Parama dėkojame




Sprogimas

Nuaidėjo Kalvystės meno ir amatų šventė

 

Birželio 8-ąją Mažeikių senamiesčio parkas dundėjo nuo kalvių kūjų ir kūjelių, liepsnojo žaizdrai – VI tarptautinėje kalvystės meno ir amatų šventėje savo amatą ir kūrybą demonstravo kalviai iš Lietuvos ir užsienio. Scenoje meno kolektyvai keitė vienas kitą. Tradiciškai karūnuotas Lietuvos kalvių kalvis.

Pristatė savo darbus

Senamiesčio parko aikštėje savo darbo vietas įsikūrė kalviai iš Suomijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos ir Lietuvos. Jie demonstravo, kaip iš metalo gimsta meno kūriniai, atvežė parodyti savo sukurtų darbų, pasakojo apie kalvystės meną juo besidomintiems, o norintiems leido dumples papūsti ar kūju, kūjeliu pamojuoti.

Taip pat kalviai nukalė metalinius paukščius, kurie sutūps į bendrą skulptūrinę kompoziciją „Paukščių takas“

Karūnavo Kalvių kalvį

Nuo gegužės 28 d. visą mėnesį Mažeikių muziejuje demonstruojama Lietuvos Respublikos kalviškosios kryždirbystės „Lietuvos kalvių kalvis 2019“ paroda-konkursas. Šiemet joje dalyvavo 13 kalvių.

Šventės metu, sukvietus visus kalvius ant scenos, juos sveikino ir parodos-konkurso dalyviams padėkas bei dviem iš jų – diplomus įteikė Lietuvos tautodailininkų sąjungos Kauno bendrijos pirmininkas Valentinas Jazerskas.

Lietuvos Respublikos kalviškosios kryždirbystės konkurso laureatu, Kalvių kalviu 2019 tapo Ričardas Grekavičius iš Kauno rajono, kuris pasidabino Kalvių kalvio 2016 Česlovo Pečetausko nukalta karūna.

Plati programa

Šventės pražioje susirinkusiuosius sveikino Mažeikių rajono savivaldybės meras Vidmantas Macevičius bei svečiai, atvykę iš miestų partnerių. Vėliau Mažeikių Juozo Vaičkaus Skrajojamasis teatras pristatė teatro reginį „Vaizdeliai iš grytelninkų Tupių gyvenimo“, kuriame dalyvavo Mažeikių kultūros centro folkloro ansambliai „Alksna“ ir „Alksniokā“, tremtinių ir politinių kalinių choras „Atmintis“, Viekšnių kultūros centro modernaus folkloro grupė „Vo tap ta ta“, Mažeikių choreografijos mokyklos vaikų ir jaunimo tautinių šokių ansamblis „Kauškutis“ ir svečiai iš Suomijos – liaudiškos muzikos kapela „Nilsbyn Pelimannit“.

Muziejaus darbuotojai kvietė minti mįsles ir įvardinti senovėje naudotus daiktus. Teisingai atsakiusieji sulaukė dovanų.

Senovės baltų kovų brolija „Vilkatlakai“ demonstravo XIV amžiaus kostiumus, ginklus ir kovas, o sporto klubas „Mažeikių švyturys“ organizavo įvairias sporto rungtis. Vaikų laukė žaidimai „Vaikų žaidimų sode“.

Koncertavo Loreta Sungailienė ir trombonų kvintetas, grupės „Thundertale“ ir „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“.

Vidurnaktį dangų nušvietė šventiniai fejerverkai.

Gajutė ABELKIENĖ

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode