Sprogimas

Paminėta Gedulo ir vilties diena

 

Birželio 14-oji – Gedulo ir vilties diena. Tradiciškai ši diena praėjusį penktadienį minėta ir Mažeikių rajone.

Filmo pristatymas

Mažeikiuose aukotos šv. Mišios (Šv. Pranciškaus Asyžiečio bei Švč. Jėzaus Širdies bažnyčiose), tremtiniai pagerbti atminties valandoje „Lemtis mana – šalis svetima“ prie geležinkelio stoties. Taip pat Savivaldybės kultūros centro Didžiojoje salėje rodytas filmas „Mažesnysis brolis Augustinas Dirvelė“. Filmo pristatyme dalyvavo brolis Algirdas Malakauskis OFM (Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos ministras) bei Monika Midverytė OFS (Mažesniųjų brolių ordino Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos komunikacijos koordinatorė, filmo scenarijaus autorė). Filmo vaizdo operatorius – Gintautas Alekna.

Filmas skiriamas Augustino Dirvelės OFM 115-osioms gimimo metinėms, Pranciškonų gimnazijos 85 metų jubiliejui ir mažesniųjų brolių išėjimo iš pogrindžio 30 metų sukakčiai paminėti. „Idėja sukurti dokumentinį filmą kilo vykstant į ekspediciją Komijos Respublikoje, kur kalėdamas lageryje neaiškiomis aplinkybėmis žuvo iškilus mūsų provincijos brolis Augustinas Dirvelė OFM, – sakė Lietuvos Šv. Kazimiero provincijos ministras br. Algirdas Malakauskis OFM. – Tėvo Augustino veikla tarpukariu stipriai pakeitė Kretingos veidą – buvo pastatyta Pranciškonų gimnazija ir Šv. Antano rūmai, įrengta Lurdo grota, atidaryta spaustuvė. Užėjus sovietų okupacijai, Augustinas Dirvelė buvo suimtas ir tapo tikėjimo kankiniu, nesutikęs kolaboruoti su valdžia ir iki galo likęs ištikimas Dievui ir Tėvynei. Minint gražias sukaktis, norėjome pagerbti ir įamžinti tėvo Augustino atminimą.“

Lūšėje

Lūšės kaimo bendruomenė prie kryžiaus tremtiniams atminti padėjo gėlių, uždegė žvakutes, negrįžusius pagerbė tylos minute. Bendruomenės namuose Židikų Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas kun. Dainoras Židackas aukojo šv. Mišias už išgyvenusius didžiulį skausmą, tačiau nepraradusius vilties. Lūšės kaimo jaunimas skaitė tremtinių laiškus, o Mažeikių trečiojo amžiaus universiteto romansų atlikėjų grupė „Širdies aidas“ ir kanklių ansamblis „Romantika“ dovanojo tremtinių dainuotas ir kitas dainas.

Sedoje

Birželio 14 dieną Sedos kultūros centro salėje vyko filmo „Tarp pilkų debesų“ peržiūra, skirta Gedulo ir vilties dienai paminėti. Šią dieną vyko du filmo seansai – 14 ir 16 val. Miesto gyventojai liko labai patenkinti, pažiūrėję populiarų filmą, džiaugėsi, kad jis parodytas skirtingomis valandomis, atsižvelgiant į žmonių pageidavimus. Jie dėkojo Sedos kultūros centro direktoriui Gintautui Griškėnui ir režisieriui Gediminui Jokubauskui už suteiktą galimybę filmą pamatyti daugeliui miesto gyventojų.

Prieš filmo seansus Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Sedos filialo vyresnioji bibliotekininkė Loreta Mickienė pakvietė susirinkusiuosius užsukti į biblioteką, pasiimti ir perskaityti Rutos Sepetys romaną „Tarp pilkų debesų“. Ji papasakojo apie šios knygos populiarumą. Daugelis iš susirinkusių filmo žiūrovų sakė, kad jau yra perskaitę šią knygą, ir siūlė kitiems būtinai ją paskaityti.

Po filmo peržiūrų Sedos bibliotekoje vyko trumpas filmo aptarimo vakaras, kuriame pasidalinta įžvalgomis, pastebėjimais ir prisiminimais. Susirinkusieji pasakojo, kokie tikrai skaudūs ir sunkūs buvo laikai, to negalima pamiršti ir neįmanoma iš atminties ištrinti.

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ, Gajutė ABELKIENĖ, Loreta MICKIENĖ, Gvidas MIKALAUSKAS

Ernestos Šneideraitytės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode