Sprogimas

Vykdomi darbai eismo saugumui gerinti

 

Birutė ŠNEIDERAITIENĖ

 Praėjusią savaitę Savivaldybėje vykusioje spaudos konferencijoje aptartos gyventojams opios ir aktualios prolemos bei jų sprendimai eismo klausimais.

Įrengta žiedinė sankryža

Mažeikiuose, Sedos ir Vilties g. sankryžoje, jau seniai pastebimas didelis transporto ir pėsčiųjų judėjimas, ypač rytinio piko metu: eismas suintensyvėja ne tik prieš darbo valandų pradžią, bet ir dėl šalia esančios Kazimiero Jagmino pagrindinės mokyklos. Pasak Savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vedėjo Alfonso Žiulpos, beveik kiekvienais metais čia nukentėdavo ir mažamečiai vaikai, jau nekalbant apie neįskaitinius eismo įvykius. „Jau keletą metų svarstytas geriausias variantas, buvo paryškinti pėsčiųjų perėjos ženklai, buvo galvojama apie iškiliąją pėsčiųjų perėją, tačiau žiedinės sankryžos įrengimas – pati brangiausia, bet efektyviausia priemonė, sustabdanti ne tik eismą, bet tvarkingai nukreipianti ir pėsčiuosius. Pastarųjų ne tiek jau daug, daugiau – apie 1300 per valandą – čia pravažiuoja automobilių. Be to, keturių eismo juostų gatvė sueidavo į dviejų eismo juostų, nebuvo keturšalė, buvo prasilenkimai joje. Ypatingai eismas suaktyvėjo Vilties gatve, atsiradus prekybos centrams M. Daukšos gatvėje ir sujungus jas P. Cvirkos gatve. Padėtis aštrėjo“, – situaciją komentavo A. Žiulpa.

Pasak A. Žiulpos, objekto skaičiuojamoji vertė buvo 874 tūkst. Eurų. Rangos darbai, kuriuos atliko UAB „Žemaitijos keliai“, nupirkti už 777 tūkst. eurų: „Objekto įgyvendinimo metu rekonstruota daugiau nei pusė kilometro gatvės bei tiek pat lietaus surinkimo sistemos, ko anksčiau nebuvo, daugiau nei 1100 metrų apšvietimo linijų, įrengti 32 LED šviestuvai, iš jų 12 – kryptinio apšvietimo, pritaikyta būtent pėstiesiems.“

Savivaldybės atstovo teigimu, keturšalė sankryža rekonstruota į žiedinę: „Galvota žiedą daryti mažesnį, tačiau pasipriešino saugaus eismo specialistai. Atliktas eismo saugumo auditas, pateikta pastabų, turėjome koreguoti projektą.“

A. Žiulpos teigimu, įrengta iškilioji pėsčiųjų perėja prie Vyšnių g. sankryžos, taip pat pėsčiųjų takai 1,20–3 m pločio: „Didelių fantazijų įgyvendinti negalėjome, nes šalia yra privatūs sklypai. Prie Jagmino mokyklos, kur vietos daugiau, suformuota atskira aikštelė, kad mokiniams nereiktų bėgti per gatvę, o juos atvežęs transportas galėtų saugiai parkuotis. Statybos darbai baigti, ruošiama objektą priduoti.“

Kaip spaudos konferencijoje teigė Savivaldybės meras Antanas Tenys, projektas įgyvendintas iš Kelių direkcijos lėšų: „Savivaldybė turėjo prisidėti nemaža dalimi, apie 250 tūkst. eurų, tačiau Vietinio ūkio skyriaus vedėjo ir darbuotojų pastangų dėka, tiek Seimo nario Kęstučio Bartkevičiaus ir Kelių direkcijos geranorišku supratimu gauta papildomai apie 250 tūkst. eurų, tad iš Savivaldybės biudžeto prisidėti reikėjo tik 118 tūkst. eurų. Sutaupytos lėšos skirtos daugiabučių gyvenamųjų namų kiemams remontuoti ir apšvietimui rajone įrengti. Lieka palinkėti vairuotojams ir pėstiesiems, kad niekada šioje sankryžoje nebūtų skaudžių pasekmių.“

Skuodo gatvės rekonstrukcija

Spaudos konferencijoje kalbėta ir apie Skuodo gatvės rekonstrukcijos projekto eigą. Tai bendras Savivaldybės ir Lietuvos automobilių kelių direkcijos projektas, kurio vertė per 5 mln. eurų. Savivaldybės indėlis – 345 tūkst. eurų. Darbai, kuriuos vykdo UAB „Žemaitijos keliai“, jau pradėti Skuodo gatvės nuo Kalnėnų g. iki miesto ženklo ribos atkarpoje. Projektas turėtų būti užbaigtas iki 2020-ųjų metų pavasario.

Pasak A. Tenio, čia planuojama įrengti dvi žiedines sankryžas: Skuodo ir Algirdo g. bei Montuotojų, Naujosios ir Ukrinų g. sankryžose.

„Pradėjus projektavimo darbus, dar nebuvo žinoma, kad šalia bus statomas prekybos centras, todėl buvo ketinama įrengti tik vieną žiedinę sankryžą, – sakė meras. – Vėliau paaiškėjo, kad reikia dar vienos.“

A. Tenio teigimu, žiedinei sankryžai pradžioje pritarė ir Automobilių kelių direkcija, vėliau manyta, kad reikalinga šviesoforinė sankryža. „Gavau daug prašymų iš įstaigų, esančių pramoniniame rajone, vadovų, kad būtų įrengta žiedinė sankryža. Tokį pageidavimą išsakė ir kiti mažeikiškiai bei politikai. Šiuo klausimu daug diskutuota su Kelių direkcija. Praėjusią savaitę vėl teko lankytis joje, nuspręsta, kad vis dėlto būtų įrengta žiedinė sankryža“, – pasakojo meras.

Pasak A. Žiulpos, darbai vyks, kol leis oro sąlygos, o per žiemą reikės atlikti paruošiamuosius darbus tolesnei gatvės rekonstrukcijai ir projekto pakeitimui. Finansuoti projekto pakeitimus įsipareigojo prekybos centro statytojai.

Planuojama išasfaltuoti ir gatvę, jungiančią Montuotojų ir Gamyklos gatvės dalį, kur šiuo metu nukreipiamas eismas dėl uždarytos kelio atkarpos nuo Montuotojų gatvės iki miesto riboženklio.

Atnaujinama atkarpa

Norint pagerinti eismo sąlygas ir užtikrinti saugumą, pasak Savivaldybės vadovų, stiprinamas kelio pagrindas atnaujinamoje valstybinės reikšmės kelio Mažeikiai–Ežerė atkarpoje. 7 km atkarpoje iki 8 m platinama važiuojamoji dalis ir iki 1,5 m – kelkraščiai. Pasak A. Žiulpos, planuota darbus atlikti iki lapkričio pabaigos, tačiau dėl iškilusių problemų darbai užsitęs iki metų galo. Tiltą per Ašvą, A. Žiulpos teigimu, planuojama atidaryti prieš Naujuosius, o likusią kelio atkarpą per porą savaičių.

Autorės nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode