Sprogimas

Mokėsi kurti meninę knygą

                     

Vėlyvą vasario 19-osios popietę į Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos salę rinkosi mažeikiškiai, norintys dalyvauti edukaciniame užsiėmime „Meninės knygos kūrimas nuo A iki Z“. Tokį renginį pirmą kartą organizavo Mažeikių viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė edukacinei veiklai Ingrida Jonušienė. Knygą kurti mokė Mažeikių Pavasario pagrindinės mokyklos dailės mokytojas metodininkas Aleksandr Novak.

Paaiškino detaliai

Ant stalų kiekvienam dalyviui buvo padėta įvairių priemonių būsimos knygos gaminimui. „Šiandien bandysime pasidaryti tokią knygą, kokią galima pasigaminti namų sąlygomis. Jums išdalintos gana paprastos priemonės, kurių galima nusipirkti kiekvienoje kanceliarinių prekių parduotuvėje, – pradėjo užsiėmimą A. Novak ir detaliai paaiškino, ką reikės daryti su kiekviena jų. – Pirmiausia imame nedidelį plastiko gabaliuką ir ant jo nusibraižome kokį nors nesudėtingą vaizdelį. Tada su yla stipriai apibrėžiame tą piešinį, kad geriau įsigertų dažai.“ Jis daug padėjo užsiėmimo dalyviams: kiekvienam specialiu voleliu ištepdavo pageidaujama dažų spalva išbraižytą plastiko gabalėlį, į specialius spaustuvus dėdavo baltą popieriaus lapelį‚ ant kurio dėdavo dažais išteptą plastiką. Pasukus spaustuvo rankenėlę, ant balto popieriaus pasirodydavo nuo plastiko atsispaudęs gražus vaizdelis.

Dirbo susikaupę

Panašiai reikėjo dirbti ir su kartono gabaliuku, tik čia piešinukų kontūrus turėjo įpjauti aštriu peiliuku ir nuimti viršutinį kartono sluoksnį. Vėlgi tokia pat procedūra kaip ir su plastiku, tik vaizdelis truputį kitoks.

Dar vienas įdomus kūrinėlis išeidavo išsikirpus iš popieriaus lapo juodai nubraižytą kokią nors figūrą ar paveiksliuką, Tereikėjo tik jį uždėti ant balto lapo ir specialiu skysčiu (skiedikliu) suvilgytu skudurėliu patrinti. Piešinys kaipmat atsispausdavo ir taip atsirasdavo dar vienas meninės knygos lapas. Baigiamasis meninės knygos akcentas buvo reljefinis lapas. Įprasto dydžio baltą popieriaus lapą reikėjo sušlapinti kibire vandens, paskui padėti ant stalo, kad pradžiūtų, ir galiausiai imtis baigiamųjų veiksmų.

Visi edukacinio užsiėmimo dalyviai dirbo labai susidomėję ir susikaupę. Mokytojas vos spėjo aiškinti, atsakinėti į klausimus ir, svarbiausia, atspausti paveikslėlius.

Knygos viršeliui buvo panaudoti du storesnio popieriaus gražiai gelsvos spalvos lapai. Ant originaliais piešiniais papuoštų lapų, kas norėjo, galėjo parašyti kokį nors tekstą ar eilėraštį. Meninė knyga nuo A iki Z buvo susegta specialiu spaustuvu.

Valerija KVEDARAITĖ

Ingridos Jonušienės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode