Sprogimas

Klausk teisininko

Kito asmens bute jau kelinti metai gyvena neregistruoti asmenys (šeima su mažamečiais vaikais). Nuoma neįteisinta. Ar nėra grėsmės užvaldyti butą?

Atsakant į Jūsų pateiktą klausimą, reikia sutikti, kad grėsmė nuomininkui neteisėtai užvaldyti butą gali egzistuoti. Ypač tokią tikimybę gali padidinti nelegalios nuomos faktas, tačiau geriausiai tokią riziką nusistatyti galite įvertindami per šiuos kelerius metus susiklosčiusius tarpusavio santykius ir pasitikėjimo vienas kitu lygmenį.

Pagrindinis ir svarbiausias būdas, kaip galite apsisaugoti nuo galimo neteisėto būsto užvaldymo, yra nuomos santykių legalizavimas. Taip, tai lemtų papildomas išlaidas, tačiau kartu tai suteiktų ir papildomų galimybių, siekiant apsaugoti savo interesus. Be to, esant legaliems nuomos santykiams, ginčo atveju Jums reikėtų įrodyti konkrečius neteisėtus nuomininkų veiksmus, todėl procesas būtų trumpesnis. Šiuo atveju, kai nuoma nėra legali, galimo ginčo atveju pirmiausia reikėtų įrodyti, kad tarp šalių buvo susiklostę nuomos santykiai, ir tik po to spręsti klausimą dėl neteisėtų nuomininko veiksmų. Paminėtina, kad iš nuomos santykių gali atsirasti ir kitokios teisės bei pareigos (remonto, subnuomos, žalos atlyginimo ir kiti klausimai), todėl legali nuoma suteiktų ir kitokių galimybių, ne tik papildomą apsaugą nuo galimo neteisėto buto užvaldymo. Tuo labiau, kad legalios nuomos atveju tokią sutartį, jeigu ji sudaryta rašytine forma, galite registruoti viešame registre, kas kai kuriais atvejais gali suteikti ir papildomos apsaugos.

Pažymėtina, kad neteisėto buto užvaldymo atveju nuomininkų su mažamečiais vaikais iškraustymas iš patalpų kiek sudėtingesnis. Pagal suformuotą Europos žmogaus teisių teismo praktiką, mažamečiai ar nepilnamečiai vaikai nėra kliūtis iškeldinti neteisėtai gyvenančius nuomininkus ir jų vaikus iš gyvenamųjų patalpų, tačiau įstatymai numato tam tikrus papildomus reikalavimus, kurie netaikomi iškeldinant nuomininkus be nepilnamečių vaikų. Pavyzdžiui, jeigu teismo sprendimu nesuteikiant kitos gyvenamosios patalpos iškeldinami nepilnamečiai vaikai, apie iškeldinimą turi būti informuota Valstybinė vaiko teisių apsaugos tarnyba, todėl siūlytina į tai taip pat atkreipti papildomą dėmesį.

Informuojame, kad atsakymas į pateiktą klausimą yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali ir visiškai tiksli teisininko konsultacija. Jeigu turite klausimų dėl konkrečios situacijos tikslaus įvertinimo, kviečiame kreiptis į teisinių paslaugų centrą „Teisės profesionalai“ telefonu 8 622 38 543 bei el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba adresu: Laisvės g. 14, Mažeikiai.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode