Sprogimas

Baras „Pegasas“: „Mažeikiai – ne bažnytkaimis“

Policijos komisariato vadovybė kreipėsi į Savivaldybės administracijos direktorę Laimą Nagienę, prašydama leisti apriboti laiką prekiauti alkoholiniais gėrimais bare „Pegasas“ dėl čia klientų vykdomų nusikaltimų ir pažeidimų.

Baro atstovas kaltina policiją, kad ši nesugebanti užtikrinti viešosios tvarkos.

 

Daromi pažeidimai

Pasak Telšių AVPK Mažeikių rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininko, atliekančio komisariato viršininko pareigas, Arūno Bubliausko, bare ir jo prieigose nuolat vyksta sisteminiai teisės pažeidimai ir turi didelę riziką kartotis ateityje. Policijos atstovas rašte nurodo, kad 2018 m. dėl konfliktų tarp lankytojų, turto sunaikinimo, viešosios tvarkos pažeidimų ir vagysčių registruoti 45 pranešimai, susiję su minėtu baru. Panašių pranešimų registruota ir 2019 metais.

Pasak policijos komisariato atstovo, analizuojamu laikotarpiu išryškėjo tendencija, kad nusikaltimų veikų skaičius čia didėja ir turi tendenciją augti. Policijos duomenimis, stebimas ir nusikaltimų veikų latentiškumas, aplinkiniai gyventojai dėl nuolat besibūriuojančių prie baro lankytojų ir jų daromų teisės pažeidimų nesijaučia saugūs. Didelė rizika, kad nuo alkoholiu apsvaigusių piliečių gali nukentėti ar net tapti nusikaltimo aukomis aplinkiniai gyventojai. Neatmetama tikimybė, kad užsidarius barui jo lankytojai trikdo visuomenės rimtį, pažeidinėja viešąją tvarką. Lyginant kūno sužalojimus 2018 ir 2019 m., pastaraisiais jų skaičius didesnis.

Policijos rašte teigiama, kad atlikus pranešimų analizę, nustatyta, kad įvykiai masiškai pasireiškia penktadieniais ir šeštadieniais, kai baras dirba nuo 10 iki 04 val.. Manoma, kad problema – besaikis alkoholio vartojimas ir ilgas baro darbas. Kituose Mažeikių baruose tokių problemų nekyla. 

Situacija nepagerėjo

A. Bubliausko teigimu, 2018 m. bendrauta su „Pegaso“ įgaliotu atstovu, pasiūlyti galimi sprendimo būdai, tačiau situacija nesikeičia, todėl siūlome pagal Alkoholio kontrolės įstatymo 18 str. 4 d. 9 p. riboti bare alkoholiu prekybos laiką penktadieniais ir šeštadieniais iki 2 val.

Gynė savo poziciją

Šiandien, sausio 22 d., vykusiame Mažeikių r. savivaldybės tarybos Sveikatos priežiūros ir socialinių reikalų komiteto posėdyje baro „Pegasas“ administratorius pristatė įmonės veiklą. Pasak jo, dirba nuo 2003 metų, o Mažeikiuose – jau 12 metų. Dirba 16 darbuotojų, laiku mokami mokesčiai. „Stengiamės palaikyti viešąją tvarką, neįleidžiam neadekvačių asmenų, klientų su treningais“, – sakė baro atstovas. Pasak jo, problemos darbo laiko ribojimas neišspręs, nes žmonės lankysis kituose baruose.

Dėl susidariusios situacijos verslininkas „metė akmenį“ į policijos daržą – esą ekipažai atvykstantys tik po pusvalandžio po iškvietimo. „Mažeikiai – ne bažnytkaimis ir visa tai reikalinga", – emocijų neslėpė baro administratorius, Mažeikių padėtį lygindamas su tvarka kitose Europos valstybėse. Anot jo, prevencija turėtų būti taikoma ne verslui, o pažeidimą padariusiam žmogui, pvz. draudžiant kurį laiką po 23 val. lankytis viešose vietose.

Pasak mero patarėjo Ramūno Bertulio, panaši prevencija prieš keletą metų buvo taikyta barui „Synet“. Posėdžio dalyvių teigimu, priemonė buvo veiksminga.

Politikų nuomonėms išsiskyrus, klausimas atidėtas.

Birutė ŠNEIDERAITIENĖ

Ernestos Šneideraitytės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode