Sprogimas

Parsivežė idėjų Mažeikiams ir Lietuvai

17-metis mažeikiškis Rokas Jagminas rugpjūčio pradžioje grįžo iš penkių savaičių jaunimo stovyklos JAV, į kurią motyvuotas vaikinas pateko Mažeikių LIONS klubo dėka.

JAV Teksaso valstijoje Rokas pagyveno keturiose skirtingose vietovėse: Dalaso (Dallas), Ostino (Austin) ir Labako (Lubbock) miestuose priimančiose šeimose bei stovyklavo prie Teksomos ežero, Oklahomos valstijoje, kartu su 32 jaunuoliais iš 18 pasaulio valstybių, kurie į šią stovyklą taip pat susirinko per LIONS klubų rekomendacijas.

Būtina motyvacija

„Mano pagrindinis noras ir motyvacija buvo susirasti naujų draugų, užmegzti pažinčių su žmonėmis iš viso pasaulio, pažinti naujas kultūras – ne tik Amerikos, bet ir kitų šalių jaunuolių, praplėsti savo akiratį. JAV nuo vaikystės buvo mano svajonių šalis. Turėjau didelį norą pamatyti dangoraižius, miestų šviesas, visą didybę ir galybę, kaip ten gyvena žmonės, kaip vyksta tikras amerikietiškas gyvenimas ir ar jis išties yra toks, kokį mes matome kino filmuose“, – pasakojo ką tik iš stovyklos grįžęs R. Jagminas ir sako, kad rekomenduoja visiems jaunuoliams ieškoti būdų sudalyvauti tarptautinėse jaunimo stovyklose.

Pamatė ir pliusų, ir minusų

„Nuvylė kai kurie amerikiečių gyvenimo ypatumai, ypač susiję su ekologija. Supratau, kad Europoje ir Lietuvoje mes rimtai žiūrime į ekologijos problemas. Amerikoje jie visiškai netaupo, naudoja vien plastikinius indus, puodelius, skardines – viskas kainuoja kelis centus, todėl jie laisvai perka dideliais kiekiais ir tiesiog meta lauk, kad nereikėtų plauti ir naudoti vandens. Iš vienos pusės, aš juos suprantu, jog viskas yra taip pigu, tad žymiai paprasčiau nusipirkti plastikinių indų ir nereikia vargti pusvalandį plaunant indus. Bet kita vertus, tai didelė gamtos taršos problema, kurią europiečiai nori sustabdyti. Kuras taip pat labai pigus, 4 litrai benzino kainuoja apie 2 eurus, tad nenuostabu, jog amerikiečiai vairuoja didžiausius automobilius, kurių dauguma turi ne vieną, o po kelis“, – pasakojo Rokas.

Amerikiečių mityba

„Salotų beveik nevalgėme per visas penkias savaites. Pirmas dvi savaites mums tikrai patiko nuolatiniai barbekiu, mėsainiai, dešrainiai, Coca-cola, Sprite ir kiti gazuoti gėrimai bei visas nesveikas maistas. Buvo tikrai skanu, juk ne kiekvieną dieną lankausi picerijose, greito maisto užkandinėse. Nustebino ir tai, jog Teksase labai populiarus meksikietiškas maistas – tacos, čili sriuba ir daugelis kitų patiekalų, kurie yra aštresni, nei mes įpratę valgyti Lietuvoje. Paskui jau pradėjome prašyti vandens, o paskutinę savaitę visi europiečiai tiesiog reikalavo padaryti salotų, daržovių, vaisių. Parduotuvėse nustebino tai, kad Coca-cola pigesnė (1,5 dolerio) negu vanduo (2 doleriai). Viskas ten pigu“, – patirtimi dalijosi R. Jagminas.

Dydžiai ir atstumai

„Teksase viskas labai platu – namai ir automobiliai dideli, gatvės plačios, atstumai ilgi. Tuo pačiu atrodo, kad ir gyvenimas niekada nesustoja – žmonės visąlaik skuba, keliauja. Dieną pilna automobilių, kamščių. Tiesą sakant, buvome ir mes papuolę į tikrą amerikietišką spūstį, kurioje pralaukėmė net 2 valandas! Na, o naktis JAV tikrai stulbina. Daugybė šviesų, dangoraižiai pasidabina įvairiausiomis spalvomis. Toks įspūdis, jog visas miestas nemiega, linksminasi ir gerai leidžia laiką“, – prisiminė Rokas.

Didžiausias įspūdis

„Žmonės pasirodė labai draugiški, nuo pat pirmų dienų, kai skridau lėktuvu, žmonės mane kalbino, su jais lengva tiesiog paplepėti, ką aš sunkiai įsivaizduoju su lietuviais. Na, ne dėl to, kad lietuvių tauta yra prasta ar panašiai, aš ją labai myliu, tačiau amerikiečiai viskuo dalijasi, šmaikštauja, juokiasi, ko aš kartais pasigendu tarp mūsų. Oro uosto darbuotojai buvo labai paslaugūs. Po savaitę gyvenau trijose amerikiečių šeimose, tad pačios šeimos pasirodė itin draugiškos ir tarpusavyje, ir su manimi, labai tolerantiškos, aktyviai leido laiką su mumis, skyrė ypač daug dėmėsio“, – Amerikoje sutiktus žmones prisiminė Rokas.

Vaikinas mano, kad būtent gyvenimas amerikiečių šeimose lėmė jo platesnį akiratį ir besikeičiantį požiūrį į pasaulį. Grįžęs Rokas jaučiasi tapęs tolerantiškesniu ir suprantingesniu žmogumi. Jis taip pat jaučiasi labiau subrendęs, pasisėmęs naujų idėjų ne tik Mažeikiams, bet ir visai Lietuvos valstybei.

Pasak Roko, pati stovyklos programa buvo gana laisva, skirta bendravimui ir kultūriniam pažinimui, turėjo nežymią kantri stiliaus pakraipą – visgi stovykla ir visa mainų programa vyko Teksase – kaubojų valstijoje, tad nenuostabu, kad neapseita be kaubojų, žirgų, kantri stiliaus dainų ir linijinių šokių.

„Labai patiko stovyklos programa – gana laisva, artumo ir bendradarbiavimo skatinimas. Kartu maudėmės baseine, ežere, žaidėme tinklinį, krepšinį, vakarais grojome gitara. Buvo talentų šou, kuriame aš grojau gitara, dainavome duetu su mergina iš Vengrijos. Dukart stovykloje turėjome dienos išvyką. Pavyzdžiui, vieną dieną amerikietišku mokykliniu geltonu autobusu vykome į išvyką po vietinį miestelį – į kalėjimą, teismą, policijos departamentą – tai buvo teisinės sistemos pažinimo diena. Kitą dieną važiavome į rezervatą, stebėjome nacionalinio parko laukinę gamtą. Mačiau didelių vorų, driežų, vabzdžių, ir augalai kitokie nei Europoje – aukštesni, buvo ir kaktusų. Vaizdas atima žadą – gamta visiškai kitokia nei Lietuvoje. Buvome rodeo, savo akimis pamačiau rungtis su buliais, kai kurioms merginoms net buvo pasidarę bloga bežiūrint į elgesį su buliais, tačiau visi mus ramino, kad jiems nieko nenutiks, o tai darantys žmonės yra tikri profesionalai. Didelį įspūdį paliko beisbolo rungtynės – matėme tikrą „Teksaso Rangers“ žaidimą. Buvo įdomu, tačiau krepšnis išlieka numeris vienas mano širdy. Neišdildomą įspūdį paliko atrakcionų parkas Six Flags: amerikietiški kalneliai, įvairios vandens atrakcijos, buvo tiesiog nuostabu“, – įspūdžių pilnas Rokas.

Pristatė savo šalį

„Lietuvą pristačiau kalbėdamas apie savo miestą ir Lietuvą, rodžiau filmukus apie mūsų šalį. Manęs daug klausinėjo – kokia yra mokyklų ir universitetų sistema Lietuvoje (juos domino skirtumai tarp šalių), koks tradicinis patiekalas, kuo Lietuva įžymi, ką Lietuvoje svarbiausia pamatyti, kur galima nukeliauti, ką aš pats labiausiai mėgstu veikti. Dauguma galvojo, kad Lietuva nedidelė ir gana silpna, labiau rusiška valstybė. Kai kurie net galvojo, kad Lietuva – Afrikos ar Azijos valstybė. Galbūt dėl mūsų trispalvės, kadangi dauguma Afrikos valstybių turi tas pačias tris spavas jų vėliavose. Bet kai papasakojau apie unikalią Lietuvos istoriją, gamtos grožį, žmonių darbštumą ir nuoširdumą, visų požiūris kardinaliai pasikeitė, nustebo, kad mes ir eurą turime, nors, pavyzdžiui, Čekija ar Vengrija neturi. Visi tiesiog susižavėjo Lietuva, jog ji tokia neeilinė. Daugelis stovyklautojų pažadėjo, jog butinai aplankys Lietuvą“, – pasakoja Rokas.

Susirado draugų

„Daugiausiai bendravau su italais, prancūzais, merginomis iš Izraelio, turkais, slovakais, lenkais, vokiečiais, na, beveik su visais. Jau sulaukiau kvietimų atvykti į Paryžių ir Milaną. Esu be galo dėkingas jiems, ir žinoma, LIONS klubui už galimybę pažinti tokius nerealius žmones“, – sakė Mažeikių Gabijos gimnazijos moksleivis.

Mažeikiškis ragina ir kitus jaunuolius ieškoti tokių stovyklų, kreiptis į LIONS klubus dėl paramos ir pataria būti motyvuotais, aktyviais, drąsiais, pasiryžusiais keliauti ir pažinti kultūrą.

Tarptautinių LIONS jaunimo mainų stovyklų koordinatorius Tomas Grigas sako, kad LIONS stovyklos abejingo nepalieka turbūt nei vieno jaunuolio. Pasak Tomo, LIONS stovyklos organizuojamos nuo 1961 metų ir nuo tada tūkstančiai 14–22 metų amžiaus jaunuolių iš viso pasaulio turėjo galimybę pakeliauti, susipažinti su kitų šalių kultūra ir įgyti unikalios patirties. Lietuva tarptautinėje jaunimo mainų programoje dalyvauja nuo 2011 metų. Galimybė kandidatuoti į tarptautines LIONS jaunimo mainų stovyklas 2020 metų sezonui prasidės šių metų lapkritį.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode