Sprogimas

,,Seda – vaikų akimis“

Etninės kultūros globos tarybos iniciatyva 2013 metai paskelbti Tarmių metais, 2015-ieji – Etnografinių regionų metais, o 2019-ieji – Žemaitijos metais.

Pastebima, kad priešmokyklinio amžiaus ugdytiniams vis mažiau žinomi unikalūs Žemaitijos istoriniai, kultūriniai, geografiniai, literatūriniai ir architektūriniai kultūros paveldo objektai. Kita problema – šeimose nebekalbama žemaitiška tarme, kuri yra pagrindinė tapatumo jausenos ir pilietiškumo formavimo priemonė. Nerimą kelia ir tai, kad vaikų integracija į visuomeninį ir kultūrinį gyvenimą vyksta gan pasyviai. Stebint šių dienų tendenciją, susidaro įspūdis, jog senosios vertybės ir tradicijos nebetenka prasmės, todėl, siekiant sužadinti jaunosios kartos žingeidumą, būtina modifikacija visose srityse.

Sedos darželio priešmokyklinio ugdymo mokytojos Astra Stonkuvienė, Irena Monstavičienė ir Raimonda Kontrimienė parengė projektą ,,Seda – vaikų akimis“. Projekto įgyvendinimo pradžia 2018 m. rugsėjo mėnuo. Projekto tikslas – ugdyti vaikų tautinę savimonę, teisingą tautos kultūros paveldo sampratą, skatinti domėtis unikaliais Sedos apylinkių gamtos ir kultūros objektais. Siekdamos šio tikslo, priešmokyklinio ugdymo pedagogės mokė ugdytinius pasakojimų, scenos vaizdelių, autentiškų dainų, šokių, žaidimų-ratelių, valgio ruošimo paslapčių, mįslių, patarlių, senovinių žodžių reikšmių savo gimtąja šnekta. Buvo organizuojamos išvykos po gyvenamosios vietos apylinkes, kurių metu aplankyti Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios pastatų kompleksas ir Lurdas, senosios Sedos kapinės, P. Varkojo medinis kryžius ir ant Varduvos kranto stovinti akmeninė O. Neniškio skulptūra kovotojams už Tėvynės laisvę atminti. Projekto metu vaikai sužinojo, kad Sedos miesto centrinė aikštė pavadinta rašytojo Antano Baranausko garbei. Poetas, atsisakęs raštininko vietos Viešvėnuose, kurį laiką dirbo raštininko padėjėju Sedoje.Sedos miesto bibliotekoje darbuotojos supažindino su naujausia vaikų literatūra žemaičių kalba. Po šio apsilankymo padaugėjo bibliotekos skaitytojų, nes vaikai prašė tėvų juos užregistruoti.

Prieš šv. Kalėdas ugdytiniai aplankė Sedos palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninę, suteikė ligoniams daug džiaugsmo, kai kurie ir ašarą braukė, kai išgirdo vaikus deklamuojant, dainuojant žemaitiškai. Projekto metu vaikai sužinojo, kur įsikūrusios svarbiausios miesto įstaigos bei parduotuvė, kurioje galima nusipirktilietuviško „Rūtos“ fabriko šokolado ,,Sedos jurginas“. Vasario mėnesį Sedos darželyje vyko piešinių konkursas ,,Mona Seda“. Meniški ,,Drugelių“, ,,Bitutės“, ,,Boružiukų“ grupių vaikų, jų tėvelių, brolių ir seserų piešiniai papuošė darželio ir Sedos seniūnijos sienas.

Šių metų pavasarį pradėtos įgyvendinti paskutinės projekto veiklos. Aplankyta Vytauto Mačernio gimnazija, tarybinių karių kapinės, esančios Sedoje, Dariaus ir Girėno gatvėje. Ugdytiniai grožėjosi Sedos ežero pakrante ir Ežero gatvės gražiomis sodybomis. Suorganizuota išvyka į Mildos slėnį, kurios metu aplankytas Varduvos kilpoje esantis vandens malūnas. Suskaičiuota, kad malūne yra septyniolika durų ir vienuolika langų. Pavažiavus kelis šimtus metrų išdidžiai pasitiko Šv. Jono Nepomuko bažnytėlė, statyta XVIII a. pabaigoje. Daugelis vaikų šią bažnyčią piešė konkursui ,,Mona Seda“. Buvo tęsiamas pasakojimas apie Sedoje gyvenusį A. Baranauską. Tuo tikslu aplankytas 2000 m. pastatytas skulptoriaus Osvaldo Neniškio A. Baranausko biustas. Netoli jo ugdytiniai atrado kitas kultūros paveldo vertybes – Sedos magaziną ir paminklą Vytautui Didžiajam. Tuo įspūdžiai nesibaigė. Mildos slėnyje vaikai pamatė gyvąjį šaltinį, kuris, pasak vietinių žmonių, gydo visas ligas. Aplankė Užpilių kalnelį, kuriame yra 2018 m. Jono Kociaus išdrožta ir Sedos seniūnijos rūpesčiu pastatyta deivės Mildos skulptūra. Užlipo ant Rimolių piliakalnis Legenda byloja, jog atsirado supylus Sedos žinyčios krivių krivaičio ir vaidilutės Imbarės kapus. Ant šio piliakalnioliepos 6 d. – Mindaugo karūnavimo dieną – giedamas Lietuvos valstybinis himnas. Ugdytiniai įsiamžino ant Alfredo Kvedaro dovanoto suolo. Projektas užbaigtas prasminga išvyka į Telšių Žemaičių muziejų ,,Alka“ bei edukaciniu užsiėmimu Žemaitijos kaimo ekspozicijoje „Mažas piemenėlis turi botagėlį“.

Labiausiai džiugina, kad šio projekto metu vaikai ne tik sėmėsi žinių, bet ir jomis dalijosi su kitais – priešmokyklinukai savo krašto tradicijas pristatė Kretingoje vykusiame Žemaitijos regiono švietimo įstaigų ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų festivalyje „Iš močiutės skrynios“, Mažeikių „Jievaro“ pagrindinės mokyklos organizuotame renginyje „Žemaičių žemėj augam“, Mažeikių r. Plinkšių globos namuose ,,Šv. Velykų belaukiant“. Dalyvavo regioniniame ikimokyklinių įstaigų ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų piešinių parodoje „MES ŽEMAITE 2019“, kuri vyko Mažeikių viešojoje bibliotekoje. Žemaitiškos dainos ir šokiai skambėjo kasmetiniame Sedos darželio renginyje ,,Sosėtėka žemaitokaa“, tradiciniame Sedos darželio skaitovų konkurse ,,Žemė žydi“. Konferencijoje ,,Gyva kalba – gyva tauta“ Mažeikių l.-d. ,,Eglutė“ stendinį pranešimą ,,Ta žemaitiu kalba tep šėrde brungi“ parengė ir pristatė Sedos priešmokyklinio ugdymo vyr. mokytoja A. Stonkuvienė.

Sedos darželis yra ,,Sveikatą stiprinanti mokykla“, todėl priešmokyklinės grupės vykdytas projektas ,,Seda – vaikų akimis“ buvo orientuotas ne tik į krašto ir jos istorijos pažinimą, bet ir į sveiką gyvenimo būdą ir jo ugdymą. Išvykos pėsčiomis, buvimas gryname ore, neregėta gamta, fizinis užimtumas Sedos sporto komplekse – kas gali būti geriau už prigimtinį vaiko poreikį judėti, patirti, atrasti ir džiaugtis.

Astra STONKUVIENĖ

Priešmokyklinio ugdymo vyr. mokytoja

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode