Sprogimas

Apdovanoti Piliakalnių metų renginių ir talkų dalyviai

 

Vaida GALDIKĖ

Praėjusią savaitę Mažeikių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko Piliakalnių metų Mažeikių rajone uždarymo renginys, kuriame pristatytos knygos, klausyta paskaitų apie mūsų krašto piliakalnius, atidaryta fotoklubo „Žybt“ paroda bei apdovanoti fotografijų konkurso „Piliakalnis – visais metų laikais“ dalyviai.

Pasakojo apie piliakalnių atsiradimą

Renginyje dalyvavę archeologai dr. Gintautas Zabiela ir Zenonas Baubonis apžvelgė Lietuvos piliakalnių istoriją nuo jų atsiradimo iki šių dienų, pristatė knygas „Baltų piliakalniai: nežinomas paveldas“ ir „Lietuvos piliakalniai. Atlasas. IV tomas“. 

G. Zabiela papasakojo, kas tai yra piliakalnis, kodėl jis yra mūsų savasties išskirtinumas, kaip atsirado ir kaip išliko iki mūsų dienų. Pasak jo, kaip Egiptas neįsivaizduojamas be piramidžių, taip mūsų senovė neįsivaizduojama be piliakalnių. Pirmieji piliakalniai Lietuvoje atsirado I tūkst. pr. Kr., paskutiniai – XV a., tai svarbiausias pagoniškos baltų kultūros palikimas. Lietuvoje jų iš viso 922. G. Zabielos teigimu, kad kalva būtų pripažinta piliakalniu, remiamasi tam tikrais kriterijais: turi būti matomi gynybiniai įtvirtinimai: pylimai, grioviai, terasos, šlaitai, pilies kiemas ir kt., kultūrinis sluoksnis – namų apyvokos ir prabangesni daiktai, žmonių gyvenimo likučiai: buitinių atliekų sluoksnis: „Daugeliu atvejų piliakalnis yra natūraliai atsiradusi kalva, o ne žmonių supiltas kalnas. Piliakalnių tankumas Lietuvoje yra vienas didžiausių pasaulyje. Didžioji dalis piliakalnių apaugę mišku.“

Pasak Z. Baubonio, pradžioje ant piliakalnių buvo statomos įtvirtintos gyvenvietės, vėliau jie tapo papėdės gyventojų slėptuvėmis nuo užpuolikų. Nuo X a. piliakalniai pradedami apgyvendinti, atsiranda medinės pilys, kuriose gyvendavę kunigaikščiai. „Lietuva yra miškų geografinėje zonoje, jei nieko nedarytume, jų nekirstume, visa Lietuva apaugtų miškais, todėl dalis medinių pilių, pastatytų ant piliakalnių, buvo miškuose. Tik miškininkų dėka piliakalniai išliko iki mūsų laikų. Kiek liūdniau buvo su tais piliakalniais, kurie pakliuvo į arimus“, – kalbėjo Z. Baubonis.

Archeologo teigimu, 90 proc. ekspozicijoje demonstruojamų piliakalnių iš gamtos prieglobsčio ištraukti tik jų pastangų dėka: „Vienas garsiausių Žemaitijos piliakalnių – Medvėgalis – dar ne taip seniai skendėjo miško paunksmėje. Jis buvo tiek apaugęs, kad praktiškai nesimatė jokie gynybiniai įtvirtinimai. Beje, norint tvarkyti piliakalnius, atverti jų įtvirtinimų grožį, mes susiduriame su iššūkiu: viena mūsų dalis myli gamtą, kita – istoriją, todėl atsiranda priešprieša, kaip išryškinti mūsų protėvių palikimą, kaip jį apsaugoti, neiškirtus medžių, deja, tenka rinktis prioritetus.“

Įteikė padėkos raštus

Renginyje rajono Savivaldybės padėkos raštais apdovanotos bendruomenės, seniūnijos ir pavieniai asmenys, aktyviai dalyvavę Piliakalnių metų renginiuose ir piliakalnių tvarkymo talkose, bei fotografijų konkurso „Piliakalnis – visais metų laikais“ dalyviai.

2017 m. pavasarį Mažeikių rajono savivaldybė, kraštotyrininkui Algirdui Vilkui ir folkloro kolektyvui „Alksna“ pasiūlius, pakvietė kultūros paveldo mylėtojus dalyvauti fotografijų konkurse „Piliakalnis – visais metų laikais“. Pasirinktą piliakalnį iš to paties taško reikėjo nufotografuoti pavasarį, vasarą, rudenį ir žiemą. Konkurso sąlygas atitiko 5 dalyvių nuotraukos: Mindaugo Vitkevičiaus, Gabrielės Vitkevičiūtės ir Snieguolės Vitkevičienės nufotografuotas Gyvolių piliakalnis, Tomo Vitkevičiaus – Griežės piliakalnis ir Algirdo Vilko – Daubarių piliakalnis. Bandymų būta ir daugiau, tačiau, pasak Mažeikių rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistės paminklotvarkai Rūtos Končiutės-Mačiulienės, kam vieno laiko pritrūko, kas iš skirtingų vietų pasirinktą piliakalnį fotografavo.

Renginyje apdovanota ir pati R. Končiutė-Mačiulienė. Jos iniciatyvos ir veikla Piliakalnių metais įvertinta specialiai šia proga sukurtu Kultūros ministerijos medaliu.

Taip pat atidaryta Plungės ir Rietavo krašto fotoklubo „Žybt“ fotografijos darbų apie Žemaitijos piliakalnius paroda, kuri bus eksponuojama Mažeikių viešojoje bibliotekoje iki balandžio 30 d.

Autorės nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode