai giliai. Nesu vargonų muzikos gerbėja. Jauni žmonės turėtų ieškoti instrumentų, kurie kalba būtent jiems“, – sako šlovintoja.

Su giesmininkais taip pat vertėtų aptarti, kokios giesmės skambės liturgijoje. Tuoktuvėms labiau dera nekasdieniškos, iškilmingesnės, didingesnės giesmės. „Tokie kūriniai ir techniškai kitokie – ilgesni, kartais sudėtingesni“, – aiškina Agnė.

Būna, kad jaunavedžiai kruopščiai renkasi, kas ir ką giedos. Tačiau pasirinkimai ne visada atitinka šlovintojų pažiūras.

Duetas kartą yra atsisakęs giedoti vestuvių pamaldose. Mat jaunavedžiai prašė sudainuoti Andriaus Mamontovo ir kitų populiarių atlikėjų kūrinių. „Jie siejosi su Dievo paieška, tarkime, A. Mamontovo daina „Išganymas“. Bet tai nėra dainos, kurios, mūsų manymu, turėtų būti atliekamos bažnyčioje“, – įsitikinusi solistė.

Dažniau eiti į Mišias

Geriausia vestuvėms šlovintojų ieškoti bažnyčiose ir krikščioniškose bendruomenėse, taip pat rasti garso įrašų interneto erdvėje. Uteniškių duetas pataria pirmiausia dažniau lankytis Mišiose. Tai pasitarnaus ir ruošiantis santuokai.

„Betliejaus smėlio“ šlovinimą uteniškiai gali išgirsti Utenos Kristaus Žengimo į Dangų bažnyčioje. Grupė Mišiose šlovina kartą per mėnesį 11 val. pamaldose.

Paskutinį mėnesio sekmadienį bažnyčioje vyksta Dievo Gailestingumo bendruomenės šlovinimo vakaras. Kiekvieną sekmadienį jaunimas renkasi ir gieda parapijos namuose.

„Klebonas sako, kad kai mes šloviname, bažnyčioje yra didžiulė šventė. Todėl mus kviečia giedoti ir per šventes“, – šypsosi Agnė.

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode