Parama dėkojame




Sprogimas

Rugsėjo 1-oji kitokia, bet siekiai tie patys

Gražina Veršinskienė

Šiemet į mokyklas sugrįžusių mokinių veidus slėpė apsauginės kaukės, bet širdyje virpėjo džiaugsmas – juk taip seniai bendrauta ir su draugais, ir su mokytojais. Pasak Mažeikių švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo Apolinaro Stonkaus, Rugsėjo 1-ąją pasitiko, kaip ir kiekvienais metais – ramiai, žinodami ir atsakingai vertindami esamą situaciją.

Dėmesys saugumui užtikrinti

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) sulaukė nemažai kritikos, kad tiek ministras, tiek ministerijos darbuotojai ilgai atostogavo, todėl nebuvo iš anksto pasiruošta vaikams saugiai sugrįžti į mokyklas. Pažymėdamas, kad situacija keičiasi kiekvieną dieną, vedėjas pabrėžia, jog dalinti patarimus ir kritikuoti visada lengviau. „Jau pasibaigus mokslo metams žinojome, kad naujas rugsėjis bus kitoks. Todėl pagal išgales tam ruošėmės. Sulaukus rekomendacijų, tik viską reikėjo sudėlioti į savo vietas. Laiko visada yra mažai“, – teigia A. Stonkus. Pašnekovas sako, kad nors rekomendacijas, kaip organizuoti šventę, pateikė ministerija, buvo leista mokykloms pačioms imtis atsakomybės ir organizuoti šventes, pagal savo galimybes, nepažeidžiant saugos reikalavimų. Kaip didžiausią iššūkį mokykloms, įvardijo mokinių srautų reguliavimą ir užtikrinimą, kad mokiniai kuo mažiau kontaktuotų vienas su kitu bei būtų išlaikomi nustatyti atstumai.„Visos mokyklos šventei pasiruošė: vienos darė stadionuose visai mokyklai, kitos atskirai klasėms ar klasių grupėms. Svarbiausia, kad visos stengėsi laikytis saugumo reikalavimų“, – apie šventės organizavimą kalba vedėjas.

Svarbiausia – nekelti panikos

ŠMSM pateikė nemažai rekomendacijų: numatyti skirtingą pamokų pradžios laiką, ilgesnę pertrauką, skirtą papietauti, grupuoti panašaus amžiaus mokinius viename mokyklos aukšte, korpuse ar koridoriuje, kad būtų sumažintas kontaktas tarp skirtingo amžiaus mokinių. Mokyklose turi būti iškabintos judėjimo po mokyklą schemos, o mokytojai turėtų vaikščioti po klases, o ne atvirkščiai, neatmetama galimybė – mokyklose dirbti dviem pamainomis ir pan. Kalbėdamas, kaip Mažeikiuose vyks ugdymo procesas, vedėjas teigia, kad kiekviena mokykla, pagal savo galimybes, yra suplanavusi, kaip vykdys ugdymo procesą. Pirmoji savaitė viską sudėlios į savo vietas. „Svarbiausia, nereikalinga panika. Mokyklos pasiruošusios ir viskas bus normaliai įgyvendinama, kaip tą galime padaryti, esant dabartinei situacijai. Kiekviena mokykla, atsižvelgdama į maitinamų mokinių skaičių ir turimas patalpas, yra numačiusi, kaip bus organizuojamas mokinių maitinimas“, ramina A. Stonkus. Pašnekovas apgailestauja, kad COVID-19 pristabdė tinklo pertvarkos planus, o ir apie naujoves šiais mokslo metais dar anksti kalbėti – viskas priklausys nuo pandemijos protrūkio.

Direktorius – nepaklausus etatas

Sklandžiam ugdymo procesui užtikrinti yra ir kitų trukdžių – kaip ir ankstesniais metais, trūksta mokyklų direktorių. „Labai mažai pretendentų, nes direktoriaus atsakomybės lygis neatitinka  gaunamo atlygio. Todėl nėra jokios motyvacijos tapti direktoriumi. O dirbti iš idėjos šiais laikais...“, – apgailestauja vedėjas, pastebėdamas, kad labai trūksta ir švietimo pagalbos specialistų. Pasak A. Stonkaus, mokyklų duris rugsėjo 1-ąją turėtų praverti apie 6 200 mokinių, o jiems mokyti mokytojų dalykininkų šiais metai dar turėtų užtekti.

Nesibaiminama nuotolinio mokymo

Pasiteiravus, ko labiausiai baiminamasi, ar ruošiamasi liūdniausiam scenarijui – nuotoliniam mokymui – pašnekovas atsako, kad nuotolinis mokymas nėra tragedija. Labiausiai nenorėtų būti nesuprasti. „Mes norime kalbėtis su visais, būti išgirsti ir girdėti kitų balsą. Šiuo sunkiu metu tik bendras Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus, mokyklų administracijų, mokytojų, tėvų ir mokinių požiūris į mokslą, į kai kurių sprendimų priėmimą, vieni kitų supratimas ir pagarba vieni kitiems gali atnešti visų norimą rezultatą“, – nuoširdaus bendradarbiavimo tikisi pašnekovas.

„Visiems švietimo darbuotojams linkiu stiprybės. Nelabai Jūsų darbą nori pastebėti ir įvertinti, bet be Jūsų nėra ateities ir kuo greičiau visi tai supras, tuo bus geriau ateinančioms kartoms“, linki vedėjas A. Stonkus.

Budas.lt nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode