Parama dėkojame




Sprogimas

Mobilioji komanda – pagalba krizę išgyvenančiai šeimai

Praėjusią vasarą pradėjo veikti nauja vaiko teisių apsaugos tvarka, kuria siekiama pagerinti reagavimą į vaikų nepriežiūros ar smurto prieš juos atvejus bei darbą su šeima joje kilus krizei. Su vaiko teisių apsaugos sistemos pertvarka atsirado nemažai naujovių, viena jų – mobiliosios komandos, kurias sudaro trys žmonės: psichologas, socialinis darbuotojas, priklausomybės ligų specialistas. Lietuvoje tokių komandų 12, viena jų dirba Telšių apskrityje.

Mobiliosios komandos specialistų grupės svarbiausias tikslas – padėti krizę išgyvenančiai šeimai, kai yra nustatytas antras grėsmės vaikui lygis ir vaikas nebegyvena jam nesaugioje aplinkoje. Atvykus į šeimą pirmiausia išsiaiškinama, kokios reikia pagalbos, kad galėtų susigrąžinti vaikus. Ieškoma vidinių šeimos resursų ir stengiamasi padėti, kad vaikai galėtų grįžti ir saugūs augti namuose. Jeigu tėvai pasirašo sutikimą, pagalba teikiama, o jeigu šeimos nariai raštu atsisako bendradarbiauti – atsitraukiama.

Telšių apskrities mobiliojoje komandoje dirba psichologė Sandra Mikuževičienė, socialinė darbuotoja Danutė Novikova ir priklausomybės ligų specialistė Loreta Zakarauskienė. Komanda padeda Telšių, Mažeikių, Plungės rajonų bei Rietavo savivaldybės šeimoms, išgyvenančioms krizę. Jeigu prireikia pagalbos kaimyninėms apskritims, važiuojama ir už Telšių apskrities ribų.

Mobilioji komanda vaikų nepaima, ji vyksta į šeimą po to, kai vaikas iš jos paimtas nustačius antrąjį grėsmės vaikui lygį, t. y., kai kyla grėsmė vaiko sveikatai ir gyvybei. Antrąjį grėsmės lygį nustato ir vaiką iš nesaugios aplinkos paima Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos teritorinių skyrių specialistai. Po skyrių darbo valandų, savaitgaliais, nedarbo ir švenčių dienomis – budintys vaiko teisių apsaugos specialistai, kurie dirba nuo 17 val. iki 8 val. ryto.

Po vaikų paėmimo per vieną darbo dieną kreipiamasi į skyriaus vedėją dėl mobiliosios komandos, kuri pradeda intensyvų darbą su šeima jos gyvenamojoje vietoje ir vykdo jį 14 kalendorinių dienų. Susisiekus su šeima ir jai patogiu laiku komanda vyksta į namus, ten organizuoja ir teikia intensyvią pagalbą šeimai, koreguoja šeimos narių elgesį ir sukuria saugią gyvenamąją aplinką vaikui grįžti į namus. Naudojant specialius klausimynus, atskleidžiamos šeimos stiprybės, silpnybės ir poreikiai, bandoma rasti resursų šeimoje: gal reikia pagalbos įsidarbinant, gal šeimos nariai turi sveikatos problemų, gal priklausomybių, kurių galima atsikratyti kreipiantis į pagalbą teikiančias institucijas. Šeimoje vidutiniškai apsilankoma 4–5 kartus, tačiau nesistengiama nieko padaryti už šeimos narius, o raginama veikti patiems, keisti savo netinkamą elgesį ir ieškoti pagalbą teikiančių institucijų. Svarbiausia, kad pokyčių norėtų pati šeima. Mobilioji komanda po 14 dienų teikia rekomendacijas dėl tolesnio darbo su šeima atvejo vadybininkui, kuris vertina vaiko ir jo tėvų poreikį pagalbai, telkia pagalbą šeimai teikiančius specialistus.

Nuo praėjusių metų liepos 1 d. iki šių metų balandžio 1 d. Telšių apskrities mobilioji komanda lankėsi 47 šeimose. Vaikai po 14 dienų grąžinti vienai šeimai, septynios šeimos mobiliosios komandos pagalbos atsisakė.

Svarbu tai, kad vaikas, sugrįžęs į biologinę šeimą, nėra paliekamas likimo valiai ir toliau palaikomas glaudus kontaktas su socialiniais darbuotojais. Taip pat teikiant pagalbą šeimai bendradarbiaujama su kitomis socialinėmis įstaigomis, nevyriausybinėmis organizacijomis.

Ugnė Stončiutė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode