Parama dėkojame




Sprogimas

Apie korupciją ir ne tik

 

Balandžio 4 d. Mažeikių viešojoje bibliotekoje vyko „Civitas“ klubo diskusija „Politinė korupcija JAV ir Lietuvoje – tie patys modeliai, tos pačios pasekmės?“. Ją vedė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas, žurnalistas, politikos apžvalgininkas dr. Kęstutis Kazimieras Girnius. Renginyje taip pat dalyvavo Pilietinės visuomenės instituto direktorė Ieva Petronytė-Urbonavičienė.

Statistika ir faktai – negailestingi

  

Iš svečio pateiktų skaičių bei konkrečių pavyzdžių, argumentuotų palyginimų ir analizės matyti bendros politinės korupcijos tendencijos, skirtumai ir panašumai. Pasak K. Girniaus, kadangi Lietuva savo dydžiu ir finasinėmis galimybėmis negali lygintis su JAV, tai ir politinės korupcijos masteliai sunkiai palyginami ir nepavejami.

Sėkmingai kovoti su korupcija ir jos apraiškomis neleidžia būdingiausi lietuviško „teisingumo“ bruožai: bylos vilkinamos, kaltinamieji išteisinami arba nubaudžiami tik simboline pinigine bauda, jie rodo nepagarbą teismams, o šie nebeatgrasina potencialių nusikaltėlių.

Žurnalisto teigimu, 1997 m. su 15 tūkst. JAV dolerių buvo sulaikytas buvęs politikas Audrius Butkevičius. Jis iš degalų bendrovės „Dega“ reikalavo 300 tūkst. JAV dolerių, kad būtų nutraukta byla dėl „Dega“ ir JAV kompanijos „Mobil“ tarpusavio atsiskaitymo. 2003 m. buvo pripažintas kaltu, jam skirtas suėmimas ir 50 tūkst. litų bauda.

Darbo partijos „juodoji buhalterija“. 2004–2006 metais į DP buhalterinę apskaitą neįrašyta apie 7 mln. eurų pajamų ir daugiau nei 4 mln. eurų išlaidų. Apeliacinis teismas V. Uspaskichą, V. Gapšį ir Liutkevičienę pripažino kaltais dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, bet išteisino dėl sukčiavimo. Jiems skirtos baudos. 2016 m. Aukščiausiasis teismas nustatė, kad dėl kaltinimų yra suėję baudžiamosios atsakomybės senaties terminai ir Darbo partija negali būti teisiama.

Kalinių balsai Darbo partijai. 2012 m. rinkimuose Darbo partijos kandidatas V. Ždanovičius su trimis bendrininkais susitarė už maždaug 8 600 eurų papirkti 3 tūkst. nuteistųjų. Pareigūnai sutrukdė nusikalstamą veiklą.

2015 m. Aukščiausiasis teismas galutine ir neskundžiama nutartimi paliko galioti išteisinamąjį nuosprendį kaltintiesiems, keturi Darbo partijos nariai buvo grąžinti į išrinktų kandidatų sąrašą.

Bylų vilkinimas ir lobizmas

Darbo partijos byla vyko 10,5 metų, faktiškai išteisinti. „Alitos“ privatizavimas – 8 m., V. Muntiano byla – 7 m., išteisintas, A. Zuoko byla – 5 m., faktiškai išteisintas ir t. t.

Šiuo metu Lietuvoje taip pat vyksta nemažai bylų, kurios neaišku, kada sulauks pabaigos.

JAV taip pat turi kur pasitempti. Čia taip pat pasitaiko piktnaudžiavimų tarnybine padėtimi. Palankūs įstatymai leidžia labai aktyviai veikti lobistams ir oficialiai „vartalioti“ milijonus dolerių. Lobizmas – bene populiariausia kongresmenų profesija, jiems palikus politiką. Iš beveik 40 įstatymų leidėjų, kurie pasitraukė iš pareigų po 2016 m. rinkimų, kas šeštas tapo lobistu. Dažnai jų atlyginimas padidėja nuo 3 iki 10 kartų.

JAV taip pat susiduria su politinės korupcijos apraiškomis, bet čia baudžiama griežtai ir greitai.

Diskusijos dalyviai sutiko, kad ilgus metus teismai Lietuvoje neveikė taip, kaip turėtų veikti. Viskam reikia šiek tiek daugiau laiko. Lietuvoje turi įsigalėti naujos tradicijos, pilietinis nepakantumas ir pilietinė dvasia.

Algirdas PETRAVIČIUS

Autoriaus nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode