Sprogimas

Knyga, kurioje atskleista daug paslapčių

 

Gegužės 15 d. Mažeikių viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su žinoma Lietuvos žurnaliste, televizijos laidų kūrėja, knygų autore Rūta Janutiene, kuri pristatė naują savo knygą „Ir saugok mus nuo piktojo...“ Joje, pasak autorės, atskleistas šešėlinis elito gyvenimas, papasakotas Henriko Daktaro ir Vlado Belecko.

Buvę pačiame epicentre

R. Janutienė, knygų „Nuslėptoji „Williams“ atėjimo istorija“, už kurią buvo apdovanota prestižine Vinco Kudirkos premija, „Raudonoji Dalia“ bei Landsbergių šeimos išgyvenimo istorijos „Dinastija“ autorė, sakė, jog ji parašė knygą apie visų mūsų išgyventą laikmetį, „dešimtą dešimtmetį, lūžio dešimtmetį, kurio neišgyvenęs jaunimas nežino, ką mes išgyvenome, ką mes patyrėme ir ką žinome apie šitą išgyvenimą“. Pasak jos, tai tarsi mūsų išgyvenimų metraštis. Pavadinimas atsiradęs iš autorės senelio, išgyvenusio kitą lūžio laikotarpį – du karus ir okupaciją, kuris melsdamasis paskutines „Tėve mūsų“ eilutes sakydavo: „Ir saugok mus nuo piktojo.“

     Autorės teigimu, keisti pasakotojai – kalėti iki gyvos galvos nuteisti Henrikas Daktaras ir Vladas Beleckas – pasirinkti todėl, kad jie, pasakodami apie savo gyvenimą, gali atskleisti viską apie taip vadinamus „šventuosius“ – Lietuvos elitą, kurio dalis jie buvo. Verslo elitas, pasak R. Janutienės, nusiplovė rankas ir kriminalinę praeitį padėjo į šoną, politinis elitas „suraitė“ banditus, kurie liko nuskriausti.

H. Daktaras ir V. Beleckas buvo pačiame to šėtono šėlsmo epicentre. H. Daktaras prekiavo kontrabandiniu spiritu, kurio tėkmę tuometiniame Leningrade prižiūrėjo tuomet menkai žinomas KGB majoras Vladimiras Putinas, o Lietuvoje pardavinėjo kitas sovietinio saugumo majoras Sigitas Čiapas, turėjęs įtakingų draugų generalinėje prokuratūroje ir Seime. V. Beleckas aprūpindavo naujuosius turtuolius brangiais daiktais ir abu vogė, plėšė, žudė, papirkinėjo, dalinosi. Visa tai jie papasakojo R. Janutienei, pateikdami ir „daiktinių įrodymų“ – asmeninių albumų nuotraukų, kuriomis knyga gausiai iliustruota.

Atsakė į klausimus

     Susirinkusieji susidomėję klausėsi pasakojimo apie naująją knygą, po to, paskatinti R. Janutienės, klausė jos ir apie prezidento rinkimus, ir apie dabartinę Lietuvos padėtį bei jos kuriamas televizijos laidas.

     Po susitikimo visi skubėjo įsigyti knygą ir pabendrauti su autore, gauti jos autografą.

Gajutė ABELKIENĖ

                                                                                                Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode