Sprogimas

Klausk teisininko

Laba diena, esu nekilnojamojo turto savininkas. Dalis nekilnojamojo turto priklauso ir kitam asmeniui. Esu gavęs pasiūlymą parduoti nekilnojamąjį turtą visai kitam asmeniui. Ar yra taikomi kokie nors pardavimo apribojimai, ar vis dėlto galiu elgtis su savo turtu, kaip noriu?

Pabrėžtina, kad to nekilnojamojo turto, kurio savininkas nesate vienintelis, Jums priklausančią dalį, vadovaujantis LR civilinio kodekso 4.79 str. 1 d., privalote pirmiausia pasiūlyti įsigyti tam savininkui, su kuriuo kartu turite dalimis priklausantį nekilnojamąjį turtą. Tik tuo atveju, jeigu šis savininkas atsisako, galite turtą parduoti tretiesiems asmenims.

Atkreiptinas dėmesys į du svarbius dalykus. Pirma, pardavimo sąlygos (kaina ir kt.) turi būti tokios pačios tiek parduodant bendraturčiui, tiek trečiajam asmeniui. Antra, kadangi tai yra nekilnojamasis turtas, atsižvelgiant į Civilinio kodekso 4.79 str. 2 d., bendraturčiui pranešti apie ketinimą parduoti daline nuosavybe priklausančio turto dalį turite per notarą.

Pabrėžtina, kad nesilaikant tokios bendrąja nuosavybe priklausančio turto pardavimo tvarkos, kitas bendraturtis per tris mėnesius gali teismo tvarka pareikalauti pirkėjo teisių ir pareigų perkėlimo jam. Tai reiškia, kad galite tapti atsakingu už žalą, kurią galimai tektų atlyginti tiems asmenims, kurių interesai buvo pažeisti.

Taip pat informuojame, kad ši tvarka taikoma tai turto daliai, kuri priklauso keliems savininkams dalinės nuosavybės pagrindu. Tą nekilnojamąjį turtą, kurio vienintelis savininkas esate Jūs, galite parduoti įprasta tvarka.

Informuojame, kad atsakymas į pateiktą klausimą yra bendrojo pobūdžio ir negali būti traktuojamas kaip individuali ir visiškai tiksli teisininko konsultacija. Jeigu turite klausimų dėl konkrečios situacijos tikslaus įvertinimo, kviečiame kreiptis į teisinių paslaugų centrą „Teisės profesionalai“ telefonu 8 622 38 543 bei el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba adresu: Laisvės g. 14, Mažeikiai.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode